Robimy dżem truskawkowy domowej roboty i liczymy koszty przetworów. Opłaca się robić, czy taniej będzie kupić gotowe słoiki?

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Domowe przetwory będą tańsze od sklepowych pod warunkiem, że masz owoce z własnego ogródka albo kupisz je w dobrej cenie.
Domowe przetwory będą tańsze od sklepowych pod warunkiem, że masz owoce z własnego ogródka albo kupisz je w dobrej cenie. pixabay.com/congerdesign
Sezon na domowe przetwory rozpoczął się na dobre. Postanowiliśmy policzyć, czy opłaca się robić domowy dżem truskawkowy przy aktualnych cenach. Cukier od poprzedniego sezonu jest sporo droższy niż w poprzednich latach, a to ważny składnik dżemu truskawkowego, jeden z naturalnych konserwantów. Jeśli jednak kupimy ten produkt w promocji, a truskawki mamy z własnego ogródka, koszt można nas zaskoczyć.

Spis treści

Z krajowych truskawek powstają przede wszystkim pyszne dżemy. Tych, którzy jeszcze czekają z zakupem owoców i nie mają własnych upraw, spieszymy ostrzec, że cena może już nie spaść, a sezon szybko się zakończyć. Z powodu suszy nienawadniane truskawki zasychają na krzaczkach.

Sprawdzamy, ile w połowie czerwca 2023 kosztują truskawki i ile będzie nas kosztowało zrobienie dżemu. Zestawiamy te koszty z cenami gotowych słoików ze sklepu.

Robimy domowy dżem truskawkowy. Ile nas to kosztuje?

Koszt w największym stopniu zależy od ceny truskawek. W najlepszej sytuacji jesteśmy, gdy mamy własne z przydomowego ogródka lub działki. Korzystamy z przepisu Anny Daniluk ze StronaKuchni.pl na dżem z truskawek jak od babci. Z poniższych proporcji uzyskamy 4 słoiczki po 150 ml.

Składniki zestawiamy z cenami:

  • 1 kg truskawek ok. 8-10 zł na straganie
  • 1 kg cukru białego kryształ 5,99 zł w markecie
  • 250 ml wody,
  • 30 ml soku z cytryny (4 cytryny) ok. 4 zł w markecie

Zatem za składniki zapłacimy ok. 18 zł. Oczywiście można upolować cukier w promocyjnej cenie np. 3,99 zł, ale też trafić na truskawki za 10 zł, a nie 8. Jeśli sumę podzielimy na 4 słoiki, to koszt jednego wyniesie 4,5 zł. Oczywiście trzeba pamiętać o kosztach zużycia prądu lub gazu i słoikach (nowy ok. 2-3 zł). Można wykorzystać te po innych przetworach (pamiętaj o dokładnym umyciu i wyparzeniu).

Koszt zdecydowanie spada, jeśli mamy w ogródku własne truskawki, wówczas zawartość słoika kosztuje 2,50 zł lub mniej przy tańszym cukrze. W sklepie za słoik dżemu truskawkowego (210-280 g) trzeba zapłacić najczęściej od 4,75 do ok. 6 zł.

Przewagą domowych przetworów nad kupnymi jest kontrola nad jakością produktów i składem dżemu od początku, do końca.

Truskawki to nie tylko dżem, zrób kompot

Pamiętaj, że truskawki, to nie tylko dżemy. Można z nich zrobić również pyszne napoje, jak świeży kompot. Potrzebujemy zdecydowanie mniej cukru, jeśli produkt nie trafi do słoików, a od razu do dzbanka i na stół. Będzie tanio i pysznie.

Domowy kompot z truskawek to prawdziwy smak lata. Klasyczny kompot z truskawek to zdrowa alternatywa wobec słodzonych napojów gazowych. Ponadto kompot truskawkowy można dostosować do swojego podniebienia i doprawić w ulubiony przez siebie sposób – pisze Anna Daniluk na StronaKuchni.pl. Znajdziesz tam przepis na kompot z truskawek.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy ubezpieczanie upraw zyskuje na popularności?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Robimy dżem truskawkowy domowej roboty i liczymy koszty przetworów. Opłaca się robić, czy taniej będzie kupić gotowe słoiki? - Strefa Agro

Wróć na regiodom.pl RegioDom