Spis treści
Prodiż – hit PRL-u wciąż na topie
Prodiże swój najlepszy czas miały w czasach PRL-u, kiedy to prawie każda pani domu mogła pochwalić się tym podstawowym urządzeniem kuchennym. W kolejnych dekadach prodiże odeszły w zapomnienie, by na nowo odrodzić się w XXI wieku. Przeszły nie byle jaką metamorfozę i szybko zyskały nowych zwolenników.
Prodiż – dlaczego warto go kupić?
Prodiż to rodzaj garnka z pokrywką zasilanego prądem. Jego niewątpliwą zaletą jest wielofunkcyjność. Można w nim piec, gotować i dusić. Jest to urządzenie przenośne i bardzo intuicyjne w obsłudze. Podkreślmy, że pobiera ono kilkakrotnie mniej energii niż piekarnik elektryczny. Na rynku dostępne są modele w kształcie owalu, kwadratu lub prostokąta. Niektóre modele mają dwie grzałki – jedną umieszczoną w pokrywie, drugą – ogrzewającą postawę. Dzięki takiemu rozwiązaniu łatwiej jest dobrać właściwą temperaturę w środku urządzenia. W pokrywie zwykle znajduje się okienko, dzięki któremu możesz sprawdzić, czy potrawa się nie przypala.
Co pysznego przygotujesz w prodiżu?
Osoby, które upiekły w nim ciasto drożdżowe z owocami, zgodnie twierdzą, że smak wypieku nie ma sobie równych. Co jeszcze smacznego przyrządzisz w prodiżu? Będą to m.in.:
- udka kurczaka,
- warzywa,
- zapiekanki,
- pulpety,
- zrazy,
- rolady mięsne,
- chleb,
- gołąbki.
Wolnowar – urządzenie dla cierpliwych
Wolnowar służy do przygotowywania potraw bez konieczności ciągłego doglądania. Podobnie jak prodiż cechuje go łatwość obsługi. Wystarczy umieścić składniki w garnku, ustawić odpowiednią temperaturę (zwykle ok. 80 stopni Celsjusza) oraz czas gotowania, a następnie pozwolić urządzeniu na samodzielne przygotowanie posiłku. Nie wymaga to żadnych skomplikowanych czynności ani ciągłego pilnowania potrawy. Czas gotowania zależy od przepisu i preferencji kulinarnych.
Choć wolnowar działa w sposób powolny, co jest jego podstawową zaletą. Dzięki długiemu czasowi gotowania potrawy mają szansę odpowiednio się zapiec, wydobywając swoją pełnię smaku i aromatu. Urządzenie możesz bez obaw zostawić na wiele godzin, nie martwiąc się o to, że znajdująca się w nim potrawa przypali się lub wykipi. Ponadto składniki mają czas, aby się „przegryźć”, dzięki czemu przygotowane danie jest wyrazistsze w smaku.
Szybkowar – idealny dla tych, co liczą cenne minuty
Jedną z największych zalet szybkowaru jest to, że pozwoli ci on przygotować czasochłonne potrawy w znacznie krótszym czasie niż gdybyś przyrządzał je tradycyjnie. Możesz zatem zaoszczędzić sporo czasu, gotując rosół lub gulasz. Co jeszcze zyskasz, przyrządzając posiłki w szybkowarze? Na pewno oszczędność energii (szybkowary skracają czas obróbki nawet o 70%).
Nowoczesne szybkowary wyposażone są w wiele funkcji bezpieczeństwa, takich jak systemy blokowania pokrywy i wskaźniki ciśnienia. Te funkcje minimalizują ryzyko wypadków i zapewniają, że korzystanie z urządzenia jest bezpieczne. Zwróć jednak uwagę na to, że w środku urządzenia panuje wyższa temperatura i ciśnienie niż w zwykłym garnku. Dlatego po skończonym gotowaniu – zanim otworzysz pokrywę szybkowaru – odczekaj kilka minut, aby przypadkiem się nie poparzyć.
Kombiwar – kilka funkcji w jednym urządzeniu
Kombiwar pozwala na wykonywanie wielu czynności kuchennych, takich jak rozmrażanie, podgrzewanie, gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie, a nawet smażenie. W porównaniu z tradycyjnym piekarnikiem kombiwar zużywa mniej energii podczas przygotowywania posiłków, szczególnie w trybie mikrofalowym.
Niewątpliwą zaletą kombiwaru jest to, że łączy w sobie cechy trzech urządzeń: mikrofalówki, piekarnika oraz grilla. Oznacza to, że dzięki takiemu rozwiązaniu zaoszczędzisz również sporo miejsca na blacie kuchennym. Wiele kombiwarów ma łatwe w obsłudze panele dotykowe lub przyciski, które umożliwiają wybór odpowiedniego trybu i ustawienia temperatury. To sprawia, że korzystanie z urządzenia jest wygodne i bardzo intuicyjne.
