Wody butelkowane, dostępne w sklepach, wyglądają niemal identycznie – są bezbarwne, a po otwarciu przeważnie też bezzapachowe. Na pierwszy rzut oka różnią się jedynie kształtem butelek i etykietami. Okazuje się jednak, że różnic jest znacznie więcej. Piszemy, czym charakteryzuje się woda mineralna, a czym źródlana.
Woda mineralna
Stoisz w sklepie przed półką z wodą i często po nią sięgasz, nie zastanawiając się, co ona właściwie kryje w sobie. Jak nazwa wskazuje, ma minerały. To m.in. wapń, magnez, sód, potas. Kto więc pije wodę mineralną, nie tylko gasi pragnienie, lecz też uzupełnia minerały w organizmie. Najczęściej jest to woda wgłębna, pochodząca z bardzo dużych głębokości, występująca poniżej warstw nieprzepuszczalnych, w warstwach wodonośnych. Sole mineralne, które zawiera, pozyskała z rozpuszczania minerałów czy skał, przez które przepływała.
Poznaj: 5 mitów na temat wody
Woda mineralna niby nie ma smaku, ale pijąc, ją, da się wyczuć, że to nie jest kranówka. Ma często metaliczny posmak. Popularna „mineralka" to taka, gdzie zawartość składników mineralnych kształtuje się na poziomie od mniej więcej 500 miligramów na litr do około 1000 mg/l – to jeden podział, ten najprostszy. Według innego podziału, istnieją cztery rodzaje wód mineralnych:
- bardzo niskozmineralizowana (do 50 mg/l),
- niskozmineralizowana (powyżej 50 mg/l do 500 mg/l),
- średniozmineralizowana (powyżej 500 mg/l do 1500 mg/l),
- wysokozmineralizowana (powyżej 1500 mg/l).
Sam napis na butelce „Woda mineralna" to za mało. Producent musi podać skład wody mineralnej, aby konsument wiedział, jaka jest zawartość minerałów w tym, co chce wypić. „Mineralka", co ważne, to woda nieskazitelnie czysta, a jej zawartość składników mineralnych jest stała, więc taki skład, jaki zadeklaruje producent na etykiecie, taki znajduje się w butelce. Woda ta nie może zawierać żadnych zanieczyszczeń.
Woda źródlana
Pochodzi też z warstw z podziemia, ale z warstw już nie tak głębokich, jak woda mineralna. Woda źródlana też jest czysta i ma w swoim składzie minerały, ale nie w tak dużej ilości, jak woda mineralna. Poza tym, ich skład mineralny w wodzie źródlanej ulega wahaniom. Nie ma też tak dobroczynnego wpływu na nasz organizm, jak „mineralka". „Źródlanka" jest łagodniejsza w smaku, niekiedy jakby słodka, bardziej przypomina wodę z kranu pod tym względem. Niektórzy nawet zastępują wodę z kranu właśnie wodą źródlaną. Gotują ją np., żeby zrobić herbatę lub kawę.
Woda lecznicza
To taka, która zwiera dużo składników mineralnych, przyjęło się, że jest ich co najmniej 1000 mg/l albo określony poziom jednego składnika, mającego korzystny wpływ na nasz organizm, np. jodu. Regularne picie tego rodzaju wody powinno być poprzedzone konsultacją u lekarza. Woda lecznicza to również woda podziemna.
Zobacz: Ile wody pić w upalne dni
Pij wodę
Picie wody powinno być tak naturalne, jak oddychanie. Organizm składa się w 80 procentach z wody, natomiast zalecana dzienna dawka spożycia wody wynosi 2 litry. W upały tracimy wodę, co objawia się w postaci potu, zatem należy wówczas pić jeszcze więcej wody, bo skórze, tak samo, jak całemu organizmowi, bardzo chce się pić. Gdy jest gorąco za oknem, dobrze byłoby wypić nawet 3 litry wody na dobę.
