Jednak randka w domu nie zwalnia z bycia kulturalnym i szarmanckim. Dlatego nie zapominajmy o dobrych manierach. Wtedy czar wokół stołu, pysznego posiłku i deseru, którym wtóruje muzyka, nie pryśnie. Radzimy jak się zachować, aby nie popełnić faux-pas podczas kolacji w cztery oczy.
Romantyczny nastrój
Kolacja w domu ma wiele zalet. To idealne rozwiązanie na wspólny wieczór, gdy znacie się już nieco lepiej. Przede wszystkim będziecie czuli się o wiele swobodniej niż na kolacji w restauracji. Ominą cię rozterki związane z wyborem miejsca, stolika, oczekiwaniem w kolejce i wyborem posiłku z menu.
Nie znaczy to jednak, że romantyczny wieczór w domu jest drogą na skróty. Należy wykazać się jako świetny organizator, kucharz i towarzysz. Naprawdę jednak nie trzeba wiele. Wystarczy zadbać o estetyczne nakrycie stołu, przygotowanie posiłku, dobranie odpowiedniej muzyki oraz dobre maniery. Jak jednak nie popełnić faux-pas? Sukcesu dopełnią zaangażowanie i znajomość etykiety, którą kobiety cenią najbardziej.
Nakrywany do stołu
Postaraj się, aby stół wyglądał wyjątkowo. Nakryj go wyprasowanym obrusem. Najbardziej uniwersalny i elegancki jest biały obrus. Na nim też najlepiej widoczne będą rozmaite dekoracje i zastawa stołowa. Gdy już mamy nakrycie, należy dokładnie dobrać pozostałe elementy. Dobór galanterii zależy od zaplanowanego menu. Jeżeli myślisz o posiłku na ciepło, na stole muszą znaleźć się talerze obiadowe. Zaś na wieczór przy ciastku i lodach, wystarczy zestaw deserowy i pucharki. Jak dobrać do nich sztućce?
Warto wiedzieć więcej: Obiadowy savoir-vivre, czyli co i gdzie na stole
– Wszystkie sztućce należy wypolerować. Najlepiej, gdy są one z jednego kompletu – mówi Małgorzata Otte z firmy Hefra. – Sztućce układamy po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej będą używane: najdalej od talerza te, którymi posłużymy się najpierw. Pamiętajmy, że czyste i dobrze ułożone sztućce świadczą o naszej kulturze i znajomości zasad savoir-vivre – dodaje M. Otte.
Kieliszki do wina ustaw po prawej stronie talerzy powyżej serwetek. Serwetki powinny być włożone w obrączki lub złożone w trójkąt i położone na wierzchu talerza. Postawione na stole wysokie świece, czy wazon z kwiatami, jak i butelka wina muszą stać z boku, tak żebyście mogli się widzieć. Stół udekoruj kwiatami lub innymi akcentami w kolorze miłości.
Dobre maniery smaczniejsze niż deser
Po nakryciu do stołu pomyśl o sobie. Bezpośrednio przed romantyczną kolacją przebierz się w przygotowane wcześniej eleganckie ubranie. Warto dobrać też odpowiedni zapach perfum. Gdy twoja partnerka już przybędzie, odłóż jej wierzchnie okrycie w odpowiednie miejsce (np. powieś na wieszaku).
Następnie przejdźcie do pokoju, w którym czeka nakryty do kolacji stół. Pamiętaj, aby odsunąć krzesło kobiety zarówno na początku, jak i końcu spotkania (starajmy się nie hałasować krzesłem). Zanim zasiądziecie do stołu, wręcz partnerce kwiaty. Następnie zajmijcie miejsca.
Warto wiedzieć! Opieranie łokci o blat stołu nie jest postrzegane za eleganckie, dużo lepiej będzie, jeśli lekko oprzesz o stół nadgarstki.
Kontroluj czas. Musisz wyczuć czy spotkanie nie przeciąga się. Jeżeli późna godzina i pewne zniecierpliwienie drugiej osoby na to wskazują, zaproponuj partnerce towarzyszenie jej w drodze powrotnej do domu.
Smaczny i elegancki drink na kolację we dwoje
Idealne będzie Martini podane z hiszpańską oliwką. Potrzebne składniki:
- Szklanka ginu
- Kilka kropel białego wermutu
- 2 zielone hiszpańskie oliwki
- Sok z cytryny
- Lód

Jak przygotować martini? Do shakera z lodem wlej gin i wermut. Całość wymieszaj, ale nie wstrząsaj. Przelej napój do kieliszków koktajlowych. Dodaj kilka kropel soku z cytryny oraz hiszpańskie zielone oliwki.
