Domowe przetwory na zimę: jakie akcesoria mogą się przydać? Sprawdź, które kuchenne gadżety warto mieć pod ręką

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Funkcjonalne akcesoria do kuchni znacznie ułatwią przygotowanie domowych przetworów na zimę. Zobacz, jakie gadżety mogą ci się przydać do przyrządzania marynat, kiszonek, nalewek i konfitur.
Funkcjonalne akcesoria do kuchni znacznie ułatwią przygotowanie domowych przetworów na zimę. Zobacz, jakie gadżety mogą ci się przydać do przyrządzania marynat, kiszonek, nalewek i konfitur. Stanislav Kondratiev/Pexels.com
Lipiec i sierpień to idealny czas, żeby przygotować przetwory na zimę. Warto już teraz zatrzymać letnie smaki i mieć w domowej spiżarni aromatyczne konfitury, nalewki czy marynaty. Kuchenne akcesoria do robienia przetworów domowych znacznie ułatwią ich przygotowanie. Zanim kupisz sezonowe owoce i warzywa na przetwory, sprawdź, których akcesoriów nie masz i uzupełnij braki. Podpowiadamy, co jest niezbędne, żeby zrobić pyszne zimowe przetwory.

Spis treści

Szklane naczynia na przetwory domowej roboty

Dobrej jakości szklane pojemniki to element obowiązkowy, żeby zrobić domowe przetwory z owoców i warzyw.

Do wyboru mamy m.in.:

  • słoiki – małe, średnie i duże, prostokątne i o przekroju kwadratu, typu twist-off (zakręcane) lub weck (z gumową uszczelką i metalową spinką). Idealne do kiszonek, marynat, konfitur, musów i dżemów;
  • butelki – z korkiem (wciskanym), zakręcane lub typu weck (z metalowym drucikiem zabezpieczającym). Dedykowane do nalewek i soków;
  • gąsiorki – z kapslem, korkiem lub zakręcane. Przeznaczone do przechowywania nalewek i wina domowej roboty,
  • beczki – o poj. 10–25 l.

Pamiętajmy, że naczynia na przetwory nie mogą być wyszczerbione, a pokrywki i korki powinny się szczelnie zamykać. Zawsze przed użyciem trzeba je dokładnie umyć i wyparzyć. W przeciwnym razie nasza praca może pójść na marne, bo marynaty i konfitury szybko mogą zacząć się psuć.

Funkcjonalne drylownice

Kto raz skorzystał z drylownicy do owoców, wie, jak bardzo jest przydatna. Jeśli chcemy ułatwić sobie życie i uniknąć kuchennego bałaganu, warto zaopatrzyć się w takie akcesorium. Najprostsze modele zajmują niewiele miejsca w kuchennej szafce, bardziej zaawansowane potrzebują zdecydowanie więcej przestrzeni.

W sklepach znajdziemy różne warianty urządzeń m.in.:

  • drylownice do czereśni i wiśni,
  • drylownice do śliwek,
  • drylownice do jabłek.

Z dobrej jakości drylownicą skutecznie usuniemy pestki w kilka chwil, a owoce zachowają swój kształt. Dlatego, jeśli mamy trochę wolnej gotówki i miejsce w szufladzie czy na kuchennej półce, zdecydowanie warto pomyśleć o funkcjonalnej drylownicy.

Niezastąpione krajalnice i obieraczki

Tego typu akcesoria do warzyw czy owoców znacznie ułatwią przygotowanie domowych przetworów na zimę. Za pomocą obieraczki szybko usuniemy skórkę z jabłka, gruszki czy cukinii. Krajalnica ułatwi nam pokrojenie produktów w słupki, plasterki i kostkę. Dzięki temu dużo szybciej przygotujemy owocowe i warzywne sałatki czy smakowite pikle na zimę.

Wygodne deski do krojenia

Deski do krojenia to kluczowy element wyposażenia każdej kuchni. Warto więc skorzystać z pomysłowych rozwiązań. Do wyboru mamy m.in.:

  • deski do krojenia z antypoślizgową podstawą;
  • deski do krojenia składane – których boki są ruchome, a po złożeniu przybierają kształt szufelki, co pozwala na łatwe wrzucenie do garnka czy miski pokrojonych na owoców i warzyw;
  • zestaw desek do krojenia – chowanych w pionowym etui, które zajmują niewiele miejsca;
  • deski z wbudowaną szufladą – pokrojoną żywność lub obierki możemy zsunąć z deski do szuflady. W tylnej części szuflady znajduje się zatrzask magnetyczny, więc nie wysunie się ona, gdy przechylimy deskę.

Funkcjonalne szczypce do usuwania szypułek

Praktyczne szczypce do szypułkowania pomogą usunąć zielone elementy z pomidorów czy truskawek. Dzięki nim owoc czy warzywo pozostaje w całości i jest od razu gotowy do dalszej obróbki. Szczypce do usuwania szypułek są tanie, niewielkie (zmieszczą się nawet w niewielkiej kuchennej szufladzie czy szafce) i można je myć w zmywarce.

Praktyczne durszlaki kuchenne

Cedzaki to kuchenne sita w formie m.in. miski lub garnka z podziurkowanym dnem. Mogą być wyposażone w podstawkę i pojedynczy lub podwójny uchwyt. Durszlak ułatwia odseparowanie wody i dokładne umycie owoców i warzyw. W sklepach znajdziemy m.in.: nowoczesne składane durszlaki z silikonu, obrotowe durszlaki z misą, cedzaki montowane do zlewu oraz durszlaki nakładane na garnek.

Wygodne kleszcze do słoików

Chwytaki do słoików to niezwykle przydatne akcesorium do domowych przetworów, które ułatwiają wyjmowanie gorących naczyń z garnka po pasteryzacji. Są zdecydowanie bardziej funkcjonalne i precyzyjne niż kuchenne rękawice. Tego typu akcesoria są odporne na działanie wysokich temperatur.

Dodaj firmę Autopromocja

Prosty sposób na przechowywanie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na regiodom.pl RegioDom