Coraz częściej interesujemy się medycyną wschodnią, a żeń-szeń jest jednym z jej elementów.
Ekspertka zachęca do sięgania po żeń-szeń szczególnie teraz, ponieważ sprawia on, że po jego spożyciu robi się nam gorąco. Zauważ jednak, że zawsze w pierwszej kolejności najlepiej sięgać po te rośliny, które pochodzą z naszej strefy klimatycznej, czyli m.in. po: czosnek, aronię, czarną porzeczkę.
Żeń-szeń dodaje nam energii i witalności. Poprawia ukrwienie organizmu i go dotlenia.
Polecamy również: Geranium (tzw. anginka) dobra na wiele dolegliwości
Coach zdrowego odżywiania, Agnieszka Cegielska, mówi, w jakiej formie powinniśmy spożywać żeń-szeń oraz jakie działanie mają różne odmiany tej rośliny. Niektóre są słabsze, a niektóre silniejsze.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Badania potwierdziły, że w korzeniu żeń-szenia znajduję się m.in.: glikozydy, olejki eteryczne, witaminy (głównie z grupy B i witamina C), minerały (magnez, żelazo), saponiny, tłuszcze, pektyny i wiele innych, równie cennych substancji.
Przeczytaj: Właściwości lecznicze imbiru
