Jak przedłużyć świeżość rzodkiewek? Czy można je przechowywać w lodówce? Poznaj najlepsze sposoby na chrupiące rzodkiewki

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Chcesz, żeby rzodkiewka była chrupiąca i jędrna przez kilka dni po zakupie? Koniecznie poznaj nasze niezawodne domowe sposoby na przedłużenie jej świeżości.
Chcesz, żeby rzodkiewka była chrupiąca i jędrna przez kilka dni po zakupie? Koniecznie poznaj nasze niezawodne domowe sposoby na przedłużenie jej świeżości. Alexei other/Pixaby.com
Rzodkiewka to tanie i niezwykle uniwersalne warzywo, które w sezonie letnim króluje na naszych stołach. Niestety po przyniesieniu do domu szybko traci jędrność, marszczy się i pojawiają się na jej skórce przebarwienia. Jak zadbać o rzodkiewkę, żeby dłużej zachowała świeżość? Co zrobić, żeby warzywo było jędrne przez kilka dni? Podsuwamy sprawdzone babcine triki, żeby maksymalnie wydłużyć trwałość i smak rzodkiewki.

Jak i kiedy prawidłowo myć rzodkiewki? Czy liście rzodkiewki są jadalne?

Często zastanawiamy się, czy myć rzodkiewki od razu po powrocie z zakupów, a może dopiero przed jedzeniem? Czy trzeba odrywać z pęczków liście? Podpowiadamy, jak postępować z warzywem, żeby dłużej zachowało swoje niezwykłe walory.

Mycie rzodkiewki krok po kroku:

  1. Po przyniesieniu pęczków warzywa do domu od razu powinniśmy pozbyć się z nich liści.
  2. Jeżeli liście są świeże, bez przebarwień i nie mają gorzkiego smaku, nie wyrzucajmy ich do kosza, bo są jadalne. Warto z nich zrobić zdrowe pesto lub smoothie.
  3. W kolejnym kroku dokładnie umyjmy każdą rzodkiewkę w zimnej wodzie.
  4. Następnie osuszmy warzywo ręcznikiem papierowym.
  5. Umyte rzodkiewki zawsze przechowujmy w lodówce!

Niezawodny ręcznik papierowy zadba o świeżość rzodkiewki

Przygotujmy kilka arkuszy kuchennego ręcznika i dobrze nawilżmy je wodą. Następnie zawińmy w nie umyte wcześniej rzodkiewki i włóżmy je do pojemnika. Naczynie umieśćmy od razu w lodówce. Dwa razy dziennie warto sprawdzić, czy ręczniki nadal są wilgotne. Jeśli papier już wysechł, powinniśmy ponownie spryskać go wodą za pomocą butelki z atomizerem.

Rzodkiewki przechowywane w lodówce w papierowych ręcznikach powinny przetrwać w dobrym stanie nawet kilka dni.

Słoik z wodą: świetny sposób na świeżą rzodkiewkę

Wystarczy mieć pod ręką średniej wielkości słoik i włożyć do niego umyte rzodkiewki. W kolejnym kroku wlewamy do naczynia zimną wodę, tak aby wszystkie rzodkiewki były w niej zanurzone. Następnie słoik delikatnie zakręcamy, żeby coś przez przypadek do niego nie wpadło i umieszczamy go na półce w lodówce. Co 12 godzin wodę powinniśmy zmieniać, żeby zachowała świeżość. Warzywa przechowywane w kąpieli wodnej mogą zachować jędrność nawet przez ok. tydzień.

Jeśli nie przekonuje nas przechowywanie rzodkiewek w wodzie, to możemy do słoika wlać jej odrobinę, nawet zaledwie kilka milimetrów. Lekko zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki. W ten sposób warzywo również będzie chrupiące i smaczne przez kilka dni.

Suszarki do warzyw i owoców

Materiały promocyjne partnera
Polecjaka Google News - RegioDom
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na regiodom.pl RegioDom