Spis treści
Sprawdź, jakie grzyby jadalne można mrozić na zimę
Nie wszystkie gatunki grzybów jadalnych nadają się do zamrożenia. Najlepiej zamrażać odmiany o elastycznej i zbitej strukturze, które są świeżo zebrane i zdrowe. Zanim zdecydujemy się na zamrożenie grzybów, musimy dokładnie je obejrzeć i sprawdzić, czy nie mieszkają w środku niechciani lokatorzy.
Do mrożenia na zimę najlepiej nadają się m.in.:
- kurki,
- kanie,
- rydze,
- podgrzybki,
- maślaki,
- kozaki,
- prawdziwki.
Koniecznie upewnijmy się, czy wszystkie zebrane przez nas albo kupione okazy grzybów są na pewno jadalne. Grzyby trujące są najczęściej gorzkie w smaku. Co więcej, jeśli spodnia część kapelusza jest pokryta blaszkami, to istnieje większe ryzyko, że gatunek jest trujący. Zasada ta nie obowiązuje jednak m.in. w przypadku kani i kurek. Je także można jednak pomylić z grzybami niejadalnymi i trującymi! Jeśli mamy wątpliwości, warto poprosić o pomoc w identyfikacji fachowca.
Mrożenie grzybów jadalnych: o tym warto wiedzieć! Co zrobić, żeby mrożone kurki nie były gorzkie?
Grzyby przed zamrożeniem musimy dokładnie obejrzeć, przebrać i wyczyścić za pomocą pędzelka, nożyka oraz wilgotnej szmatki. Duże okazy najlepiej pokroić na mniejsze części, a małe egzemplarze możemy zamrozić w całości.
Nie wszystkie gatunki grzybów można jednak umieszczać w zamrażalniku na surowo, bo po wyjęciu z niego będą gorzkie. Odmiany blaszkowate, jak kurki i rydze, powinno się najpierw zagotować przez kilka minut w wodzie. Natomiast borowiki, kozaki, maślaki czy podgrzybki możemy zamrażać bez uprzedniej obróbki termicznej. Do utrwalania zimnem najlepiej nadają się grzyby świeże, które są zebrane tego samego dnia, w którym chcemy je zamrozić.
Jak prawidłowo mrozić grzyby? To prostsze niż myślisz
Mrożenie grzybów jadalnych krok po kroku:
- Przebrane i oczyszczone z mchu, piasku oraz igieł duże grzyby jadalne kroimy na mniejsze części, małe okazy pozostawiamy w całości.
- Rydze i kurki mogą mieć po rozmrożeniu gorzki smak, dlatego musimy gotować w osolonym wrzątku przez 8-10 minut. Inne grzyby możemy zamrozić surowe. Niektórzy znani kucharze przysmażają je uprzednio na patelni np. z cebulą.
- Osuszone grzyby dzielimy na porcje przeznaczone do jednorazowego użycia i wkładamy do woreczków z zamknięciem strunowym lub odpowiednich pojemników z tworzywa sztucznego.
- Grzyby warto opisać nazwą i datą, żeby po zamrożeniu łatwiej nam było je zidentyfikować.
- Pojemniki i woreczki z grzybami umieszczamy w szufladzie zamrażalnika – i gotowe!
- Zamrożone grzyby możemy przechowywać w zamrażalce przez ok. 6 miesięcy.
Po wyjęciu grzybów z zamrażarki nie powinniśmy całkowicie ich rozmrażać, bo mogą stracić jędrność i smak. Najlepiej od razu wrzucać je do ciepłej wody, przygotowywanej potrawy lub na rozgrzaną patelnię. Raz rozmrożonych grzybów nie wolno ponownie zamrażać – tak samo, jak wszystkich innych produktów spożywczych.