Kwiaty jadalne możesz mieć w swoim ogrodzie. Niektóre same rosną! Polecamy 10 smacznych i jadalnych kwiatów

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Jadalne kwiaty dobrze smakują i świetnie wyglądają. Zobacz 10 popularnych kwiatów, które można jeść. Przejdź do kolejnych zdjęć, użyj strzałki lub przycisku NASTĘPNE.
Jadalne kwiaty dobrze smakują i świetnie wyglądają. Zobacz 10 popularnych kwiatów, które można jeść. Przejdź do kolejnych zdjęć, użyj strzałki lub przycisku NASTĘPNE. pixabay.com
Kwiaty jadalne dość rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda. Tym bardziej, że wiele z nich mamy w ogrodach. Przedstawiamy 10 popularnych roślin, których kwiaty można jeść. Nie tylko smakują, ale też zdobią potrawy. Czasem wystarczy zebrać z rabat i grządek to, co już na nich rośnie. A czasem wystarczy łaskawym okiem spojrzeć na „chwasty”.

Spis treści

Kwiaty jadalne? Tak, ale nie wszystkie!

Kwiaty jadalne to ciągle niedoceniany „produkt” w kuchni. Wprawdzie chętnie sięgamy po kalafiory czy brokuły, z których jadamy pędy kwiatowe, jednak inne kwiaty rzadko goszczą na naszych stołach. Nawet te, które i tak mamy w ogrodzie. Oczywiście nie jest tak, że wszystkie kwiaty ozdobne są jadalne. Tutaj trzeba zachować ostrożność i sięgać tylko po te gatunki, co do których mamy pewność, że nam nie zaszkodzą.

Czytaj też: Na serce, trawienie, stres i odporność. Wypróbuj 3 najzdrowsze herbaty ziołowe polecane przez naukowców z Harvardu

Pamiętajmy, że w naszych ogrodach rosną też rośliny trujące, a niektóre bardzo ładnie kwitną. Pod żadnym pozorem nie sięgajmy po kwiaty konwalii, napastnicy, tojadu, oleandra, narcyza czy wawrzynka wilczełyko (oraz innych). Nie używajmy ich nawet do ozdabiania potraw czy talerzy.

Popularne kwiaty jadalne. Pewnie masz je w ogrodzie!

Zobacz, co i jak wykorzystać! Zajrzyj do galerii, w której przedstawiamy znane i popularne rośliny, które mają jadalne kwiaty.

Na co zwrócić uwagę, wybierając kwiaty jadalne

Jest jednak sporo roślin, które są popularne i bezpieczne. Prawdopodobnie rosną również u nas. Jeśli jednak chcemy wykorzystać kwiaty do jedzenia, musimy zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

  • nie uprawiajmy i nie zbierajmy kwiatów jadalnych w pobliżu ulic, znajdźmy dla nich miejsce w ogrodzie w pobliżu grządek z warzywami,
  • uważajmy na nawozy i pestycydy. Jeśli będziemy chcieć jeść kwiaty niektórych roślin ozdobnych, stosujmy naturalne nawozy i środki ochrony roślin,
  • jeśli mamy rośliny z kupnych sadzonek, odczekajmy ok. 2 miesiące, zanim zaczniemy korzystać z ich kwiatów. Ponieważ w większości przypadków chodzi o rośliny ozdobne, producenci mogli stosować do nich środki, które nie są przeznaczone dla roślin jadalnych,
  • nie wykorzystujmy kwiatów z „kwiaciarnianych” bukietów. Raczej na pewno będą zawierały środki chemiczne, które absolutnie nie są przeznaczone do spożycia.

Kwiaty do jadłospisu warto też wprowadzać z umiarem, bo na każdą roślinę może zdarzyć się alergia lub nietolerancja. Niekoniecznie też smak od razu przypadnie nam do gustu.

Polecjaka Google News - RegioDom

Wypoczywaj w ogrodzie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z cenami mieszkań w Polsce?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na regiodom.pl RegioDom