Makowiec zwijany i na kruchym cieście oraz inne makowce – przepisy

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Zawijanie makowcaMakowiec to ciasto, którego przygotowanie zajmuje stosunkowo dużo czasu. Jednak smak i zapach gotowego makowca wynagrodzi trud.
Zawijanie makowcaMakowiec to ciasto, którego przygotowanie zajmuje stosunkowo dużo czasu. Jednak smak i zapach gotowego makowca wynagrodzi trud. Marek Grotowski
Niektórzy mówią, że makowiec do łatwych ciast nie należy. Można jednak samemu przekonać się, czy to prawda, przygotowując go choćby od święta. Polecamy przepisy na tradycyjne i mniej typowe ciasta z makiem.

Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast, kojarzących się ze świętami. Kupisz go bez problemu w każdej cukierni. Warto spróbować zrobić go własnoręcznie. Na pewno będzie smakował jeszcze bardziej niż ten kupiony w sklepie. Oto kilka przepisów na makowiec z gotowej masy makowej, więc w łatwiejszej wersji. 

CiekawostkaWłaściwości maku – im więcej makowca zjesz, tym bardziej zachce ci się spać 

Tradycyjny makowiec zawijany

Ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • pół drożdży (zwykle kostka drożdży ma 100 g),
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 niepełna szklanka mleka,
  • ćwierć kostki masła,
  • 4 żółtka.

Masa makowa:

  • 850 g gotowej masy makowej (w puszce),
  • 4 białka,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść rodzynek,
  • 2 łyżki bułki tartej.

Lukier:

  • pół cytryny,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • skórka pomarańczowa.

Do miski wsypać mąkę, dodać pokruszone drożdże i cukier. Delikatnie podgrzać mleko i powoli dolewać je do ciasta, wciąż mieszając składniki. Gdy konsystencja będzie jednolita, przykryć bawełnianym ręcznikiem kuchennym i odstawić na 10 minut. Gdy po tym czasie ciasto wyrośnie, dodać żółtka i wszystko ponownie wymieszać. Roztopić masło i dodać je do ciasta. Ugniatać i rozwałkowywać ciasto przez 15 minut do uzyskania jednolitej masy. Uformować kulę, włożyć do miski i odstawić na godzinę, żeby ciasto wyrosło.

W tym czasie posiekać orzechy i dodać je do gotowej masy makowej. Wsypać rodzynki i bułkę tartą. Całość wymieszać. Białka ubić na pianę i dodać je do masy makowej, ponownie mieszając całość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć z miski na stolnicę i jeszcze przez 2–3 minuty wyrabiać. Następnie podzielić je na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkować, tworząc prostokąt. Wyłożyć wierzch połową masy makowej, zostawiając puste miejsce przy samych brzegach (obwódkę).

Zobacz przepis: Jak zrobić tęczowe ciasto 

Wzdłuż dłuższego boku zwinąć ciasto. Wyłożyć roladę na posmarowany tłuszczem papier do pieczenia. Zawinąć ciasto w ten papier tak, jak zawijalibyśmy cukierka, ale zostawiając pod papierem trochę wolnego miejsca, aby ciasto mogło jeszcze delikatnie wyrosnąć. W ten sam sposób przygotować drugi makowiec. Odczekać 15–20 minut. Włożyć oba do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez około 35 minut. Gdy wyjęte z piekarnika ciasto będzie prawie chłodne, przygotować lukier, mieszając gorący sok z cytryny z powoli dosypywanym cukrem pudrem i skórką pomarańczową.

Makowiec na kruchym cieście

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 i ¼ masła lub margaryny,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka cukru waniliowego,
  •  szczypta soli.

Masa makowa:

  • puszka masy makowej (850 g),
  • 4 białka,
  • 2 łyżki tartej bułki.

Lukier:

  • szklanka cukru pudru.
  • pół cytryny.

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą i ugniatać przez parę minut. Uformować kulę, owinąć ją folią, włożyć do miski i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć je z lodówki, ponownie rozwałkować i pougniatać. Podzielić ciasto na części w stosunku 70 do 30 procent. Większą część wyłożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Białka ubić na pianę. Dodać je do masy makowej razem z bułką tartą i wymieszać. Wyłożyć masę równo na ciasto na blasze. Mniejszą część ciasta, która pozostała, ponownie pougniatać, rozwałkować, pociąć na paski i ułożyć je na masie na blasze, tworząc kratkę. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około 55 minut. Gdy ciasto ostygnie, przygotować lukier: sok z wyciśniętej połówki cytryny dodać do cukru pudru i wymieszać. Lukier rozprowadzić na cieście.

Makowiec z bakaliami

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • jajko,
  • 1 i ¼ kostki masła,
  • szczypta soli.

Masa makowa:

  • 2 puszki masy makowej (1 puszka to 850 g),
  • 2 białka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka cukru pudru,
  • pół kubka kwaśnej śmietany (zwykle kubek śmietany ma pojemność 200 g),
  • garść rodzynek, orzechów włoskich, płatków migdałów.

Mąkę połączyć z posiekanym masłem, aż powstaną grudki. Dodać jajko i cukier puder. Ugnieść ciasto i uformować je w kulę. Owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Po wyjęciu rozwałkować ciasto i wyłożyć je na posmarowaną tłuszczem (lub wyłożoną pergaminem) blachę. Wstawić blachę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 10 minut, żeby ciasto jedynie się podpiekło. W tym czasie masę makową przełożyć do miski. Ubić białka na pianę, dodając cukier puder. Przełożyć ją do masy, dosypując też mąkę i bakalie oraz dodając śmietanę. Na podpieczonym spodzie rozprowadzić masę makową. Włożyć blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 70–80 minut.

Polecamy takżeSekrety idealnego sernika 

Makowiec z jabłkami

  • puszka masy makowej (850 g),
  • 3 duże jabłka,
  • 5 białek,
  • 5 żółtek,
  • 10 łyżek kaszki manny,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki miodu,
  • tabliczka białej czekolady.

Obrane jabłka zetrzeć na tarce. Dodać do masy makowej. Dosypać proszek do pieczenia oraz kaszkę manną i wymieszać całość. Dodać żółtka i ponownie wymieszać. Białka ubić na pianę i też dodać do masy, razem z miodem. Wymieszać całość i znowu ugnieść. Ciasto wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 55–60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu, gdy ciasto ostygnie, polać rozpuszczoną białą czekoladą. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom