Czy domowy dżem jeszcze się opłaca? Policz koszty i zrób własne przetwory
Sezon na domowe przetwory rozpoczął się na dobre. Postanowiliśmy policzyć, czy opłaca się robić domowy dżem truskawkowy przy aktualnych cenach. Cukier od...
Ukisić można wszystko, co nam przyjdzie do głowy
Kiszonki trzeba sobie samemu wypracować, eksperymentować, szukać smaku – radzi Agnieszka Delkowska, miłośniczka gotowania, doradca i trener kulinarny, autorka...
Jak myć i przechowywać truskawki? Kiedy pozbyć się szypułek? Poznaj babcine sposoby
Sezon na truskawki trwa w najlepsze i wreszcie możemy się nimi nacieszyć do woli. Niestety truskawki tuż po przyniesieniu do domu szybko się psują i pojawia się...
Sezon na maliny i czereśnie już za chwilę. Jak pozbyć się robaków z owoców?
Robaczywe owoce odbierają apetyt, niestety w sezonie bardzo łatwo o różne szkodniki w czereśniach, wiśniach, malinach oraz innych owocach jagodowych. Żerowanie...
Modne i pomysłowe gadżety do kuchni. Sprawdź, jak możesz ułatwić sobie gotowanie
Nowoczesne kuchenne gadżety znacznie ułatwiają i przyspieszają przygotowywanie potraw. W sklepach dostępnych jest też wiele funkcjonalnych akcesoriów, które po...
Zdrowe grillowanie jest możliwe. Poznaj zalety grilla gazowego. Grilluj cały rok
Grill gazowy to urządzenie, z którego skorzystamy, nawet gdy pogoda nas nie rozpieszcza. Możemy go ustawić nie tylko na trawie lub tarasie, ale również w...
Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Wykorzystaj ją
Wody po gotowaniu ziemniaków, makaronu, ryżu i innych produktów nie warto wylewać! Ma ona wiele różnych i przydatnych zastosowań. Można ją wykorzystać przy...
Jak obrać czosnek w kilka chwil? Poznaj 4 najlepsze kuchenne triki. Warto je znać!
Większość z nas wykorzystuje w kuchni czosnek do przyrządzania wielu smacznych dań. To aromatyczne warzywo świetnie sprawdza się także podczas domowych...
Polecamy 10 smacznych i jadalnych kwiatów. Niektóre same rosną!
Kwiaty jadalne dość rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda. Tym bardziej, że wiele z nich mamy w ogrodach. Przedstawiamy 10 popularnych roślin, których...
Ocet jabłkowy możesz robić sam! Polecamy przepis
Ocet jabłkowy to naturalny konserwant produktów spożywczych i kosmetyk do wrażliwej cery. Poznaj również jego inne zastosowania. Można go zrobić samemu w domu,...
Mrożenie jedzenia bez tajemnic. Oto zasady, których należy przestrzegać
Mrożonki to świetny sposób na zachowanie świeżości jedzenia oraz jego walorów smakowych i odżywczych. Jednak nie wszystko powinno się mrozić. Sprawdź, jak...
Kmin rzymski a kminek i czarny kminek. Czy to jest to samo? Te różnice trzeba znać!
Kminek to jedna z podstawowych przypraw w polskiej kuchni. Ale w różnych przepisach można spotkać także kumin, kmin rzymski oraz czarny kminek. Czy są to te...
Co podrożeje w 2023 roku? Za chleb i warzywa zapłacimy prawdopodobnie więcej
Co z cenami warzyw i owoców, mięsa albo jaj w 2023 roku? Już od kilku tygodni częściej można napotkać w sklepach promocje na masło czy olej. Ceny skupu surowców...
Zupa rybna z karpia, dorsza i z pomidorami. Przepisy na wigilijną zupę rybną
Zupa rybna często budzi niechęć u osób, które nawet jej nie próbowały. Inni natomiast zachwalają się smakiem zupy rybnej. I tym pierwszym, i tym drugim,...
Kompot z suszu jest smaczny i zdrowy. Zobacz, jak go ugotować nie tylko od święta
Suszone owoce i cytrusy w wersji świeżej stają się popularne, gdy zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Piszemy, jak w prosty sposób przyrządzić kompot z...
Sezonowe warzywa i owoce. Co jeść zimą? Zobacz ceny krajowych produktów
Niektóre warzywa i owoce można dostać przez cały rok, ale nie bez powodu dzielimy je na sezonowe. Kalendarz określa bowiem, jakie krajowe produkty są świeże i...
Świąteczne dania lepiej kupić czy przygotować samemu? Sprawdzamy, ile to kosztuje
W dobie rekordowej inflacji święta Bożego Narodzenia wydają się luksusem. Klienci narzekają, że podstawowe produkty drożeją za szybko i niedługo przygotowanie...
Jak mrozić pieczywo, żeby smakowało jak świeże? Zobacz, jak rozmrażać bułki i chleb
Nie lubisz biegać rano do piekarni po świeże bułeczki i chleb? Wolisz pospać dłużej, zamiast zrywać się skoro świt, żeby kupić pieczywo? Mamy na to świetny...
To polskie superfood za kilka złotych. Zrób zakwas z buraków i ciesz się zdrowiem
Zakwas z buraków jest łatwy do zrobienia i kosztuje niewiele. Dobrze smakuje, można go wykorzystać do zrobienia barszczu, a przy tym ma mnóstwo właściwości...
Jak przechowywać suszone grzyby? Zobacz, jakie pojemniki spożywcze są najlepsze
Suszone grzyby mają niepowtarzalny i intensywny aromat, dlatego świetnie sprawdzają się w kuchni. Stanowią m.in. kluczowy składnik wigilijnych i świątecznych...
Soliród zielny, czyli słona roślina. Co to jest i jak ją wykorzystać?
Soliród nie jest zbyt znaną rośliną, ale niezwykle ciekawą. Wynika to nie tylko z faktu, że rośnie w miejscach, gdzie niewiele roślin jest w stanie przetrwać,...
Siedzuń sosnowy, czyli „kozia broda”. Co to za grzyb i gdzie rośnie?
Tak zwana kozia broda to jeden z bardziej oryginalnych grzybów, jakie rosną w polskich lasach. Jeszcze kilka lat temu był gatunkiem chronionym, ale obecnie...