Zobacz, jak obrać czosnek w kilka chwil. Poznaj 4 najlepsze domowe triki. Te sprytne sposoby warto stosować na co dzień

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Poznaj cztery sprawdzone sposoby na obranie ząbków czosnku w kilka chwil. Warto stosować je w kuchni!
Poznaj cztery sprawdzone sposoby na obranie ząbków czosnku w kilka chwil. Warto stosować je w kuchni! ji jiali/Unsplash.com
Udostępnij:
Większość z nas wykorzystuje w kuchni czosnek do przyrządzania wielu smacznych dań. To aromatyczne warzywo świetnie sprawdza się także podczas domowych porządków. Niestety, obieranie czosnku zajmuje sporo czasu, a jego intensywny zapach długo utrzymuje się na skórze dłoni. Podsuwamy cztery sprawdzone sposoby na sprytne obranie ząbków czosnku w zaledwie kilka chwil. Sprawdź, jakie to proste.

Spis treści

Tłuczek do mięsa lub nóż: niezawodny trik na pozbycie się czosnkowej skórki

Podsuwamy prosty sposób na obranie ząbków czosnku zaledwie w kilka chwil. Wystarczy przygotować kuchenny nóż o szerokim ostrzu lub tłuczek do mięsa oraz deskę do krojenia. Najpierw poszczególne ząbki warzywa delikatnie dociskamy nożem lub tłuczkiem do powierzchni deski, a następnie stanowczo uderzamy w nie dłonią – i gotowe.

Wprawdzie ząbki po uderzeniu będą nieco zdeformowane, ale skórkę zdejmiemy z nich bez najmniejszego problemu.

Mikrofalówka: szybki sposób na obranie czosnku

Do szybkiego obrania czosnku warto wykorzystać popularne urządzenie AGD, które wiele osób posiada w swojej kuchni. Jeśli nie mamy obaw związanych z promieniowaniem wytwarzanym przez mikrofalówkę, warto z niej skorzystać. Wystarczy przygotować niewielki pojemnik przeznaczony do podgrzewania jedzenia w kuchence mikrofalowej i włożyć do niego kilka ząbków czosnku. Następnie ustawiamy urządzenie na moc ok. 800 W i uruchamiamy je na ok. 15 sekund. Po tym czasie wyjmujemy pojemnik z czosnkiem z urządzenia. Skórka z ząbków powinna odejść bez najmniejszego problemu.

Słoik z zakrętką: sprawdzona metoda na pozbycie się skórki z ząbków czosnku

Ten prosty trik na obieranie czosnku warto przetestować w kuchni.

Obieranie czosnku z wykorzystaniem słoika – krok po kroku:

  1. Przygotujmy niewielki zakręcamy słoik typu twist off, najlepsze będzie szklane naczynie o pojemności 200-300 ml.
  2. Umieśćmy w słoiku ząbki czosnku, które chcemy wykorzystać do przygotowania potrawy.
  3. Następnie dobrze zakręćmy naczynie.
  4. W kolejnym kroku intensywnie potrząśnijmy słoikiem kilkanaście razy tak, aby ząbki uderzały na przemian o spód pokrywki i dno słoika (czyli do góry i w dół).
  5. Na koniec otwórzmy naczynie i wyjmijmy z niego czosnek.
  6. Skórka powinna sama odejść.
  7. Gotowe!

Woda: prosty trik na obranie czosnku

Przygotujmy niedużą miskę i wlejmy do niej zimną wodę do połowy jej wysokości. Następnie umieśćmy w naczyniu nieobrane ząbki czosnku. Po ok. 5 minutach wyjmijmy czosnek z wody i go osuszmy papierowym ręcznikiem. Stosunkowo świeże ząbki czosnku można jedynie zmoczyć pod kranem. Pod wpływem działania wilgoci skórka zacznie sama odchodzić. Usuńmy ją za pomocą nożyka do warzyw i gotowe!

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

STREFA BIZNESU: USTAWA ANTYLICHWIARSKA

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej RegioDom
Dodaj ogłoszenie