Najlepszy przepis na konfiturę z czerwonej porzeczki. Smaki z dzieciństwa w spiżarni. Babcina konfitura porzeczkowa w tradycyjnym wydaniu

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Czerwona porzeczka świetnie nadaje się do przygotowania przetworów na zimę. Przetestuj najlepszy babciny przepis na konfiturę z czerwonej porzeczki.
Czerwona porzeczka świetnie nadaje się do przygotowania przetworów na zimę. Przetestuj najlepszy babciny przepis na konfiturę z czerwonej porzeczki. dasha11/123RF.com
Czerwona porzeczka jest bogata w witaminę C i przeciwutleniacze. Jej niepowtarzalny smak i cenne właściwości zdrowotne sprawiają, że chętnie wykorzystujemy ją w kuchni. Owoce czerwonej porzeczki dla wielu osób kojarzą się z dzieciństwem i beztroskimi wakacjami u cioci i babci, warto więc zachować jej wyjątkowy i sentymentalny smak na dłużej. Niestety, sezon na czerwoną porzeczkę jest dosyć krótki, więc już teraz trzeba pomyśleć o zrobieniu domowych przetworów na zimę. Podsuwamy najlepszy przepis na babciną konfiturę z czerwonej porzeczki. Do dzieła!

Spis treści

Jak wybierać czerwoną porzeczkę na przetwory na zimę?

Czerwoną porzeczkę warto kupić w sprawdzonym źródle, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że nie jest nafaszerowana szkodliwą chemią. Unikajmy zaopatrywania się w owoce sezonowe w dużych sieciach handlowych. Najlepiej wybrać się po czerwoną porzeczkę na przetwory na giełdę spożywczą, gdzie pojawiają się sadownicy z produktami z ekologicznych gospodarstw. Warto też podpytać rodzinę, sąsiadów i znajomych, czy nie mają sprawdzonych źródeł, gdzie można nabyć dobrej jakości owoce czerwonej porzeczki.

Czerwona porzeczka na domowe przetwory na zimę powinna być w mocno dojrzała, twarda i okazała. Nie wykorzystujmy do domowych przetworów uszkodzonych, niedojrzałych owoców i nadpsutych owoców.

Jak przygotować czerwoną porzeczkę na domowe przetwory? Sprawdź, co warto mieć pod ręką

Owoce porzeczki najpierw dokładnie myjemy. Najwygodniej umieścić je w dużym naczyniu z zimną wodą i delikatnie przemieszać. Następnie odsączamy owoce na durszlaku i skrupulatnie płuczemy pod kranem. Następnie pozbywamy się gałązek oraz ogonków.

Zanim zaczniemy przygotowywać domową konfiturę z czerwonej porzeczki, koniecznie przetestujmy smak owoców. Ponadto pamiętajmy, by umyć je bezpośrednio przed wykorzystaniem do przetworów, a ogonki usunąć już po umyciu owoców. Zapobiegają one wypływaniu soku z porzeczek podczas ich mycia, a owoce nie nasiąkają niepotrzebnie wodą.

Do zrobienia konfitury powinniśmy przygotować:

  • dużą miskę,
  • durszlak,
  • dużą drewnianą łyżkę,
  • obszerny garnek średniej wielkości,
  • umyte i wyparzone słoiki o poj. 200-300 ml.

Babciny przepis na domową konfiturę z czerwonej porzeczki. To prostsze niż myślisz!

Konfitura z czerwonej porzeczki to jeden z łatwiejszych w przygotowaniu przetworów na zimę. Do jej wykonania potrzebne nam będzie zaledwie kilka składników. Podsuwamy tradycyjny przepis na konfiturę porzeczkową domowej roboty.

Niezbędne składniki:

  • 2 kg czerwonej porzeczki,
  • 2 kg cukru,
  • ok. 900 ml przefiltrowanej wody.

Konfitura z czerwonej porzeczki – przygotowanie krok po kroku:

  1. Do garnka wlewamy wodę i ją zagotowujemy pod przykryciem.
  2. Następnie wsypujemy do wrzątku cukier i dokładnie mieszamy. Jeśli na powierzchni wody pojawi się piana, pozbywamy się jej (np. łyżką cedzakową).
  3. Gdy woda z cukrem zacznie bulgotać, do syropu dodajemy umyte oraz obrane z szypułek i gałązek porzeczki.
  4. Kontynuujemy gotowanie, regularnie mieszając wywar drewnianą łyżkę. W międzyczasie pozbywamy się szumowin, które mogą tworzyć się w garnku podczas gotowania.
  5. Po 20-30 minutach wyłączamy płytę grzewczą i czekamy minimum kilka godzin, aż zawartość garnka wystygnie.
  6. W kolejnym kroku ponownie zagotowujemy owoce, aż stracą kolor i będą robiły się przezroczyste.
  7. Gorącą konfiturę ostrożnie przekładamy do przygotowanych słoików, szczelnie je zamykamy i ustawiamy na kuchennym blacie.
  8. Jeśli pokrywki są wklęsłe, to wystudzoną konfiturę możemy umieścić na półce w suchym i zacienionym miejscu, np. w spiżarni, piwnicy czy garażu.
  9. Jeśli chcemy mieć stuprocentową pewność, że konfitura będzie się długo przechowywała, to możemy poddać ją dodatkowo pasteryzacji.
  10. Pasteryzację możemy zrobić na sucho w piekarniku lub na mokro w zmywarce, albo garnku z wodą.
  11. Smacznego!

Może cię także zainteresować:

Polecjaka Google News - RegioDom

Przechowywanie w ogrodzie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najem krótkoterminowy - czy zmienią się zasady?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom