Spis treści
Najlepszy babciny przepis na domowy przecier z pomidorów . To łatwiejsze, niż myślicie
Składniki:
- 5 kg pomidorów,
- 2 łyżki soli,
- 1-2 łyżki cukru,
- 50 ml wody lub 2-3 łyżki oliwy.
Dodatkowo możemy dodać do passaty m.in. bazylię, oregano, czosnek czy pikantne chili. Otrzymamy w ten sposób gotowy sos pomidorowy do makaronu, zapiekanek, zupy pomidorowej i pizzy.
Przygotowanie przecieru z pomidorów krok po kroku:
- Umyte, pozbawione szypułek pomidory zalewamy wrzącą wodą lub każdy na 15 sekund umieszczamy we wrzątku, a następnie w bardzo zimnej wodzie, żeby powstała duża różnica temperatur. Skóra zacznie delikatnie odchodzić.
- W kolejnym kroku ostrożnie zdejmujemy skórki z pomidorów.
- Następnie wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i pozbywamy się z ich środka twardych gniazd nasiennych.
- Na dno dużego garnka wlewamy odrobinę oliwy lub wody.
- Pokrojone pomidory wkładamy do garnka.
- Włączamy płytę grzewczą i gotujemy warzywa pod przykryciem przez ok. 20-30 minut. Musimy je regularnie mieszać, żeby nie przywarły do dna i się nie przypaliły.
- W międzyczasie, gdy pomidory się zagotują, blendujemy je na mus lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
- Zdejmujemy z garnka pokrywkę, żeby sok trochę odparował i przecier zgęstniał.
- Pod koniec gotowania dodajmy do pomidorów sól, cukier oraz ewentualnie inne przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy przecier.
- Do umytych, wyparzonych i wysuszonych słoików wlejmy gorący przecier z pomocą łyżki wazowej. Zostawmy na górze każdego naczynia ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni, mocno zakręćmy słoiki i ustawmy je na kuchennym blacie.
- W kolejnym kroku dno szerokiego garnka wyściełajmy ścierką i na niej stawiamy słoiki w niewielkiej odległości od siebie. Naczynia nie powinny się stykać. Do garnka wlejmy wodę do ok. 3/5 wysokości słoików.
- Ustawmy palnik na średnią moc i doprowadźmy wodę do wrzenia.
- Zmniejszmy moc płyty grzewczej i pasteryzujmy słoiki przez ok. 10-15 minut.
- Następnie ostrożnie wyjmujemy je z garnka za pomocą chwytaka, obracamy każdy z nich do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.
- Po kilkunastu godzinach możemy umieści pomidorowe przeciery na zimę w spiżarni lub innym suchym i zacienionym miejscu, gdzie będziemy je przechowywali. Smacznego!
Jakiej odmiany pomidory wybrać na przecier – paprykowe, śliwkowe czy malinowe?
Najlepiej nadają się na domowy przecier soczyste odmiany pomidorów. Dobrze się sprawdzą w tej roli m.in. warzywa o podłużnym kształcie. Pomidory nie mogą być uszkodzone, nadpsute czy przejrzałe. Najlepiej je kupić ze sprawdzonego źródła. Warto wybrać się m.in. na lokalną giełdę spożywczą, gdzie pojawiają się stoiska z ekologicznymi warzywami. Można też zapytać sąsiada czy znajomych, czy nie znają sprawdzonych źródeł, gdzie można nabyć dobrej jakości pomidory bez szkodliwej dla zdrowia chemii.
Domową passatę możemy zrobić m.in. z:
- pomidorów śliwkowych,
- pomidorów rzymskich,
- pomidorów paprykowych,
- pomidorów malinowych,
- pomidorów Gargamel,
- pomidorów Bawole Serce,
- pomidorów Buła,
- pomidorów Lima,
- pomidorów koktajlowych.
Na domowe przeciery do słoików na zimę wybierajmy dojrzałe pomidory, które są również mocno czerwone w swoim przekroju. Najważniejsze, żeby były bardzo słodkie, z niewielką ilością wody i pestek.
Jak przygotować pomidory na przecier? Co warto mieć pod ręką?
Zanim zaczniemy przygotowywać passatę pomidorową, najpierw spróbujmy warzyw, z których chcemy ją zrobić. Warto też dobrze przyjrzeć się pomidorowej skórce, która nie powinna mieć plam, uszkodzeń i pleśni. Następnie każde warzywo musimy dokładnie wypłukać zimną wodą i pozbyć się pomidorowych szypułek oraz gałązek.
Do domowych przetworów najlepiej się sprawdzi klasyczna sól kamienna. Szklane naczynia na przecier muszą być dobrze umyte i wyparzone. Sprawdźmy też, czy nie są wyszczerbione i czy dobrze się zamykają.
