Spis treści
Szklane naczynia na przetwory domowej roboty
Dobrej jakości szklane pojemniki to element obowiązkowy, żeby zrobić domowe przetwory z owoców i warzyw.
Do wyboru mamy m.in.:
- słoiki – małe, średnie i duże, prostokątne i o przekroju kwadratu, typu twist-off (zakręcane) lub weck (z gumową uszczelką i metalową spinką). Idealne do kiszonek, marynat, konfitur, musów i dżemów;
- butelki – z korkiem (wciskanym), zakręcane lub typu weck (z metalowym drucikiem zabezpieczającym). Dedykowane do nalewek i soków;
- gąsiorki – z kapslem, korkiem lub zakręcane. Przeznaczone do przechowywania nalewek i wina domowej roboty,
- beczki – o poj. 10–25 l.
Pamiętajmy, że naczynia na przetwory nie mogą być wyszczerbione, a pokrywki i korki powinny się szczelnie zamykać. Zawsze przed użyciem trzeba je dokładnie umyć i wyparzyć. W przeciwnym razie nasza praca może pójść na marne, bo marynaty i konfitury szybko mogą zacząć się psuć.
Funkcjonalne drylownice
Kto raz skorzystał z drylownicy do owoców, wie, jak bardzo jest przydatna. Jeśli chcemy ułatwić sobie życie i uniknąć kuchennego bałaganu, warto zaopatrzyć się w takie akcesorium. Najprostsze modele zajmują niewiele miejsca w kuchennej szafce, bardziej zaawansowane potrzebują zdecydowanie więcej przestrzeni.
W sklepach znajdziemy różne warianty urządzeń m.in.:
- drylownice do czereśni i wiśni,
- drylownice do śliwek,
- drylownice do jabłek.
Z dobrej jakości drylownicą skutecznie usuniemy pestki w kilka chwil, a owoce zachowają swój kształt. Dlatego, jeśli mamy trochę wolnej gotówki i miejsce w szufladzie czy na kuchennej półce, zdecydowanie warto pomyśleć o funkcjonalnej drylownicy.
Niezastąpione krajalnice i obieraczki
Tego typu akcesoria do warzyw czy owoców znacznie ułatwią przygotowanie domowych przetworów na zimę. Za pomocą obieraczki szybko usuniemy skórkę z jabłka, gruszki czy cukinii. Krajalnica ułatwi nam pokrojenie produktów w słupki, plasterki i kostkę. Dzięki temu dużo szybciej przygotujemy owocowe i warzywne sałatki czy smakowite pikle na zimę.
Wygodne deski do krojenia
Deski do krojenia to kluczowy element wyposażenia każdej kuchni. Warto więc skorzystać z pomysłowych rozwiązań. Do wyboru mamy m.in.:
- deski do krojenia z antypoślizgową podstawą;
- deski do krojenia składane – których boki są ruchome, a po złożeniu przybierają kształt szufelki, co pozwala na łatwe wrzucenie do garnka czy miski pokrojonych na owoców i warzyw;
- zestaw desek do krojenia – chowanych w pionowym etui, które zajmują niewiele miejsca;
- deski z wbudowaną szufladą – pokrojoną żywność lub obierki możemy zsunąć z deski do szuflady. W tylnej części szuflady znajduje się zatrzask magnetyczny, więc nie wysunie się ona, gdy przechylimy deskę.
Funkcjonalne szczypce do usuwania szypułek
Praktyczne szczypce do szypułkowania pomogą usunąć zielone elementy z pomidorów czy truskawek. Dzięki nim owoc czy warzywo pozostaje w całości i jest od razu gotowy do dalszej obróbki. Szczypce do usuwania szypułek są tanie, niewielkie (zmieszczą się nawet w niewielkiej kuchennej szufladzie czy szafce) i można je myć w zmywarce.
Praktyczne durszlaki kuchenne
Cedzaki to kuchenne sita w formie m.in. miski lub garnka z podziurkowanym dnem. Mogą być wyposażone w podstawkę i pojedynczy lub podwójny uchwyt. Durszlak ułatwia odseparowanie wody i dokładne umycie owoców i warzyw. W sklepach znajdziemy m.in.: nowoczesne składane durszlaki z silikonu, obrotowe durszlaki z misą, cedzaki montowane do zlewu oraz durszlaki nakładane na garnek.
Wygodne kleszcze do słoików
Chwytaki do słoików to niezwykle przydatne akcesorium do domowych przetworów, które ułatwiają wyjmowanie gorących naczyń z garnka po pasteryzacji. Są zdecydowanie bardziej funkcjonalne i precyzyjne niż kuchenne rękawice. Tego typu akcesoria są odporne na działanie wysokich temperatur.
Prosty sposób na przechowywanie
