Spis treści
Zupa rybna jest często jednym z 12 dań na wigilijnym stole. Zgodnie z tradycją 24 grudnia wieczorem na świątecznym stole królują m.in. potrawy rybne. Zupa rybna jest jednym z nich. Podajemy sprawdzone przepisy.
Zupa rybna z karpia bez głowy – przepis
- 1 filet z karpia
- 1 litr bulionu warzywnego
- pół szklanki śmietany do zup (30-procentowej)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 cebula
- pół pora
- 1 łyżka masła
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki mąki
- sól i pieprz
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodając na patelnię liście laurowe i ziele angielskie. Marchew pokroić w kostkę. Dodać do cebuli trochę wywaru. Dodać pokrojoną marchew, do tego całe pietruszki i połówkę pora. Gotować przez 15 minut. Pokroić filet z karpia na większe kostki lub paski. Dodać je do garnka, gdy zupa się ugotuje. Po zmniejszeniu ognia, doprawić zupę solą, pieprzem i majerankiem. W połowie szklanki wody rozrobić mąkę. Stopniowo dodać ją do garnka, nie przerywając mieszania zupy. Gdy zupa będzie ugotowana, dodać śmietanę.