Spis treści
Faworki – skąd pochodzi ten przysmak?
Faworki, znane także jako chruściki lub chrust pochodzą z Litwy oraz Niemiec. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Chcecie ten przysmak przygotować samodzielnie? Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na faworki w kilku wersjach.
Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. Zobacz, jakie składniki wykorzystuje oraz jak robi różę z ciasta na faworki.
Róże karnawałowe wyglądają bardziej efektownie od faworków. Robimy je z kilku krążków ciasta, które sklejamy, a następnie smażymy jak faworki (na głębokim oleju). Usmażone róże posypujemy cukrem pudrem. Możemy je również udekorować dżemem lub wiśnią z konfitury.
Źródła: Dzień Dobry TVN/x-news
Polecamy przepisy na: Pyszne domowe PĄCZKI
Polecamy przeczytać
Jak zrobić chruściki? Poznaj sprawdzony przepis na faworki tradycyjne
W pierwszej kolejności przygotuj składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki masła
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 4 łyżki gęstej śmietany (może być 12-procentowa)
- pół łyżeczki octu (albo spirytusu)
- pół łyżeczki soli
- 1 litr oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Do mąki dodajemy sól i masło pokrojone w drobne kostki. Całość rozgniatamy, rozcieramy palcami w jednej misce i na chwilę odstawiamy. W tym czasie jajko mieszamy z żółtkami oraz cukrem pudrem i ubijamy z nich pianę. Do ubitych jajek dodajemy wyrobione wcześniej ciasto. Dodajemy jeszcze śmietanę i ocet. Mieszamy do powstania jednolitej masy. Odstawiamy ją pod przykryciem na pół godziny, aż ciasto stanie się bardziej miękkie. Ciasto rozwałkowujemy i składamy (rolujemy). Powtarzamy 5–6 razy. Po rozwałkowaniu tniemy ciasto wzdłuż na paski o szerokości około 4 centymetrów, a potem te paski na prostokąty długie na mniej więcej 10 centymetrów. Każdy prostokąt nacinamy wzdłuż na środku i robimy szparkę lub wykrawamy dziurkę, przez którą przetykamy jeden koniec prostokąta. W ten sposób powstanie wstążka.
Przeczytaj: Poradnik o tłuszczach: smalcu, maśle, oliwie, olejach roślinnych, margarynie
Smażymy z obu stron w garnku z olejem, aż uzyskamy pożądany złocisty kolor. Aby chruściki tak nie nasączyły tłuszczem, wykładamy je na papierowym ręczniku. Posypujemy pudrem, zanim ostygną.
Faworki na piwie – przepis
Przygotuj składniki na faworki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- pół szklanki piwa
- 1 kieliszek wódki
- 1 łyżeczka masła
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Łączymy mąkę z żółtkami, piwem, masłem i solą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 45 minut do lodówki. Potem wałkujemy ciasto kilka razy. Wycinamy paski i robimy kokardki (jak w przepisie powyżej) . Do jeszcze zimnego oleju dolewamy wódki i dopiero smażymy.
Faworki z jogurtem – jak przygotować tę wersję chruścików?
Przygotuj składniki na faworki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 ml wódki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem (ale zostawiamy trochę do posypania chruścików na koniec) i solą. Gdy konsystencja będzie jednolita, dodajemy żółtka, jogurt oraz wódkę. Ciasto wyrabiamy, a potem kilkakrotnie wałkujemy i zwijamy. Formujemy wstążki, które smażymy w garnku na oleju.
Faworki bezglutenowe
Przygotuj składniki na faworki:
- 1,5 szklanki mąki bezglutenowej
- 150 g gęstej kwaśnej śmietany (np. 18-procentowej)
- 4 żółtka
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka octu
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, masło, śmietanę i ocet. Całość wyrabiamy na ciasto. Wygniatamy, parę razy wałkujemy i rolujemy. Formujemy kokardki. Smażymy na oleju. Zanim ostygną, posypujemy cukrem pudrem.
Faworki z piekarnika (dietetyczne)
Przygotuj składniki na faworki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 6 łyżek gęstej śmietany np. 12-procentowej
- 1 łyżka octu
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- cukier puder do posypania
Mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, ocet i śmietanę. Ugniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa. Wykładamy na blat posypany mąką i wałkujemy. Po rozwałkowaniu tniemy ciasto i tworzymy z nich kokardki. Faworki wykładamy na blachę i pieczemy przez 10–11 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Nie są zatopione w oleju (średniej wielkości smażony w oleju faworek ma około 87 kalorii), więc są uważane za wersję dietetyczną. Zaraz po wyłożeniu posypujemy je cukrem pudrem.
Polecamy przeczytać
Wyniki II tury wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?