Specjalnie z okazji święta Babci (21 stycznia) i Dziadka (22 stycznia) podajemy przepis na tort z wiśniami i czekoladowym kremem.
Składniki na tort:
- spód ciemny tortowy - 400 g,
- 500 g serka mascarpone,
- 200 g ciemnej czekolady deserowej,
- 50 ml zimnej śmietanki kremówki 30 lub 36%,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- około 300 gramów wiśni (świeże, mrożone albo z syropu),
- 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego (możemy być inny smak),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- rum, likier lub inny alkohol do nasączenia biszkopta.
Sposób przygotowania
Wiśnie drylujemy i kroimy na połówki lub wykorzystujemy już wydrylowane wiśnie z syropu. Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy. Do roztopionej czekolady dodajemy po łyżce mascarpone (pamiętajmy, aby ser miał temperaturę pokojową), za każdym razem mieszając łyżką, aż składniki się połączą.
Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywną pianę i łączymy ją stopniowo z kremem czekoladowym, mieszając łyżką. Mieszamy pokrojone wiśnie z dżemem. Dolną część biszkoptu posypujemy cynamonem, skrapiamy likierem lub rumem i smarujemy połową mieszanki owoców i dżemu. Tę warstwę przykrywamy 1/3 kremu czekoladowego i przykrywamy kolejnym blatem biszkopta.
Polecamy: Przepis na tort z owocami
Na kolejną warstwę także dodajemy cynamon, skrapiamy alkoholem, wykładamy resztę owoców oraz 1/3 czekoladowego nadzienia. Wykładamy ostatni krążek biszkoptu, nasączamy odrobiną likieru lub rumu, a wierzch oraz boki smarujemy resztą czekoladowego kremu. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu dekorujemy owocami. Można podawać – nie tylko Babci i Dziadkowi.
Jak zbudować dom i się nie rozwieść? Zobacz 3 sposoby NA
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?