Jak ugotować kalafior w kilka chwil? Sprawdź, jak przyrządzić pyszny kalafior z piekarnika. Poznaj najlepsze przepisy na kalafior na wiosnę

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Kalafior pieczony czy kalafior z wody? Sprawdź nasze niezawodne przepisy na wyśmienitą warzywną przekąskę.
Kalafior pieczony czy kalafior z wody? Sprawdź nasze niezawodne przepisy na wyśmienitą warzywną przekąskę. shashkina/123RF.com
Kalafior to przepyszne oraz zdrowe warzywo, które wielu z nas kojarzy się z latem i beztroskim dzieciństwem. Ale co wiemy o gotowaniu i pieczeniu kalafiora? Jak go przygotować, żeby był smaczny i nie stracił cennych wartości odżywczych? Przedstawiamy kilka żelaznych sekretów kulinarnych, które sprawią, że wydobędziemy z kalafiora jego niezwykłe walory smakowe.

Spis treści

Jak ugotować kalafior w całości? Poznaj ten niezawodny trik!

Gotowanie kalafiora w całości krok po kroku:

  1. Kalafior obieramy z liści, myjemy i ewentualnie usuwamy szare przebarwienia.
  2. Do dużego garnka wlewamy ok. 2-2,5 litra wody i ją zagotowujemy.
  3. Obrany kalafior wkładamy ostrożnie do garnka z wrzątkiem i dodajemy do wody 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki soli. Kalafior powinien być zanurzony całkowicie w wodzie.
  4. Gotujemy warzywo bez pokrywki. Średniej wielkości kalafior powinien zrobić się miękki po ok. 12-15 minutach. Jeśli lubimy warzywa w wersji al dente warto wyjąć kalafior z wody już po ok. 7-8 minutach.

Gotowane różyczki z kalafiora. Szybki przepis na warzywną przekąskę

Po obraniu kalafiora z liści i wypłukaniu w zimnej wodzie układamy warzywo na desce do krojenia głąbem do góry. Możemy spróbować delikatnie usunąć ostrym nożem twardą część lub delikatnie odrywać od niej różyczki kalafiora za pomocą noża do warzyw. Po podzieleniu kalafiora na mniejsze kawałki wrzucamy warzywo do gotującej się wody (ok. 2-2,5 litra) z dodatkiem 2 łyżeczek soli i 1 łyżeczki cukru. Miękkość kalafiora podczas gotowania możemy sprawdzić, nakłuwając go widelcem. Po ok. 8-10 minutach warzywo odcedzamy na sitku i już jest gotowe do jedzenia.

Ugotowane różyczki kalafiora możemy posypać bułką tartą przyrumienioną wcześniej na patelni na maśle

Najlepszy przepis na pieczony kalafior z piekarnika

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 180-200 stopni w trybie góra i dół.
  2. Umyty oraz pozbawiony liści kalafior dzielimy na różyczki i wkładamy do dużej miski.
  3. Warzywo skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i ulubionymi przyprawami (np. kurkumą, czarnuszką, oregano, curry, chili czy słodką papryką).
  4. Całość dokładnie mieszamy, żeby przyprawy równomiernie się rozprowadziły.
  5. Następnie różyczki kalafiora rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia.
  6. Tak przygotowane warzywo umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy przez ok. 25-30 minut.
  7. Po wyjęciu z urządzenia możemy posypać kalafior drobno pokrojona natką pietruszki lub parmezanem i delikatnie skropić sokiem z cytryny. Smacznego!

Upieczony kalafior smakuje wyśmienicie np. z sosem czosnkowym, jogurtem greckim, kawałkami fety lub jako składnik sałatki.

Zobacz także: Ryż z kalafiora na romantyczną kolację. Prosty przepis nie tylko dla wegetarian. Dodaj orzechy i ciesz się kapitalną chrupkością

Dania pięknie podane

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na regiodom.pl RegioDom