Masło w markecie za 10 zł? Dlaczego tak rosną ceny za kostkę smarowidła?
Masło - czy będzie drogie? Już teraz za kostkę bez promocji płacimy w marketach ok. 7-8 złotych, a czasem i 10. Czasami w specjalnych akcjach za masło można...
Makaron i kosmetyki z refillomatu! W Polsce są automaty do samodzielnego napełniania
Refillomaty, czyli automaty do samodzielnego napełniania produktów do własnych pojemników, to kolejny krok w stronę ekologicznego życia. Ograniczamy w ten...
Zatrułeś się grzybami? Sprawdź, czy otrzymasz odszkodowanie. Jak uniknąć zatrucia?
Co roku kilkadziesiąt osób w Polsce ulega groźnemu zatruciu grzybami. Na szczęście tylko nieliczne przypadki są śmiertelne, ale większość wymaga hospitalizacji....
Przecier z pomidorów na zimę – najlepiej smakuje domowy. Poznaj babciny przepis
Przecier z pomidorów to idealna baza do wielu potraw, dlatego warto mieć go w domowej spiżarni. Bez domowej passaty nie wyobrażamy sobie spaghetti, zupy...
Jak zrobić domową nalewkę? Rady ekspertów pomogą ci stworzyć pyszne trunki
Robienie nalewek cieszy się w Polsce dużą popularnością, jednak budzi dużo wątpliwości. Częstym problemem jest prawidłowe rozcieńczanie spirytusu z wodą, nie...
Pasteryzacja konfitur, soków i marynat w piekarniku. O czym warto pamiętać?
Pasteryzowanie butelek i słoików z przetworami to kluczowy element ich przygotowania na zimę. Jeśli nie chcemy tracić wielu godzin na żmudne gotowanie w garnku...
Jak zrobić napój gazowany w domu? To prostsze niż myślisz! Woda sodowa z kranu
Słodkie napoje gazowane i woda sodowa... bez nich nie wyobrażamy sobie upalnego lata. Niestety galopująca inflacja i ciągłe podwyżki w sklepach sprawiają, że...
Pyszny ketchup z cukinii: jak go zrobić? Sprawdź przepisy na zdrowy sos z cukinii
Domowy ketchup można zrobić nie tylko z pomidorów, ale także cukinii i innych letnich warzyw. Polecamy sprawdzony babciny przepis na ketchup z cukinii i...
Trufle znajdziesz w polskich lasach! Zobacz, gdzie szukać tych wyjątkowych grzybów
Trufle należą do najdroższych grzybów na świecie. Warto szukać tych kulinarnych rarytasów, gdy jesteśmy na wakacjach w Hiszpanii, Francji czy Włoszech. Ale jest...
Jak zrobić nalewkę z czereśni? Babcine przepisy na czereśniówkę, konfiturę i kompot
Pyszne czereśnie to nie tylko owoce sezonowe o niepowtarzalnym smaku, ale też cenne źródło wielu składników odżywczych. Są bogate m.in. w witaminę C,...
Dlaczego rosół kwaśnieje, gdy jest burza? Wyjaśnienie może cię zaskoczyć
Rosół smakuje i dzieciom, i dorosłym – no chyba, że skwaśniał. Jak często przestrzegają nas mamy i babcie, podczas burzy rosół i mleko szybciej się psują....
Domowe przetwory na zimę: jakie akcesoria mogą się przydać? Sprawdź, co warto kupić
Lipiec i sierpień to idealny czas, żeby przygotować przetwory na zimę. Warto już teraz zatrzymać letnie smaki i mieć w domowej spiżarni aromatyczne konfitury,...
Najlepsze przepisy na gofry z wiśniami, malinami i borówkami. Poznaj najlepsze triki!
Jak upiec chrupiące gofry, żeby smakowały tak, jak te z urlopu nad morzem? Jak stworzyć w domu wakacyjny klimat i zrobić szybki deser z malinami, jagodami czy...
Domowe przetwory z ogórków do słoików. Te przepisy na kiszonki i marynaty warto znać!
Przetwory z ogórków gruntowych to element obowiązkowy w dobrze zaopatrzonej domowej spiżarni. Pyszne kiszonki i marynaty świetnie się sprawdzają jako surówka do...
Przyprawy do przetworów: poznaj ich smaki i właściwości. Co dodać do przetworów?
Przyprawy wykorzystywane do przygotowywania domowych przetworów często stanowią przysłowiową kropkę nad „i”. To one właśnie nadają smak pysznościom zamkniętym w...
Te grzyby zbierzesz w czerwcu. Nie musisz czekać do jesieni!
Grzybiarze swój właściwy sezon zaczynają późnym latem i jesienią, wtedy po deszczu następuje wysyp przeróżnych okazów. Nie oznacza to jednak, że wcześniej nie...
Grillowanie staje się coraz droższe. Gdzie szukać promocji i taniego jedzenia?
Gwałtowny wzrost inflacji i kosztów życia w 2022 roku sprawił, że grillowanie, czyli nasz ulubiony sport narodowy, staje się niestety coraz droższe. Polacy...
Jak ugotować pyszny kalafior? Sprawdź, jak przyrządzić smaczny kalafior z piekarnika
Kalafior to przepyszne oraz zdrowe warzywo, które wielu z nas kojarzy się z latem i beztroskim dzieciństwem. Ale co wiemy o gotowaniu i pieczeniu kalafiora? Jak...
Powód marnowania jedzenia to brak pomysłu na wykorzystanie tego, co już mamy
Z danych Banków Żywności wynika, że statystyczna polska rodzina wyrzuca rocznie do kosza produkty o wartości co najmniej 3 tysięcy złotych. Dziś, przy...
Tych resztek ze swojego talerza nie dawaj psu do jedzenia. Sprawdź, co może jeść pies
Odruchowe zsunięcie resztek obiadu do psiej miski, przypadkowe zaserwowanie czekoladowego smakołyka lub żart w postaci podania zwierzęciu alkoholu, może...
Wyrzucasz zdrewniałe końcówki szparagów do kosza? Robisz wielki błąd!
Przygotowując wiosną pyszne dania z zielonych szparagów, odłamujemy i wyrzucamy do kosza ich zdrewniałe końce. Popełniamy jednak duży błąd w momencie, gdy...
Sprawdzone przepisy na ogórki kiszone. Jak kisić ogórki, żeby były smaczne?
Sezon na ogórki już się rozpoczął, więc wielu z nas zaczyna je kisić i marynować na potęgę. W sieci znajdziemy wiele tradycyjnych przepisów na kiszone ogórki,...