Spis treści
Jak powszechnie wiadomo, suszenie jest najstarszą i najprostszą metodą utrwalania żywności. Do chrupania zamiast chipsów i innych kalorycznych przekąsek albo jako susz na kompot. Tak najczęściej dziś wykorzystujemy suszone owoce.
Polecamy też: Jak suszyć grzyby w piekarniku albo na słońcu? Liczymy, o ile bardziej opłaca się suszyć grzyby w domu niż je kupić
Zawartość wody w świeżych owocach to aż 80-95 proc. To na znacznym zredukowaniu wilgotności polega proces suszenia owoców. Odparowanie około 60-70 proc. wody sprawia, że ususzone produkty zyskują trwałość, ponieważ zostaje zahamowany w nich rozwój drobnoustrojów.
Jakie owoce można suszyć?
Najlepiej do suszenia wykorzystywać dostatecznie dojrzałe owoce, jednocześnie nie mogą być zbyt miękkie, np. gruszki, które już podczas krojenia zaczną się rozpadać. Oczywiście wybieramy zdrowe i nieuszkodzone owoce. Umyte przygotowuje się do suszenia.
Do suszenia najlepiej nadają się owoce o zwartym miąższu, ale nie tylko, np.
- jabłka,
- gruszki,
- śliwki,
- morele,
- brzoskwinie
- żurawinę
- winogrona (na rodzynki)
Jabłka do suszenia wybieraj słodko-kwaśne.
Jak suszyć jabłka, gruszki, śliwki w piekarniku?
Zabieramy się do suszenia owoców. Najpierw umyj na przykład jabłka, jeśli to je wybierasz. Możesz obrać, ale to nie jest konieczne. Od razu zdradzimy sprytny zabieg doświadczonych gospodyń, by plasterki, np. jabłek, znacznie nie ściemniały podczas suszenia. Polega na zanurzeniu ich wcześniej w wodzie z sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Wystarczą 3-4 łyżki soku na litr wody.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż jabłka, gruszki czy wypestkowane śliwki. Jak długo suszyć jabłka albo gruszki w piekarniku? Trudno tu wskazać czas, ponieważ będzie różny w zależności od odmiany, jej wilgotności i grubości plastrów. Trzeba sprawdzać i próbować. Gdy plastry gruszek lub jabłek zrobią się sztywne - to już.
- Z jabłek usuń gniazda nasienne i pokrój na plastry.
- Ze śliwek usuń pestki.
- Od gruszek odetnij ogonki, wytnij gniazdo nasienne i pokrój na plasterki.
W jakiej temperaturze suszyć owoce w piekarniku?
Według różnych źródeł i domowych zwyczajów suszenie owoców przebiega nieco inaczej. Jedni, na pytanie, w jakiej temperaturze suszyć jabłka w piekarniku, odpowiedzą, że będzie to 50-70 stopni Celsjusza przez kilka godzin. Inni suszą te owoce dwuetapowo, podwyższając lub obniżając temperaturę na koniec, co nada chrupkości lub pozwoli zachować elastyczność.
W przypadku suszenia jabłek w 2 etapach możemy zacząć w temperaturze około 60-70 stopni przez około 1-1,5 godziny. Następnie przez ok. 3 godziny dosuszać w temperaturze 70-85 st. Dla gruszek końcowa temperatura może być o jeszcze 10-15 st. wyższa.
Śliwki wymagają więcej czasu. We wstępnej fazie to może być ok. 50 st. przez mniej więcej 6 godzin, a na kolejne ok. 2,5 godziny w granicach 100 st. Co kuchnia, to inne zwyczaje i metody. Część z nas suszy śliwki w temperaturze od początkowo 50 do ok. 70 st. Śliwki będą dobre, gdy po przekrojeniu nie wycieknie sok.
