Spis treści
Tłuczek do mięsa lub nóż: niezawodny trik na pozbycie się czosnkowej skórki
Podsuwamy prosty sposób na obranie ząbków czosnku zaledwie w kilka chwil. Wystarczy przygotować kuchenny nóż o szerokim ostrzu lub tłuczek do mięsa oraz deskę do krojenia. Najpierw poszczególne ząbki warzywa delikatnie dociskamy nożem lub tłuczkiem do powierzchni deski, a następnie stanowczo uderzamy w nie dłonią – i gotowe.
Wprawdzie ząbki po uderzeniu będą nieco zdeformowane, ale skórkę zdejmiemy z nich bez najmniejszego problemu.
Mikrofalówka: szybki sposób na obranie czosnku
Do szybkiego obrania czosnku warto wykorzystać popularne urządzenie AGD, które wiele osób posiada w swojej kuchni. Jeśli nie mamy obaw związanych z promieniowaniem wytwarzanym przez mikrofalówkę, warto z niej skorzystać. Wystarczy przygotować niewielki pojemnik przeznaczony do podgrzewania jedzenia w kuchence mikrofalowej i włożyć do niego kilka ząbków czosnku. Następnie ustawiamy urządzenie na moc ok. 800 W i uruchamiamy je na ok. 15 sekund. Po tym czasie wyjmujemy pojemnik z czosnkiem z urządzenia. Skórka z ząbków powinna odejść bez najmniejszego problemu.
Słoik z zakrętką: sprawdzona metoda na pozbycie się skórki z ząbków czosnku
Ten prosty trik na obieranie czosnku warto przetestować w kuchni.
Obieranie czosnku z wykorzystaniem słoika – krok po kroku:
- Przygotujmy niewielki zakręcamy słoik typu twist off, najlepsze będzie szklane naczynie o pojemności 200-300 ml.
- Umieśćmy w słoiku ząbki czosnku, które chcemy wykorzystać do przygotowania potrawy.
- Następnie dobrze zakręćmy naczynie.
- W kolejnym kroku intensywnie potrząśnijmy słoikiem kilkanaście razy tak, aby ząbki uderzały na przemian o spód pokrywki i dno słoika (czyli do góry i w dół).
- Na koniec otwórzmy naczynie i wyjmijmy z niego czosnek.
- Skórka powinna sama odejść.
- Gotowe!
Woda: prosty trik na obranie czosnku
Przygotujmy niedużą miskę i wlejmy do niej zimną wodę do połowy jej wysokości. Następnie umieśćmy w naczyniu nieobrane ząbki czosnku. Po ok. 5 minutach wyjmijmy czosnek z wody i go osuszmy papierowym ręcznikiem. Stosunkowo świeże ząbki czosnku można jedynie zmoczyć pod kranem. Pod wpływem działania wilgoci skórka zacznie sama odchodzić. Usuńmy ją za pomocą nożyka do warzyw i gotowe!
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?