Tym, którzy w tłusty czwartek nie lubią zajadać się pączkami, polecamy przepis na chrupiące faworki (zwane też chrustami lub chruścikami).
Do zrobienia tradycyjnych kruchych faworków przygotuj: mąkę, żółtka z kurzych jaj, cukier puder, śmietanę i spirytus (może być z dodatkiem rumu lub araku). Dzięki temu, że dodajemy do ciasta alkohol, wchłania ono mniej tłuszczu w czasie smażenia.
Restauratorka, Lara Gessler woli przygotować ciasto bez użycia białek, ponieważ jej zdaniem białka usztywniają ciasto i sprawiają, że faworki są raczej twarde, a nie kruche.
Uwaga! Ciasto na faworki powinno sobie chwilę poleżeć po zagnieceniu. Ponadto przez 5 minut musi być dobrze uderzane (np. o blat lub wałkiem). Faworkowe ciasto "walimy" po to, żeby po usmażeniu chruścików miały one pęcherzyki powietrza które nadają im kruchości.
Smażenie faworków razem z restauratorką, Larą Gessler
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Polecamy również: Proste przepisy na faworki zwane chruścikami

