Spis treści
Dlaczego pasteryzuje się przetworów na zimę? To warto wiedzieć
Pasteryzacja polega na termicznej konserwacji zamkniętych w naczyniach przetworów z owoców z małą ilością cukru i warzyw. Proces odbywa się w wysokiej temperaturze. Dzięki temu możemy zabezpieczyć świeżo zrobione smakołyki przed bakteriami, drobnoustrojami i szkodliwym działaniem grzybów. Tak zabezpieczone konfitury i marynaty możemy dłużej przechowywać w spiżarni, piwnicy czy garażu, bez ryzyka, że pojawi się na ich powierzchni np. pleśń. Po pasteryzacji zakrętki słoików powinny być wklęśnięte, to kluczowy znak, że wszystko przebiegło prawidłowo i do pojemników nie dostanie się powietrze oraz nie ujawnią się w nich niepożądani lokatorzy.
Pamiętajmy, że długość pasteryzacji zależy przede wszystkim od wielkości naczynia, rodzaju składników i stopnia ich rozdrobnienia. Najdłużej pasteryzujemy duże słoje, a te najmniejsze zdecydowanie krócej. Warto trzymać się więc wytycznych, które często pojawiają się w poszczególnych przepisach.
Niezastąpiony piekarnik. Sprawdź, jak pasteryzować przetwory na sucho
Skutecznym i niezawodnym sposobem na pasteryzację słoików i butelek z zimowymi przetworami jest wykorzystanie do tego celu piekarnika. Nie zapomnijmy jednak założyć kuchennych rękawic, które skutecznie zabezpieczą nas przed ewentualnym poparzeniem. Ten sposób często nazywany jest pasteryzacją na sucho.
Pasteryzacja przetworów w piekarniku krok po kroku:
- Do dokładnie umytych i wyparzonych słoików wkładamy gorące przetwory, zostawiając na górze ok. 1,5-2 cm wolnej przestrzeni.
- Słoiki mocno zakręcamy i usuwamy z ich powierzchni ewentualne zabrudzenia.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 120-130 stopni Celsjusza.
- Wstawiamy solidnie zakręcone i czyste słoiki do środka nakrętkami do góry, umieszczając je na blaszce do pieczenia wyściełanej pieluchą tetrową lub papierem do pieczenia.
- Naczynia z przetworami nie powinny się ze sobą stykać, nie mogą dotykać ścianek piekarnika i muszą stać stabilnie.
- Po ok. 40-60 minutach wyłączamy piekarnik i czekamy, aż słoiki wystygną.
- W kolejnym kroku ostrożnie wyjmujemy przetwory z urządzenia i ustawiamy je na kuchennym blacie pokrywkami do dołu.
- Następnego dnia odwracamy wszystkie słoiki i sprawdzamy, czy pokrywki są wklęsłe. Jeśli wieczka nie są wypukłe, to znak, że pasteryzacja przebiegła pomyślnie.
- Teraz możemy umieścić przetwory na zimę w suchym i zacienionym miejscu. Gotowe!
Garnek z wrzątkiem i zmywarka: inne sprawdzone sposoby na pasteryzację przetworów
Nasze babcie pasteryzowały przetwory gotując je w garnku z wodą, czyli stosując tzw. pasteryzację na mokro. My jednak go nie rekomendujemy, ponieważ zajmuje on mnóstwo czasu. Każdy słoik musimy włożyć do garnka, którego powierzchnia jest mocno ograniczona. Sama pasteryzacja poszczególnych partii przetworów zajmuje kilkanaście minut. Łatwo więc wyobrazić sobie, jak dużo czasu nam to zajmie.
Od kilku lat modna stała się też pasteryzacja przetworów w zmywarce. Oczywiście podczas tego procesu nie dodajemy do pojemnika na detergenty tabletek do zmywarki ani innych środków myjących.
Miej zawsze przy sobie butelkę wody
