Potrawy wigilijne i ich znaczenie. Poznaj 12 dań i ich symbolikę
Potrawy wigilijne nie tylko pysznie smakują, ale też mają swoją tradycyjną symbolikę. Poznaj 12 potraw wigilijnych, które powinny znaleźć się na każdym...
Zupa rybna z karpia, dorsza i z pomidorami. Przepisy na wigilijną zupę rybną
Zupa rybna często budzi niechęć u osób, które nawet jej nie próbowały. Inni natomiast zachwalają się smakiem zupy rybnej. I tym pierwszym, i tym drugim,...
Kompot z suszu jest smaczny i zdrowy. Zobacz, jak go ugotować nie tylko od święta
Suszone owoce i cytrusy w wersji świeżej stają się popularne, gdy zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Piszemy, jak w prosty sposób przyrządzić kompot z...
Jak usunąć ości z ryby? Trzy sposoby na pysznego karpia
W okresie świąt Bożego Narodzenia dania rybne cieszą się szczególną popularnością. W kuchni polskiej na Boże Narodzenie najczęściej sięga się po karpia, śledzia...
Sezonowe warzywa i owoce. Co jeść zimą? Zobacz ceny krajowych produktów
Niektóre warzywa i owoce można dostać przez cały rok, ale nie bez powodu dzielimy je na sezonowe. Kalendarz określa bowiem, jakie krajowe produkty są świeże i...
To polskie superfood za kilka złotych. Zrób zakwas z buraków i ciesz się zdrowiem
Zakwas z buraków jest łatwy do zrobienia i kosztuje niewiele. Dobrze smakuje, można go wykorzystać do zrobienia barszczu, a przy tym ma mnóstwo właściwości...
Soliród zielny, czyli słona roślina. Co to jest i jak ją wykorzystać?
Soliród nie jest zbyt znaną rośliną, ale niezwykle ciekawą. Wynika to nie tylko z faktu, że rośnie w miejscach, gdzie niewiele roślin jest w stanie przetrwać,...
Siedzuń sosnowy, czyli „kozia broda”. Co to za grzyb i gdzie rośnie?
Tak zwana kozia broda to jeden z bardziej oryginalnych grzybów, jakie rosną w polskich lasach. Jeszcze kilka lat temu był gatunkiem chronionym, ale obecnie...
Masło w markecie za 10 zł? Dlaczego tak rosną ceny za kostkę smarowidła?
Masło - czy będzie drogie? Już teraz za kostkę bez promocji płacimy w marketach ok. 7-8 złotych, a czasem i 10. Czasami w specjalnych akcjach za masło można...
Zatrułeś się grzybami? Sprawdź, czy otrzymasz odszkodowanie. Jak uniknąć zatrucia?
Co roku kilkadziesiąt osób w Polsce ulega groźnemu zatruciu grzybami. Na szczęście tylko nieliczne przypadki są śmiertelne, ale większość wymaga hospitalizacji....
Przecier z pomidorów na zimę – najlepiej smakuje domowy. Poznaj babciny przepis
Przecier z pomidorów to idealna baza do wielu potraw, dlatego warto mieć go w domowej spiżarni. Bez domowej passaty nie wyobrażamy sobie spaghetti, zupy...
Jak zrobić domową nalewkę? Rady ekspertów pomogą ci stworzyć pyszne trunki
Robienie nalewek cieszy się w Polsce dużą popularnością, jednak budzi dużo wątpliwości. Częstym problemem jest prawidłowe rozcieńczanie spirytusu z wodą, nie...
Co zrobić z bakłażanem? Poznaj przepis z mięsem mielonym
Bakłażan znany jest pod różnymi nazwami. Najbardziej znana jest oberżyna pochodząca z języka francuskiego. Chociaż wiele osób zna bakłażana pod poetycko...
Pasteryzacja konfitur, soków i marynat w piekarniku. O czym warto pamiętać?
Pasteryzowanie butelek i słoików z przetworami to kluczowy element ich przygotowania na zimę. Jeśli nie chcemy tracić wielu godzin na żmudne gotowanie w garnku...
Pyszny ketchup z cukinii: jak go zrobić? Sprawdź przepisy na zdrowy sos z cukinii
Domowy ketchup można zrobić nie tylko z pomidorów, ale także cukinii i innych letnich warzyw. Polecamy sprawdzony babciny przepis na ketchup z cukinii i...
Trufle znajdziesz w polskich lasach! Zobacz, gdzie szukać tych wyjątkowych grzybów
Trufle należą do najdroższych grzybów na świecie. Warto szukać tych kulinarnych rarytasów, gdy jesteśmy na wakacjach w Hiszpanii, Francji czy Włoszech. Ale jest...
Dlaczego rosół kwaśnieje, gdy jest burza? Wyjaśnienie może cię zaskoczyć
Rosół smakuje i dzieciom, i dorosłym – no chyba, że skwaśniał. Jak często przestrzegają nas mamy i babcie, podczas burzy rosół i mleko szybciej się psują....
Najlepszy przepis na konfiturę i nalewkę z agrestu. Te babcine receptury warto znać
Agrest to trochę zapomniany owoc, który znowu wraca do łask. Jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Można z niego zrobić wiele domowych...
Domowe przetwory z ogórków do słoików. Te przepisy na kiszonki i marynaty warto znać!
Przetwory z ogórków gruntowych to element obowiązkowy w dobrze zaopatrzonej domowej spiżarni. Pyszne kiszonki i marynaty świetnie się sprawdzają jako surówka do...
Przyprawy do przetworów: poznaj ich smaki i właściwości. Co dodać do przetworów?
Przyprawy wykorzystywane do przygotowywania domowych przetworów często stanowią przysłowiową kropkę nad „i”. To one właśnie nadają smak pysznościom zamkniętym w...
Grillowanie staje się coraz droższe. Gdzie szukać promocji i taniego jedzenia?
Gwałtowny wzrost inflacji i kosztów życia w 2022 roku sprawił, że grillowanie, czyli nasz ulubiony sport narodowy, staje się niestety coraz droższe. Polacy...
Tych resztek ze swojego talerza nie dawaj psu do jedzenia. Sprawdź, co może jeść pies
Odruchowe zsunięcie resztek obiadu do psiej miski, przypadkowe zaserwowanie czekoladowego smakołyka lub żart w postaci podania zwierzęciu alkoholu, może...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 9 godzin temu w kategorii Doradztwo
Dodano 9 godzin temu w kategorii Przemysł chemiczny
Dodano 9 godzin temu w kategorii Obuwie
Dodano 12 godzin temu w kategorii Agencja ochrony