Pasteryzacja konfitur i marynat w piekarniku. O czym warto pamiętać? Zobacz, jak prawidłowo zabezpieczyć przetwory na zimę

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Pasteryzacja słoików z przetworami to element obowiązkowy, żeby zachować w spiżarni smaki lata na dłużej. Podsuwamy sprawdzony sposób na zabezpieczenie dżemów i marynat na zimę.
Pasteryzacja słoików z przetworami to element obowiązkowy, żeby zachować w spiżarni smaki lata na dłużej. Podsuwamy sprawdzony sposób na zabezpieczenie dżemów i marynat na zimę. sauvignon/123RF.com
Pasteryzowanie butelek i słoików z przetworami to kluczowy element ich przygotowania na zimę. Jeśli nie chcemy tracić wielu godzin na żmudne gotowanie w garnku słoików wypełnionych dżemami i i marynatami, koniecznie zastosujmy ten trik. Wystarczy wykorzystać do pasteryzacji piekarnik, a zyskamy mnóstwo cennego czasu. Zobacz, jakie to proste.

Spis treści

Dlaczego pasteryzuje się przetworów na zimę? To warto wiedzieć

Pasteryzacja polega na termicznej konserwacji zamkniętych w naczyniach przetworów z owoców z małą ilością cukru i warzyw. Proces odbywa się w wysokiej temperaturze. Dzięki temu możemy zabezpieczyć świeżo zrobione smakołyki przed bakteriami, drobnoustrojami i szkodliwym działaniem grzybów. Tak zabezpieczone konfitury i marynaty możemy dłużej przechowywać w spiżarni, piwnicy czy garażu, bez ryzyka, że pojawi się na ich powierzchni np. pleśń. Po pasteryzacji zakrętki słoików powinny być wklęśnięte, to kluczowy znak, że wszystko przebiegło prawidłowo i do pojemników nie dostanie się powietrze oraz nie ujawnią się w nich niepożądani lokatorzy.

Pamiętajmy, że długość pasteryzacji zależy przede wszystkim od wielkości naczynia, rodzaju składników i stopnia ich rozdrobnienia. Najdłużej pasteryzujemy duże słoje, a te najmniejsze zdecydowanie krócej. Warto trzymać się więc wytycznych, które często pojawiają się w poszczególnych przepisach.

Niezastąpiony piekarnik. Sprawdź, jak pasteryzować przetwory na sucho

Skutecznym i niezawodnym sposobem na pasteryzację słoików i butelek z zimowymi przetworami jest wykorzystanie do tego celu piekarnika. Nie zapomnijmy jednak założyć kuchennych rękawic, które skutecznie zabezpieczą nas przed ewentualnym poparzeniem. Ten sposób często nazywany jest pasteryzacją na sucho.

Pasteryzacja przetworów w piekarniku krok po kroku:

  1. Do dokładnie umytych i wyparzonych słoików wkładamy gorące przetwory, zostawiając na górze ok. 1,5-2 cm wolnej przestrzeni.
  2. Słoiki mocno zakręcamy i usuwamy z ich powierzchni ewentualne zabrudzenia.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 120-130 stopni Celsjusza.
  4. Wstawiamy solidnie zakręcone i czyste słoiki do środka nakrętkami do góry, umieszczając je na blaszce do pieczenia wyściełanej pieluchą tetrową lub papierem do pieczenia.
  5. Naczynia z przetworami nie powinny się ze sobą stykać, nie mogą dotykać ścianek piekarnika i muszą stać stabilnie.
  6. Po ok. 40-60 minutach wyłączamy piekarnik i czekamy, aż słoiki wystygną.
  7. W kolejnym kroku ostrożnie wyjmujemy przetwory z urządzenia i ustawiamy je na kuchennym blacie pokrywkami do dołu.
  8. Następnego dnia odwracamy wszystkie słoiki i sprawdzamy, czy pokrywki są wklęsłe. Jeśli wieczka nie są wypukłe, to znak, że pasteryzacja przebiegła pomyślnie.
  9. Teraz możemy umieścić przetwory na zimę w suchym i zacienionym miejscu. Gotowe!

Garnek z wrzątkiem i zmywarka: inne sprawdzone sposoby na pasteryzację przetworów

Nasze babcie pasteryzowały przetwory gotując je w garnku z wodą, czyli stosując tzw. pasteryzację na mokro. My jednak go nie rekomendujemy, ponieważ zajmuje on mnóstwo czasu. Każdy słoik musimy włożyć do garnka, którego powierzchnia jest mocno ograniczona. Sama pasteryzacja poszczególnych partii przetworów zajmuje kilkanaście minut. Łatwo więc wyobrazić sobie, jak dużo czasu nam to zajmie.

Od kilku lat modna stała się też pasteryzacja przetworów w zmywarce. Oczywiście podczas tego procesu nie dodajemy do pojemnika na detergenty tabletek do zmywarki ani innych środków myjących.

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Miej zawsze przy sobie butelkę wody

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy ocenili rząd Tuska. Zaskakujące wyniki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom