Spis treści
Wigilia i święta Bożego Narodzenia pachną choinką, piernikiem, makowcem. Kompot z suszu też pachnie, a jednak jest mniej popularny w gwiazdkę. A szkoda, bo jest smaczny, do tego łatwy w przygotowaniu i zdrowy. Za czasów naszych pradziadków ten aromatyczny napój, podawany na zimno, stanowił jedno z 12 obowiązkowych dań na świątecznym stole. Piszemy, jak zrobić taki kompot.
Polecamy też przepis: Kutia, czyli deser na Boże Narodzenie
Tradycyjny kompot z suszu – przepis
Składniki:
- duża garść suszonych śliwek (całe owoce)
- mała garść suszonych jabłek (plasterki)
- mała garść suszonych moreli (całe owoce)
- mała garść suszonych gruszek (plasterki)
- 1 świeża pomarańcza
- 1 świeża cytryna
- 1 łyżka miodu (albo 1 łyżka cukru trzcinowego)
- 1 łyżeczka goździków
- szczypta cynamonu
Opłukane suszone owoce zalać 2 litrami przegotowanej, letniej wody (nie gotować ich jeszcze). Odstawić garnek na 3–4 godziny w chłodne, ciemne miejsce. Po tym czasie sparzyć pomarańczę i cytrynę, pokroić je w plastry lub ćwiartki (jak duże cytrusy, to w ósemki). Cytrusy dodać do napęczniałych suszonych owoców. Dosypać goździki i cynamon. Gotować około 20 minut na małym ogniu, delikatnie co chwilę mieszając. Na koniec doprawić miodem, ewentualnie cukrem trzcinowym. Podawać na zimno.
Wigilijny kompot z suszu – przepis
Składniki:
- duża garść suszonych śliwek
- mała garść suszonych jabłek
- mała garść suszonych gruszek
- mała garść suszonych moreli
- mała garść rodzynek
- kilka goździków
- szczypta imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Suszone owoce zalać 2 litrami wody i odstawić na 3–4 godziny. Potem dodać goździki, imbir, cynamon, zamieszać i zagotować. Do zagotowanego, jeszcze ciepłego kompotu, dodać cukier trzcinowy. Podawać, gdy zupełnie wystygnie.
Kompot z suszu na winie – przepis
Składniki:
- Duża garść suszonych śliwek
- mała garść rodzynek
- mała garść suszonych moreli
- mała garść suszonych jabłek
- mała garść suszonych gruszek
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- 1 szklanka czerwonego wina
Wino wlać do 2 litrów wody i zagotować. Gdy trochę ostygnie, dodać śliwki, rodzynki, morele, jabłka, gruszki, cynamon i goździki. Odstawić na 3–4 godziny. Po tym dodać cukier oraz cukier waniliowy. Zamieszać całość i gotować przez 10–12 minut. Podawać ostudzony.
Warto przeczytać:
Kompot z suszu z makaronem – przepis
Składniki:
- Duża garść suszonych śliwek
- mała garść suszonych moreli
- mała garść rodzynek
- mała garść suszonych jabłek
- mała garść suszonych gruszek
- pół świeżej cytryny
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka cukru
- pół paczki (250 g) makaronu, np. wstążeczek
Suszone owoce zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą. Odstawić na godzinę. Po tym czasie zagotować 2 litry wody w garnku, do gorącej wody wrzucić suszone owoce i gotować przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać cukier, cynamon oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny. Ugotować makaron. Podawać go z kompotem z suszu na zimno. Będzie smakował, jak zupa owocowa.
Poznaj przepisy sławnych kucharzy
