Chłodnik do gęsta, bardzo pożywna i bogata w wiele witamin zupa. Idealnie sprawdzi się w upalne dni. Można ją przygotować praktycznie ze wszystkich warzyw i owoców. Dlatego przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, regeneruje i utrzymuje go w znakomitej kondycji. Idealnie sprawdzi się także dla osób, które dbają o figurę i utrzymanie wagi - są niskokaloryczne i sycące. Talerz chłodnika litewskiego o wadze 320 g dostarcza 205 kcal. W Polsce to właśnie on jest najpopularniejszy.
Główne składniki na chłodnik
Bazą chłodników najczęściej jest maślanka, kefir, zsiadłe mleko lub jogurt naturalny ewentualnie grecki. Następnie to warzywa lub owoce. Trzecią grupę stanowią dodatki takie jak: orzechy, nasiona, wanilia, świeże zioła, przyprawy.

Jak zrobić chłodnik?
Jak zrobić chłodnik? Nie jest to trudna w wykonaniu i czasochłonna zupa. Najważniejsze jest przygotowanie odpowiednich produktów, skomponowanie smaku i schłodzenie. Po jej przygotowaniu i przed podaniem danie powinno znaleźć się w lodówce, bo chłodnik najlepiej smakuje na zimno. Jest wiele przepisów na chłodniki. Najbardziej znanym jest przepis na chłodnik litewski. Chłodniki przygotowujemy, łącząc produkty z 3 grup: baza, wsad warzywny / owocowy oraz dodatki i przyprawy. Składniki na zupę trzeba zmiksować, aby uzyskać jednolitą i gęstą konsystencję. W przypadku chłodnika litewskiego, warzywa trzeba najpierw ugotować, ostudzić, a następnie rozdrobnić mikserem. Owocowe wersje raczej nie wymagają gotowania, podaje się je zazwyczaj w wersji surowej.
Najważniejszymi zaletami chłodnika jest to, że nie wymaga długiego gotowania, co w upalne dni może być naprawdę męczące.
Wśród chłodników możemy wyróżnić:
- chłodnik litewski (z botwiny),
- chłodnik koperkowy,
- chłodnik ogórkowy,
- chłodnik pomidorowy (gazpacho),
- chłodnik szpinakowy.
Dużą popularnością, zwłaszcza u dzieci cieszą się chłodniki owocowe. Do najlepszych należą:
- chłodnik truskawkowy,
- chłodnik wiśniowy,
- chłodnik jagodowy.
Dowiedz się również na temat:
Przepis na chłodnik litewski tradycyjny
Składniki:
- 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami,
- 500 ml rosołu lub bulionu,
- 400 g kefiru lub zsiadłego mleka,
- 400 g śmietany 18% (gęstej, z kubka),
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 małe ogórki gruntowe,
- 1/2 ząbka czosnku,
- 1 łyżeczka octu.
Przygotowanie:
Botwinkę z buraczkami dokładnie umyć. Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. W ten sam sposób posiekać botwinkę. Do wcześniej przygotowanego rosołu dodać buraki i łodygi botwinki. Gotować całość około 15 minut pod przykryciem do momentu, aż buraczki będą miękkie. Następnie dodać liście i jeszcze chwilę gotować. Następnie ostudzić. Gdy wywar będzie już chłodny, do garnka należy dorzucić: kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku, jednego obranego i pokrojonego w kosteczkę lub startego na tarce ogórka. Na sam koniec zupę należy doprawić startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Całość wymieszać i wsadzić do lodówki. Taki chłodnik litewski nie może obejść się bez jajka na twardo i ziemniaków. Jako dekoracji można użyć posiekanej zieleniny.
Chłodnik litewski bez gotowania
Składniki:
- 50 ml świeżego soku z buraka,
- 200 ml jogurtu naturalnego ewentualnie kefiru lub maślanki,
- 2 ogórki gruntowe,
- 5 rzodkiewek,
- koperek,
- botwinka,
- sól himalajska,
- czarny pieprz,
- łyżeczka octu jabłkowego,
- opcjonalnie kilka kropli miodu lub szczypta cukru trzcinowego.
Przygotowanie:
Do soku z buraka należy dodać jogurt, ocet i przyprawy, a następnie schłodzić w lodówce. Na dno miseczki lub talerza ułożyć starte rzodkiewki i ogórki. Po czym zalać chłodnikiem z lodówki i udekorować botwinką, koprem i warzywami. Dodatkowo można podawać z ugotowanym jajkiem na twardo.
Dowiedz się więcej:
Chłodnik koperkowy
Składniki:
- 2 pęczki świeżego koperku,
- pół dużej cebuli lub jedna mała,
- 200 ml jogurtu 0%,
- szklanka bulionu,
- sól, pieprz,
- ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek (około 50 ml),
- 4 młode ziemniaczki.
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek zeszklij cebulę, a następnie dodaj posiekany koperek, jogurt, bulion, czosnek w całości i przyprawy. Całość wymieszaj i gotuj. Po ostudzeniu włóż do lodówki. Chłodnik koperkowy podawaj z młodymi ziemniakami.
Chłodnik ogórkowy
Składniki:
- 2 duże ogórki szklarniowe lub 6 gruntowych,
- 1/2 ząbka czosnku,
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,
- 3 łyżki drobno posiekanego koperku,
- około 400 g jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:
Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, dodać do nich przeciśnięty w prasce czosnek, posolić i odstawić na około 5 minut. Po upływie tego czasu doprawić pieprzem, dodać koperek i jogurt. Po czym wsadzić do lodówki. Chłodnik ogórkowy podawać z jajkiem na twardo i ziemniakami.

Chłodnik pomidorowy
Składniki:
- 2 papryki czerwone,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 50 g blanszowanych migdałów,
- 1 l soku pomidorowego,
- 3 ogórki gruntowe lub 1 zielony,
- 1 mała cebula,
- 2 kawałki selera naciowego,
- 3 łyżki świeżej bazylii,
- 2 łyżki świeżej kolendry,
- sok z ½ limonki,
- 1 awokado,
- sól,
- chilli w proszku,
- rzodkiewka do dekoracji.
Przygotowanie:
Paprykę i czosnek w łupinach skrop oliwą, posyp solą i włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku w temperaturze 220 stopni z funkcją grilla około 30 minut. Po upływie tego czasu przenieść paprykę do miski i owiń ją folią spożywczą, to znacznie ułatwi obieranie skórki. Migdały podpiec na patelni, aż się zarumienią, po czym należy je zmiksować. Pokrojone ogórki, cebulę, seler naciowy, pieczoną paprykę pozbawioną skóry, rozdrobnione migdały oraz posiekaną bazylię i kolendrę dodaj do soku pomidorowego. Z awokado wyjmij miąższ i zmiksuj razem z sokiem z limonki i solą, po czym dodaj ostrą paprykę w proszku. Udekoruj nim swój chłodnik pomidorowy! Na wierzch można również położyć świeże ogórki i paprykę.
Chłodnik truskawkowy
Składniki:
- 300 g dojrzałych i soczystych truskawek,
- 1/4 szklanki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki miodu lub cukru,
- 1/2 - 1 łyżeczka drobno startego imbiru.
Przygotowanie:
Truskawki umyć, pozbyć się zielonych szypułek i pokroić. Do garnka z wodą dodać truskawki, sok z cytryny, miód, imbir i zagotować. Zmiksować, przelać przez sito i ewentualnie dodać cukier. Podawać z jogurtem i świeżą miętą.
