Jakie śliwki na przetwory są najlepsze? Z tych owoców zrobisz najlepsze powidła!
Sezon na śliwki już się rozpoczął i będzie trwał aż do października. Podpowiadamy, jakie odmiany owoców warto wybrać, żeby przygotować pyszne marynaty, powidła,...
Przetwory z cukinii: sałatka, sos i dżem. Sprawdź babcine przepisy na pyszności
Lato to idealny czas na przygotowywanie przetworów z cukinii. Właśnie teraz jest najsmaczniejsza, najłatwiej dostępna i można ją kupić w niskiej cenie....
Ten grzyb wygląda jak czaszka i jest ogromny. Gdzie go szukać i czy jest jadalny?
Czasznica olbrzymia to jeden z bardziej zadziwiających grzybów, jakie można spotkać w Polsce. W dodatku rośnie nie tylko w lasach, ale przede wszystkim w...
„Szatan” to postrach grzybiarzy. Sprawdź, co to za grzyb i jak go rozpoznać
Szatan to grzyb, który jest postrachem początkujących grzybiarzy. To grzyb rurkowy, który ma być wyjątkowo trujący. Czy tak jest w rzeczywistości? Okazuje się,...
13 faktów i mitów o grzybach. Sprawdź, w co nie wierzyć
Zbieranie grzybów jest coraz bardziej popularne, można wręcz powiedzieć, że staje się modne. Jednak często nasza wiedza o grzybach jest dość powierzchowna, a...
Grzyby trujące w polskich lasach. Poznaj najbardziej niebezpieczne gatunki
Zbieranie i jedzenie grzybów to przyjemność. Jednak trzeba pamiętać, że do grzybobrania nie można podchodzić beztrosko. Bo poza pysznymi, zdrowymi i jadalnymi,...
Co jedli powstańcy warszawscy? Zupa plujka była na wagę złota
Powstanie Warszawskie rozpoczęło się 1 sierpnia i trwało przez 63 dni. Młodzi warszawiacy chcieli odzyskać wolność. Niestety przez większość dni powstańcy nie...
Przepisy na przetwory z wiśni. Babcina receptura na konfiturę i leczniczą wiśniówkę
Wiśnie kojarzą nam się z lipcem i wakacjami. Ich niepowtarzalny smak i cenne właściwości zdrowotne sprawiają, że chętnie wykorzystujemy je w kuchni. Wiśnie...
Najlepszy przepis na konfiturę z czerwonej porzeczki. Przetestuj babciną recepturę
Czerwona porzeczka jest bogata w witaminę C i przeciwutleniacze. Jej niepowtarzalny smak i cenne właściwości zdrowotne sprawiają, że chętnie wykorzystujemy ją w...
Jak sprytnie usunąć pestki z czereśni i wiśni? Sprawdź, jak się ich szybko pozbyć
Sezon na czereśnie i wiśnie trwa w najlepsze, więc chętnie sięgamy po te sezonowe owoce. Wykorzystujemy je w kuchni do ciast, placków, gofrów i kompotów. Z...
Jak przechowywać owoce w domu? Które wkładać do lodówki? Podpowiadamy
Aromatyczne truskawki, soczyste nektarynki, brzoskwinie i czereśnie szybko tracą jędrność oraz swoje walory smakowe. Jeśli chcemy, żeby się nie psuły to po...
Jak przechowywać rzodkiewki, żeby były chrupiąc? Zobacz, jak przedłużyć ich świeżość
Rzodkiewka to tanie i niezwykle uniwersalne warzywo, które w sezonie letnim króluje na naszych stołach. Niestety po przyniesieniu do domu szybko traci jędrność,...
Domowe przetwory na zimę: te zasady musisz znać. Pyszne nalewki, konfitury i marynaty
Lato to najlepszy czas na robienie domowych przetworów z warzyw i owoców sezonowych. Nasze spiżarnie już opustoszały i najwyższa pora znowu pomyśleć o...
Nasturcja na sałatkę, kanapkę i jako kapary. Sprawdź, jak ją jeść i co z niej zrobić
Nasturcje uprawiamy jako rośliny ozdobne, ale warto wiedzieć, że są także jadalne. W dodatku można wykorzystać niemal wszystkie ich części: kwiaty, liście i...
Polecamy najprostszy sposób na obranie porzeczek z łodyżek. Zobacz, jakie to łatwe!
Sezon na porzeczki w pełni. Te owoce doskonale nadają się na przeróżne przetwory. Najlepsze są oczywiście z ogrodu, ale można je również kupić. Niezależnie od...
Bób z piekarnika, mikrofali czy z wody? Wyjątkowe przepisy na pyszne danie
Ja ugotować bób, żeby był aromatyczny, smaczny, chrupiący lub miękki? Jak go nie rozgotować, żeby stanowił pyszną przekąską lub dodatek do sałatki i zachował...
Rozpoczął się sezon na kurki, ale uważaj – nie pomyl ich z fałszywą „kurką jadowitą”
Kurki to niezwykle smaczne grzyby, które w lasach pojawiają się już w czerwcu i rosną przez całe lato oraz sporą część jesieni. Pieprznik jadalny, jak brzmi...
Urządzenia, dzięki którym gotowanie jest łatwe i przyjemne. Sprawdź, czy je znasz
Upał za oknem, więc warto pomyśleć o tym, aby pobyt w kuchni ograniczyć do minimum. Pomogą nam w tym niezawodne sprzęty w kuchni. Jeden z nich przeżywa swój...
Zastosowanie sody oczyszczonej w kuchni. Dodaj szczyptę do lemoniady i obserwuj efekt
Soda oczyszczona głównie używana jest do spulchniania ciast, gofrów czy racuchów. Jednak ma ona znacznie więcej zastosowań. Dodaj ją do gotującego się...
Ściąłeś pąki czosnku? Nie wyrzucaj ich! Są pyszne. Sprawdź, co z nich zrobić
Pędy kwiatowe czosnku, które pojawiają się w czerwcu, to niedoceniane warzywo. Tak zwane strzałki czosnku są jadalne i bardzo smaczne, a można je przygotować na...
Czy domowy dżem jeszcze się opłaca? Policz koszty i zrób własne przetwory
Sezon na domowe przetwory rozpoczął się na dobre. Postanowiliśmy policzyć, czy opłaca się robić domowy dżem truskawkowy przy aktualnych cenach. Cukier od...
Ukisić można wszystko, co nam przyjdzie do głowy
Kiszonki trzeba sobie samemu wypracować, eksperymentować, szukać smaku – radzi Agnieszka Delkowska, miłośniczka gotowania, doradca i trener kulinarny, autorka...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano chwilę temu w kategorii Taxi
Dodano 2 godziny temu w kategorii Zakład pogrzebowy
Dodano 3 godziny temu w kategorii Stomatolog
Dodano 4 godziny temu w kategorii Księgarnia