Istnieje wiele mitów na temat przechowywania żywności w lodówce. Co wkładać do lodówki, a czego lepiej nie schładzać? Czy można mrozić zioła i nie stracić ich aromatu? Dietetycy doradzają, żebyśmy nie przechowywali warzyw i owoców w foliach aluminiowych bądź torebkach foliowych. Natomiast cebuli i czosnku wcale nie trzymajmy w lodówce. Powinniśmy stosować zasadę, że zużywamy całą cebulę na raz. Jeżeli do przygotowywania potraw używamy małe ilości tego warzywa, kupujmy małe cebule, by po przekrojeniu nie musieć jej przechowywać.
Radzimy również: Jak przechowywać jedzenie, by było świeże i zdrowe
Owoce sezonowe – truskawki, maliny, jagody i borówki – przechowujmy w lodówce. Jednak owoców w lodówce nie powinniśmy przechowywać dłużej niż jeden–dwa dni.
Ogórki i pomidory nie lubią zimna lodówki. Dlatego zakupy warzywno-owocowe najlepiej robić co 2–3 dni, żeby zawsze mieć świeże produkty. Ogórki i pomidory powinniśmy trzymać na kuchennym blacie, a nie w lodówce.
Jak przechowywać sałatę? Nigdy nie trzymajmy sałaty w folii, ponieważ wtedy warzywo zaczyna oddychać beztlenowo i zaczynają wytwarzać się substancje toksyczne dla człowieka. Tę zasadę stosujmy do wszystkich warzyw i owoców. Dodatkowo zdaniem dietetyczki, sałatę przed włożeniem do lodówki, powinniśmy zawinąć w wilgotną ściereczkę.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?