Co na grilla? 11 przepisów na bezmięsne potrawy z grilla
Co na grilla? To pytanie zadaje sobie wielu z nas tuż przed majówką. Często osoby, które nie jedzą mięsa czują się wykluczone z grillowego towarzystwa, które...
Żurek wielkanocny i barszcz biały – czym się różnią te zupy
Żurek wielkanocny i barszcz biały to zupy, które na pierwszy rzut są jednakowe. Nie trzeba być jednak wybitnym kucharzem, żeby je rozróżnić. Tłumaczymy, na czym...
Wielkanocne ciasta. Jak wybrać dobre foremki do babki, mazurka czy keksu?
W czym najlepiej upiec babki, mazurki, serniki i inne słodkości na Wielkanoc? Podpowiadamy, jakie formy i blachy do pieczenia warto wybrać do wielkanocnych...
4 przepisy na pyszne sałatki na Wielkanoc – z jajkami, kurczakiem, tuńczykiem i wege
Sałatki wielkanocne to ulubione dania Polaków na świąteczne śniadanie. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów na sałatki na Wielkanoc, które nie tylko pięknie...
Prezenty na Wielkanoc sprawią radość dzieciom. Co może przynieść zajączek?
Wielkanoc tuż-tuż! To magiczny i wyjątkowy czas, który spędzamy z bliskimi. Warto pomyśleć o choćby drobnych upominkach od zajączka. Nie powinniśmy traktować...
Baranek wielkanocny z masła ozdobą świątecznego stołu. Zobacz, jak go zrobić
Baranek wielkanocny dla chrześcijan oznacza ciało Pana Jezusa. Dlatego jego figurka jest najważniejszym z symboli Świąt Wielkiej Nocy. To element obowiązkowy w...
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Te domowe sposoby ułatwią życie
Jak sprawdzić, czy kupione jajka są pierwszej świeżości? Co mówi o jajku matowa skorupka, a co robić, gdy jest błyszcząca? Radzimy, jak łatwo rozpoznać, że...
Jak mrozić zioła? Sprawdź niezawodne triki. Natka pietruszki i koper zawsze pod ręką
Aromatyczna natka pietruszki, koperek, cząber czy lubczyk, które przynosimy ze sklepu, szybką tracą swój świeży wygląd i marnieją w domu już po kilku dniach....
Tych 6 błędów unikaj, przygotowując mięso mielone
Mięso mielone jest bardzo popularne i chętnie przygotowywane w polskich domach. Nie wszyscy jednak wiedzą, czym się kierować przy jego zakupie, jak sprawdzić,...
Faworki – przepis na pyszne i chrupiące chruściki
Faworki, zwane też chrustem to pyszne, chrupiące ciasteczka. Smaży się je głównie w okresie karnawału i na tłusty czwartek. Chcesz samodzielnie przygotować ten...
Siarka w suszonych owocach – co ona tam robi? Jakie suszone owoce warto jeść
E220 to symbol oznaczający dwutlenek siarki. Jaka jest jej rola i związek z suszonymi owocami? To powszechnie stosowany konserwant. Na co warto zwrócić przy...
Tych produktów spożywczych nie musisz myć przed gotowaniem
Większość ludzi ma swoje nawyki – te gorsze i lepsze. Jednak są takie przyzwyczajenia, które nie do końca są dobre i uzasadnione. Do nich właśnie należy mycie...
7 rozgrzewających naparów na jesienne wieczory. Co pić, gdy za oknem ziąb?
Za oknem zimno i ciemno, a tobie chce się zaszyć pod kocem i już nie wychodzić? To całkiem dobry pomysł na chłodne wieczory, choć warto wzbogacić je o...
Janginizacja owoców i warzyw czyli zdrowe jedzenie dzięki makrobiotyce
Przygotowywanie słodkich przetworów bez użycia cukru za to ze szczyptą soli? To rozwiązanie możliwe i bardzo polecane. Nazywa się to janginizacją.
Właściwości czarnej porzeczki i przetwory z jej owoców
Owoce czarnej porzeczki są wyjątkowo zdrowe. Piszemy, jakie mają właściwości i podajemy przepisy na przetwory z tych owoców.
Przepis na zupę w upalne dni, czyli jak zrobić chłodnik litewski?
Chłodnik to bardzo popularna i smaczna zupa. Najczęściej spożywana latem, kiedy to temperatura powietrza jest tak wysoka, że nikt o jedzeniu nie myśli i nie ma...
Jak przechowywać warzywa i owoce
Największym wrogiem owoców i warzyw przechowywanych w domu jest folia. Radzimy, jak przechowywać produkty spożywcze, by długo były świeże. Czy lodówka to...
Domowy chleb na zakwasie – jakie akcesoria będą potrzebne i jak je wybierać. Poradnik
Chleb na zakwasie można upiec w domu nawet bez specjalnych akcesoriów, ale ułatwiają one prace. Podpowiadamy, jak zrobić zakwas, upiec chleb i co będzie nam...
Kolacja we dwoje: jak ją perfekcyjnie przygotować
Kolacja we dwoje to najlepsza forma spędzenia wieczoru w domowym zaciszu. Dlatego nie martw się, gdy stoliki w ulubionych restauracjach są już zajęte.
Dla Babci i Dziadka: tort od święta na szybko (PRZEPIS)
Nie musisz kupować gotowego upominku dla Babci i Dziadka. Możesz sprezentować tort własnoręcznej roboty. Nawet kilkunastoletnia wnuczka czy wnuczek nie powinni...
Anyż gwiaździsty – właściwości i zastosowanie. Anyż jako przyprawa. Jak zrobić anyżówkę?
Słowo „anyż” często przywodzi na myśl żółte, orzeźwiające cukierki, anyżki, które w latach 80- i 90-tych można było kupić w woreczkach m.in. na parafialnych...
6 świątecznych sposobów, jak tanio przygotować potrawy wigilijne
12 wigilijnych potraw nie przygotujemy w jeden dzień. Dzięki starannemu zaplanowaniu prac w kuchni oszczędzimy nie tylko czas, ale również pieniądze.