Maślaki już rosną! Sprawdź, jak wyglądają te grzyby i czy mają trujące gatunki
Maślak to smaczny grzyb, a właściwie grzyby, bo mają więcej niż jeden gatunek. Należy do nich m.in. maślak pstry, żółty oraz sitarz. Sprawdź, gdzie rosną...
Najlepsze metody przechowywania ugotowanej żywności
Oszczędzanie pieniędzy i ograniczanie marnowania żywności idą w parze, zwłaszcza kiedy zamiast wyrzucać resztki jedzenia, przechowujemy je na później. Ważne...
Pogoda sprzyja! Suszenie śliwek, jabłek i gruszek nie tylko dla cierpliwych
W sadach, ogrodach i na działkach trwa okres zbiorów. Suszenie owoców w piekarniku nie wymaga wysokiej temperatury, podobnie, jak w przypadku grzybów. Jabłka,...
„Kurczak” prosto z drzewa. Ta huba jest jadalna, ale trzeba ją przygotować
Żółciak siarkowy to jadalna huba. Przez grzybiarzy zwany jest kurczakiem i to nie tylko ze względu na wyrazisty żółty kolor, ale też smak. Ten grzyb łatwo...
Używasz suszonych ziół? Nie musisz ich kupować – wysusz je sam. Będzie taniej!
Suszone zioła można kupić przez cały rok, ale znacznie lepszym pomysłem jest ich samodzielne wyhodowanie lub zebranie i wysuszenie. Suszenie ziół jest banalnie...
Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy wierzysz w te popularne mity. Rozwiąż QUIZ
Grzybobranie to przyjemna rozrywka, ale grzyby mogą poważnie zaszkodzić. Tym bardziej, że wiele osób wierzy w niebezpieczne mity. Sprawdź, czy do nich należysz!
Myślisz, że znasz grzyby? Sprawdź się i rozwiąż ten QUIZ!
Grzyby zaskakują kształtami, kolorami, ale też nazwami. Wiele tych dziwnych to nazwy potoczne, ale te oficjalne też bywają bardzo oryginalne. Wybierasz się na...
Arbuz marynowany w słoiku na zimę. Ten pyszny przepis warto znać
Arbuz marynowany na zimę warto mieć w domowej spiżarni. Ten smakowity i niskokaloryczny owoc to cenne źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Naukowcy...
Jakie grzyby są najlepsze do przetworów na zimę? Te gatunki warto zbierać w lesie
Wysyp grzybów w lasach. Wielu grzybiarzy regularnie wraca do domu z koszami m.in. kurek, podgrzybków, kani, maślaków i borowików. Warto więc wybrać się na...
Zapomnij o zwykłej herbacie! Sprawdź, jak zrobić domowy iwan czaj
Wierzbówka kiprzyca to popularna roślina. Nawet jeśli nie kojarzymy jej nazwy, na pewną ją widzieliśmy. Z jej liści można samemu zrobić pyszną herbatę, która...
Skąd się biorą robaki w grzybach i czy można takie jeść? Wyjaśniamy
Zbierając grzyby, niestety trzeba się liczyć z tym, że część z nich będzie robaczywa. Wyjaśniamy, skąd się biorą robaki w grzybach, czy można się ich pozbyć...
Jak mrozić grzyby na zimę? Sprawdzone triki. Zobacz, co zrobić, żeby nie były gorzkie
Aromatyczne grzyby jadalne, które przynosimy z lasu latem i jesienią, szybką tracą świeżość i marnieją w domu już po kilku dniach. Czy jest na to jakiś sposób?...
Jakie śliwki na przetwory są najlepsze? Z tych owoców zrobisz najlepsze powidła!
Sezon na śliwki już się rozpoczął i będzie trwał aż do października. Podpowiadamy, jakie odmiany owoców warto wybrać, żeby przygotować pyszne marynaty, powidła,...
13 faktów i mitów o grzybach. Sprawdź, w co nie wierzyć
Zbieranie grzybów jest coraz bardziej popularne, można wręcz powiedzieć, że staje się modne. Jednak często nasza wiedza o grzybach jest dość powierzchowna, a...
Grzyby trujące w polskich lasach. Poznaj najbardziej niebezpieczne gatunki
Zbieranie i jedzenie grzybów to przyjemność. Jednak trzeba pamiętać, że do grzybobrania nie można podchodzić beztrosko. Bo poza pysznymi, zdrowymi i jadalnymi,...
Przepisy na przetwory z wiśni. Babcina receptura na konfiturę i wiśnie w syropie
Wiśnie kojarzą nam się z lipcem i wakacjami. Ich niepowtarzalny smak i cenne właściwości zdrowotne sprawiają, że chętnie wykorzystujemy je w kuchni. Wiśnie...
Najlepszy przepis na konfiturę z czerwonej porzeczki. Przetestuj babciną recepturę
Czerwona porzeczka jest bogata w witaminę C i przeciwutleniacze. Jej niepowtarzalny smak i cenne właściwości zdrowotne sprawiają, że chętnie wykorzystujemy ją w...
Jak przechowywać owoce w domu? Które wkładać do lodówki? Podpowiadamy
Aromatyczne truskawki, soczyste nektarynki, brzoskwinie i czereśnie szybko tracą jędrność oraz swoje walory smakowe. Jeśli chcemy, żeby się nie psuły to po...
Jak przechowywać rzodkiewki, żeby były chrupiąc? Zobacz, jak przedłużyć ich świeżość
Rzodkiewka to tanie i niezwykle uniwersalne warzywo, które w sezonie letnim króluje na naszych stołach. Niestety po przyniesieniu do domu szybko traci jędrność,...
Domowe przetwory na zimę: te zasady musisz znać. Pyszne nalewki, konfitury i marynaty
Lato to najlepszy czas na robienie domowych przetworów z warzyw i owoców sezonowych. Nasze spiżarnie już opustoszały i najwyższa pora znowu pomyśleć o...
Nasturcja na sałatkę, kanapkę i jako kapary. Sprawdź, jak ją jeść i co z niej zrobić
Nasturcje uprawiamy jako rośliny ozdobne, ale warto wiedzieć, że są także jadalne. W dodatku można wykorzystać niemal wszystkie ich części: kwiaty, liście i...
Urządzenia, dzięki którym gotowanie jest łatwe i przyjemne. Sprawdź, czy je znasz
Upał za oknem, więc warto pomyśleć o tym, aby pobyt w kuchni ograniczyć do minimum. Pomogą nam w tym niezawodne sprzęty w kuchni. Jeden z nich przeżywa swój...