Kawa po turecku z kardamonem – parzenie, właściwości

Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe
Kawa po turecku jest słodka, czarna i aromatycznaNowoczesne metody parzenia kawy wypierają metody tradycyjne - jednak do tych drugich chce wracać coraz więcej smakoszy kawy.
Kawa po turecku jest słodka, czarna i aromatycznaNowoczesne metody parzenia kawy wypierają metody tradycyjne - jednak do tych drugich chce wracać coraz więcej smakoszy kawy. Glavo (Pixabay.com)
Udostępnij:
Turcy, których tradycja picia i parzenia kawy została przed kilku laty wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO mogliby się mocno zdziwić, gdyby zobaczyli, co oznacza w Polsce parzenie kawy "po turecku".

Popularna „zalewajka", „żużel" czy „plujka" jest kawą po turecku jedynie z nazwy i tak naprawdę z pierwowzorem wspólne ma tylko dwa elementy – kawę i wodę. Zaparzenie kawy po turecku wymaga nieco czasu (choć nie powinno zająć więcej niż kilkanaście minut) i nieco umiejętności, a to powoduje że wiele osób woli przygotowywać aromatyczny napój w inny sposób, na przykład w błyskawicznych ekspresach kapsułkowych. Tymczasem opanowanie sztuki parzenia kawy po turecku nie tylko umożliwi odkrycie nowych smaków i aromatów (albo powrót do nich po wakacyjnej wizycie w Turcji, Tunezji czy Egipcie), ale również wpłynie pozytywnie na samopoczucie i zdrowie. Wszystko przez obecność niezwykle ważnego składnika kawy po turecku – kardamonu.

Przeczytaj również: Kardamon – przyprawa o korzennym smaku i aromacie 

Właściwości kardamonu

Kardamon to korzenna przyprawa, która ma lekko piekący smak i potężny aromat, który nadaje kawie niepowtarzalny charakter. W składzie kardamonu znaleźć można przeciwutleniacze i składniki mineralne, między innymi wapń, magnez i żelazo. Wykazuje on również ciekawe właściwości zdrowotne – ma bowiem działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, niektórzy badacze uważają, że pomaga w walce z problemami żołądkowymi, bowiem łagodzi niestrawności i wzdęcia, a jednocześnie działa antybakteryjnie, niszcząc bakterie odpowiedzialne za owrzodzenie żołądka. Jego właściwości pobudzające i rozgrzewające są pomocne przy przeziębieniach.

PrzeczytajJakie zdrowotne właściwości ma kawa 

Ze wszystkich tych dobrodziejstw kardamonu można skorzystać pijąc kawę (choć trzeba mieć również świadomość, że picie jej w sporych ilościach powoduje wypłukiwanie z organizmu właśnie żelaza i magnezu, w które bogaty jest kardamon który dodatkowo wzmaga działanie moczopędne kawy). Nieprzekonanych może przekonać inna właściwość kardamonu – jest bowiem naturalnym afrodyzjakiem, a jego ekstrakty wykorzystywane są w branży perfumeryjnej – działa bowiem jak feromon.

Jak przygotować kawę po turecku?

Kardamon do kawy po turecku dodaje się już na początku. Najlepiej kupić go w ziarnach – podobnie jak kawę – i zmielić tuż przed użyciem. W związku z tym, że ziarno kardamonu jest na naszym rynku raczej produktem niszowym, który trudno znaleźć na sklepowych półkach, można go zastąpić formą zmieloną – tę znaleźć można niemal w każdym sklepie, bo oprócz dodatku do kawy kardamon stanowi również popularną przyprawę w kuchni.

Polecamy poradnik: Jak przygotować w domu doskonałą kawę 

Samą kawę po turecku przygotowuje się w specjalnym tygielku (rondelku) z długą rączką. Tygielki zwykle wykonane są z miedzi lub mosiądzu. Optymalnie kawę zaparza się w tzw. łaźni parowej, czyli zanurza rondelek w gorącym „piasku", będącym rozgrzaną kamionką. O takie urządzenia najłatwiej w restauracjach, w warunkach domowych pozostaje podgrzewanie kawy na płycie grzewczej (gazie).
Do tygielka wsypuje się świeżo zmieloną kawę (można użyć dowolnego, dobrego jakościowo ziarna), zmielony kardamon i cukier (błędem jest słodzenie kawy po turecku po jej zaparzeniu, cukier powinien znajdować się w niej od początku). Wszystko zalewa się zimną wodą i stawia na ogniu (wstawia do łaźni piaskowej). Im wyższa temperatura w tygielku, tym kawa będzie się bardziej pienić.

Pamiętać należy, że woda nie może się zagotować, a gdy jest bliska wrzenia ściągamy tygielek z gazu (wycofujemy go z „piasku"). Cały proces powtarza się jeszcze dwukrotnie, a za każdym razem piany w kawie powinno być coraz mniej. Zawartość tygielka (bez cedzenia) przelewa się do filiżanek. Do picia kawy po turecku służą specjalne, niewielkie filiżanki, choć równie dobrze można wykorzystać te, które używa się do picia espresso. Uwaga – kawy po turecku nie zabiela się mlekiem ani śmietanką, pije się ją czarną i gorącą. 

Dowiedz się: Jaką kawiarkę do parzenia kawy wybrać 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Chcesz pobalować? Nie w mieszkaniach od Airbnb

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej RegioDom
Dodaj ogłoszenie