Spis treści
Jakie zioła warto mrozić?
Mrożenie ziół to jeden ze sposobów na ich konserwacje. Aromatyczne zioła stanowią idealny dodatek do potraw, bo nie tracą pod wpływem niskich temperatur zarówno walorów smakowych, jak i zapachowych.
Do mrożenia idealnie się nadaje m.in.:
- pietruszka,
- bazylia,
- koperek,
- lubczyk,
- cząber,
- szczypiorek,
- tymianek,
- mięta.
Mrożenie ziół w efektownych kostkach
Zioła zatopione w lodowych kostkach idealnie się sprawdzą jako dodatek do gotowanych potraw. Te niewielkie sześciany wygodnie można wrzucać do garnka, bezpośrednio na patelnię czy do misy z sałatką. A jak przygotować efektowne ziołowe kostki?
Wystarczy zaopatrzyć się w:
- świeże zioła,
- wodę (przegotowaną lub filtrowaną), oliwę z oliwek lub inny tłuszcz (np. olej kokosowy lub rzepakowy),
- pojemnik na kostki lodu.
Przygotowane do mrożenia zioła należy dokładnie umyć i osuszyć. Koperek, natkę pietruszki, szczypiorek, tymianek czy cząber tniemy na drobniejsze kawałki, a liście mięty czy bazylii możemy zamrozić w całości. Następnie umieszczamy zioła we wgłębieniach w pojemniku na lód i zalewamy wodą lub oliwą. W kolejnym kroku pojemnik wkładamy do zamrażalnika. Gdy powstaną zamrożone ziołowe kostki, przekładamy je do woreczka lub pudełka na mrożonki i zostawiamy w zamrażalce.
Opakowania z ziołowymi kostkami warto podpisać nie tylko nazwą ziół, ale również można dodać datę, kiedy rośliny zostały zatopione w kostkach. Dzięki temu będziemy mieć informację, co i kiedy zostało zamrożone.
Pojemniki plastikowe oraz szklane i torebki strunowe do mrożenia ziół
Umyte i posuszone zioła (posiekane na drobno lub całe gałązki) możemy zamrozić w pojemnikach z tworzywa sztucznego lub szkła oraz w torebkach strunowych, które łatwo się otwiera i zamyka. Woreczki należy zamykać szczelnie, nie zostawiając wewnątrz powietrza. Jeśli zamrażamy całe gałązki ziół (np. tymianek czy rozmaryn), pamiętajmy, żeby pozbyć się najpierw zdrewniałych fragmentów. Zioła można trzymać w zamrażalniku ok. 8 miesięcy.
Jeżeli obawiamy się, że po kilkumiesięcznych przechowywaniu mogą nam zaszkodzić lub stracić na jakości, dodatkowo możemy zioła zblanszować. Proces ten polega na zanurzeniu ziół przed zamrożeniem na chwilę we wrzątku, a następnie w bardzo zimnej wodzie. Blanszowanie ziół poprawi ich jędrność. Zastosowanie dużej różnicy temperatur (szoku termicznego) sprawi, że mrożone zioła nie stracą koloru i zachowają wszystkie właściwości odżywcze.
Zamrożone lub zasuszone i odpowiednio przechowywane zioła warto mieć zawsze pod ręką. Takie zapasy szczególnie przydadzą się miłośnikom sztuki kulinarnej. Zaledwie kilka listków ulubionych ziół może urozmaicić nawet zwykłą potrawę.
Akcesoria do Twojej kuchni
