Właściwości czarnej porzeczki i przetwory z jej owoców

Katarzyna Piojda
Czarną porzeczkę warto jeść surową. Ale również przetwory z niej są zdrowe i smaczne.
Czarną porzeczkę warto jeść surową. Ale również przetwory z niej są zdrowe i smaczne. Annillart (pixabay.com)
Owoce czarnej porzeczki są wyjątkowo zdrowe. Piszemy, jakie mają właściwości i podajemy przepisy na przetwory z tych owoców.

Już w XVI wieku wiedziano o tym, że sok z czarnej porzeczki ma walory zdrowotne. Wówczas wykorzystywano go głównie do zbicia gorączki i przy dolegliwościach żołądkowych. Dziesiątki lat temu czarna porzeczka nazywana była smrodiną (albo smrodziną). Brzydka nazwa szybko poszła w niepamięć, bo co, jak co, ale o czarnej porzeczce złego słowa nie można powiedzieć.

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Naukowcy odkryli dużo więcej dobroczynnych właściwości owoców czarnej porzeczki. Wykorzystuje się je również do walki z reumatyzmem, stanami zapalnymi jamy ustnej, anginą, chrypką i kaszlem, kamicą dróg moczowych, wysokim ciśnieniem krwi, chorobami wątroby, nieprawidłową przemianą materii, anemią.

Czytaj także:

Jakie właściwości ma czarna porzeczka

Spożywając czarną porzeczkę regularnie oczyszczamy nasz organizm, ułatwia ona bowiem przemianę materii, wspomaga leczenie wątroby i nerek oraz powstrzymuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Picie soku z czarnej porzeczki zalecane jest w okresie wzmożonej liczby zachorowań na grypę czy przy innych infekcjach wirusowych. Ponadto czarna porzeczka polecana jest osobom podatnym na stres czy po kuracji antybiotykowej, gdy organizm jest wyjałowiony.

Swoje dobroczynne właściwości owoce czarnej porzeczki zawdzięczają temu, że są bogatym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B i prowitaminy A. Ponadto zawierają sole mineralne (szczególnie potas, żelazo, wapń, magnez) oraz mikroelementy (mangan, bor i jod).

Nie trzeba wiele wysiłku, ani dużego ogrodu, by mieć świeże owoce od późnej wiosny do jesieni. Wystarczy posadzić kilka krzewów. Poznaj je.

Owoce z własnego ogrodu od maja do października? To możliwe!...

Przetwory z czarnej porzeczki

Ponieważ owoce czarnej porzeczki są kwaskowe i dość cierpkie w smaku, to popularne są różnego rodzaju przetwory, takie jak dżemy czy soki. Podajemy kilka przepisów na przetwory z czarnej porzeczki.

Sok z czarnej porzeczki

Sok z czarnej porzeczki, dodany zimą do herbaty, rozgrzeje każdego zmarzlaka. Taki sok można przygotować w niecałe pół godziny. Potrzebny jest kilogram czarnych porzeczek (oczyszczonych, bez szypułek), szklanka cukru oraz dwie szklanki przegotowanej wody. Wodę wlewamy do garnka i gotujemy. Do wrzącej wody z rozpuszczonym w niej cukrem dodajemy czarną porzeczkę. Wszystko mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym przelewamy otrzymany sok przez sito  i wlewamy do buteleczek w ten sposób, aby na sitku pozostały tylko owoce. Buteleczki zakręcamy i gotowe.

Warto przeczytać:

Konfitura z czarnej porzeczki

Do najpopularniejszych należą konfitury. Latem przygotowane, zimą smakują najlepiej. Tym bardziej, że łatwo wykonać taką konfiturę. Oto przykładowy przepis: do półtora litra świeżych czarnych porzeczek (bez szypułek) dodajemy pół kilograma cukru. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Podsmażamy na dużym ogniu, cały czas mieszając. Zbyt duże owoce, jeśli same się „nie rozpłynęły", rozdrabniamy widelcem. Składniki gotujemy przez dwie godziny. Nakładamy do małych słoiczków i mocno zakręcamy, żeby się zawekowały.

Nalewka z czarnej porzeczki

Ta też się przyda w walce z zimowym przeziębieniem. Poza tym stanowi dodatek do sałatek na słodko i deserów. Przyrządzenie „czarnej" nalewki jest proste, chociaż rozłożone w czasie. Musimy mieć kilogram oczyszczonych czarnych porzeczek, szklankę cukru, pół litra spirytusu 95-procentowego oraz pół litra wódki 40-procentowej, a ewentualnie do smaku – 2 łyżki miodu. Trzeba rozgnieść owoce i zalać je alkoholem. Potem odstawić na dwa tygodnie. Słój trzeba przechowywać w dosyć ciepłym miejscu i co jakiś czas przemieszać zawartość.

Polecamy też:

Gdy minie miesiąc, trzeba przelać przez sito tę zawartość. Alkohol wlać do jednej butelki, a owoce – do słoja. Zbyt duże owoce rozgniatamy widelcem, a wszystkie owoce mieszamy z cukrem (i ewentualnie miodem). Taką miksturę odstawiamy na tydzień, ale w ciągu tego tygodnia też często mieszamy. Po tym czasie ponownie łączymy powstały syrop z owoców z alkoholem, który wcześniej z nich odlaliśmy. Mieszamy wszystko i znowu odstawiamy na tydzień. Później przelewamy nalewkę do buteleczek i zakręcamy. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom