Spis treści
Jak wybierać śliwki na domowe przetwory?
Sierpień i wrzesień to najlepszy czas na robienie domowych przetworów ze śliwek. Nasze spiżarnie już opustoszały i najwyższa pora znowu pomyśleć o konfiturach, aromatycznych nalewkach, kompotach i marynatach na zimę. Uzupełnienie domowych zapasów o smakołyki ze śliwek zamkniętych w słoikach sprawi, że zostaniemy z ulubionymi smakami letnich owoców na dłużej.
Na przetwory wybierajmy zawsze dobrej jakości owoce. Podczas zakupu unikajmy zaopatrywania się w śliwki na przetwory w dyskontach i hipermarketach. Kupujmy owoce ze znanych lub rekomendowanych źródeł i sprawdzajmy ich smak jeszcze przed zakupem. Często na lokalnych giełdach spożywczych można znaleźć stoiska z owocami z ekologicznych gospodarstw oraz sadów. Wybierajmy śliwki dobrej jakości, najlepiej te pozbawione nadmiaru szkodliwej chemii.
Śliwki, z których chcemy przygotować domowe przetwory, powinny być m.in. świeże, dojrzałe, jędrne, nieuszkodzone i bez niechcianych lokatorów. Jeszcze zanim zabierzemy się za szykowanie domowych przetworów ze śliwek na zimę, ponownie sprawdźmy smak owoców. Śliwki umyjmy bezpośrednio przed robieniem marynat, nalewek, powideł czy kompotów. Ogonki usuńmy już po umyciu owoców, bo zabezpieczają one śliwki przed wydostawaniem się ze środka soku.
Jakie odmiany śliwek są najlepsze na domowe przetwory na zimę?
Przetwory ze śliwek są jednymi z najbardziej ulubionych smakołyków w domowej spiżarni.
Śliwki, które najlepiej nadają się na zimowe przetwory to m.in.:
- Węgierki – jajkowate, niewielkie owoce w fioletowym kolorze i o słodko-kwaśnym smaku, m.in. Węgierka Zwykła, Węgierka Łowicka i Węgierka Dąbrowicka. Kupimy je w sklepach już w sierpniu, ale najwięcej odmian pojawia się we wrześniu. Można z nich zrobić smakowite powidła, kompoty, nalewki i dżemy. Ta popularna odmiana śliwek idealnie nadaje się też do suszenia i wędzenia.
- Stanley – jej inna popularna nazwa to Śliwka Amerykańska. Ma duże owoce i ciemnogranatową skórkę. Stanowi jedną z najsmaczniejszych odmian śliwek. Można ją wykorzystać do zrobienia m.in. kompotów i powideł. Świetnie smakuje też w wersji wędzonej.
- Renklody – okrągłe, duże, soczyste i bardzo słodkie śliwki, najczęściej w kolorze żółtym. Mają zdecydowanie więcej wody niż klasyczne węgierki. Świetnie sprawdzą się w kompotach (m.in. Renkloda Ulena) i dżemach.
- Mirabelki – okrągłe, niewielkie śliwki w kolorze jasnożółtym, o słodkim smaku, które są bardziej soczyste od renklod. Najpopularniejsza odmiana wykorzystywana na zimowe przetwory to Mirabelka z Nancy. Najczęściej robi się z nich kompoty, marmolady i dżemy. Popularna jest również nalewka z mirabelki.
Jakie zimowe przetwory można zrobić ze śliwek?
Śliwki to owoce, które idealnie nadają się na przetwory na zimę.
Można z nich zrobić m.in.:
- powidła,
- kompoty,
- marmolady,
- dżemy,
- nalewki,
- wina,
- soki,
- marynaty,
- owoce w wersji suszonej i wędzonej.
Śliwki idealnie komponują się z jabłkami, gruszkami i innymi letnimi owocami. Najlepiej więc zrobić kilka słoików marmolady mieszając te owoce. Jeśli chcemy wzbogacić smak zimowych przetworów ze śliwek na zimę, warto do nich dodać m.in. cynamon, kardamon, goździki, ziele angielskie, imbir, kakao, miód czy rum.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?