Święconka wielkanocna to 7 pokarmów. Co symbolizują? To włóż do wielkanocnego koszyka
Święconka (w niektórych miejscach Polski nazywana święcone) to pokarmy, które w Wielką Sobotę zanosimy w koszyczku wielkanocnym do kościoła. Święcenie pokarmów...
Jak gotować jajka, żeby nie pękały? Triki na gotowanie i świeże jajka na Wielkanoc
Pękające skorupki jajek podczas ich gotowania na twardo to bolączka wielu z nas. Zdarza się też, że białko jajka na twardo staje się gumowate, żółtko –...
Te produkty spożywcze możesz kupić na zapas. Co znaczy „najlepiej spożyć przed”?
Chcesz mieć w domu zapasy jedzenia? Rób je z głową. Żywność długoterminowa może być dobra do spożycia nawet kilka lat, jeśli będzie dobrze przechowywana. Zapasy...
Formy do wielkanocnych babek za grosze. Blachy do mazurków i mięs z Action i Pepco
Formy do pieczenia to istotny element wielkanocnego wyposażenia kuchni. Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad w pierwszy dzień świąt i Lany Poniedziałek bez...
Smardze to smaczne grzyby. Już rosną! Sprawdź, gdzie można je zbierać
Smardze to grzyby o wyjątkowym wyglądzie. Równie wyjątkowa jest pora ich występowania, bo to wiosenne grzyby. Ich wysyp następuje w kwietniu i maju, a w tym...
Nieprawdopodobnie ostre i wytrzymałe – noże japońskie. Musisz je mieć w swoje kuchni
Dobrze naostrzony nóż to podstawa w każdej kuchni. Bez niego przygotowanie mięsa lub filetowanie ryby może okazać się trudnym zadaniem. Jednak nawet naostrzony...
Tak rozpoznasz, gdzie powstał produkt. Jak sprawdzić pochodzenie żywności?
Jesteś na zakupach i chcesz kupić polskie produkty. Jak sprawdzić, czy dany produkt jest wyprodukowany w Polsce? Wyprodukowany (przetworzony) nie zawsze...
Nie wyrzucaj jedzenia. Oddaj do jadłodzielni. Oto, gdzie je znajdziesz
Jadłodzielnia to miejsce, zazwyczaj regał lub lodówka, do dzielenia się jedzeniem. To jeden ze sposobów na walkę z marnotrawieniem żywności. Nie tylko od...
Jak wykorzystać skorupki jajek? Kilka ciekawych pomysłów
Skorupki jajek zazwyczaj lądują w koszu na śmieci, a to marnotrawstwo! Mogą być wykorzystane na kilka sposobów. Pomysłów na ponowne użycie skorupek jajek jest...
Przepis na pączki smażone i z piekarnika. Tak zrobisz pączki serowe i ziemniaczane
Przepis na pączki to niezbędnik każdego miłośnika gotowania i słodkości. W czasie karnawału i tłustego czwartku warto wykonać nie tylko klasyczne pączki, ale...
Jakiego szampana wybrać na sylwestra? Sprawdź, jak podawać i pić szampana
Szampan to nietuzinkowy trunek, więc wyjątkowo trzeba się też z nim obchodzić. Zwyczajowo witamy Nowy Rok toastem szampanem. Ten musujący trunek niezmiennie od...
Opieńki to smaczne grzyby, ale nie pomyl ich z trującymi gatunkami
Opieńki to grzyby późnej jesieni. W tym roku ich wysyp przypadł na listopad. Świetnie nadają się na różne przetwory, m.in. do marynowania. Jednak, jeśli chcemy...
Wybieramy dziadka do orzechów. Zobacz na zdjęciach, czym najlepiej rozłupać orzechy
Dziadek do orzechów to urządzenie przydatne w każdym domu. Znacznie ułatwia i przyspiesza wyłuskanie smakowitego miąższu do deserów, przekąsek i potraw. W...
„Palce diabła” to grzyb jak z horroru, a pojawia się coraz częściej
Okratek australijski to niezwykły grzyb, który wygląda jak z horroru lub innej planety. Na pierwszy rzut oka nie zawsze można się domyślić, co to w ogóle jest....
Gdzie na grzyby? Uważaj, tu możesz dostać wysoką grzywnę, a nawet trafić do więzienia
Dla niektórych grzybobranie może skończyć się wysokim mandatem, a w skrajnych przypadkach nawet więzieniem. Wystarczy, że podczas wyjścia do lasu nie będziemy...
Ta dynia jest pyszna i nie musisz obierać jej ze skórki. Polecamy dynię hokkaido
Dynia hokkaido to prawdziwy hit jesieni. Jest bardzo smaczna i wygodna w obróbce, bo nie trzeba jej obierać ze skórki. Ma też znacznie bardziej „poręczne”...
Wysyp amerykańskich grzybów w polskich lasach! Sprawdź, gdzie rosną
Borowik amerykański, a właściwie złotoborowik wysmukły, to grzyb, który stosunkowo niedawno zagościł w polskich lasach. Jest ceniony przez grzybiarzy, choć bywa...
Koźlarze rosną w październiku. Szukaj w tych miejscach, a nazbierasz pełny koszyk
Koźlarze, znane też jako koźlaki i kozaki, to smaczne grzyby jadalne. Mają sporo gatunków, a można je zbierać wyjątkowo długo, bo rosną przez całe lato i sporą...
Przesądy o kasztanach. Owoce zebrane w parku nie są jadalne. Co trzeba wiedzieć?
Kiedy pod nogami znajdziemy kasztany, to znak, że jesień zapukała do okien. Z brązowych kulek przedszkolaki będą tworzyć ludziki, a wielu dorosłych przezornie...
Jak suszyć orzechy włoskie: testujemy najlepsze domowe triki
Sezon na pyszne orzechy włoskie trwa w najlepsze. Wielu szczęściarzy, którzy mają je w ogrodzie może zaświadczyć, że w tym roku smakują wyśmienicie. W wielu...
Zobacz, jak przechowywać orzechy włoskie. Czy można je mrozić i wkładać do lodówki?
Przechowywanie orzechów włoskich w odpowiednich warunkach jest istotne, żeby nie pleśniały i zachowały cenne wartości odżywcze. Ciasta i przekąski przygotowane...
Jak przygotować grzyby marynowane? Ten przepis na zalewę do grzybów warto znać!
Wysyp maślaków, borowików i innych grzybów w lasach. Jak przygotować grzyby marynowane i które rodzaje okażą się najlepsze? Zdania są podzielone, ale...