Najlepsze przepisy na domowe przetwory z wiśni. Babcina receptura na pyszną konfiturę i wyśmienite wiśnie w syropie

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Wideo
od 16 lat
Wiśnie kojarzą nam się z lipcem i wakacjami. Ich niepowtarzalny smak i cenne właściwości zdrowotne sprawiają, że chętnie wykorzystujemy je w kuchni. Wiśnie zawierają bogactwo antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia, działają przeciwzapalnie i wydłużają naszą sprawność. Niestety, sezon na te owoce jest bardzo krótki, warto więc już teraz pomyśleć o zimowych przetworach z wiśni. Podsuwamy babciny przepis na pyszną konfiturę, owoce w syropie i wyśmienitą wiśniówkę. Do dzieła!

Spis treści

Jak przygotować wiśnie na domowe przetwory?

Wiśnie należy dokładnie oczyścić przed przetwarzaniem. Najlepiej umieścić owoce w dużym naczyniu z zimną wodą z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej. Po umyciu wiśni w tym roztworze dokładnie wypłuczmy je pod kranem. Nie można trzymać wiśni długo w wodzie, żeby nią nie nasiąkły. Następnie pozbądźmy się listków oraz ogonków. Teraz warto je wydrylować, jeśli taka informacja pojawia się w przepisie. Możemy to zrobić przy pomocy drylownicy lub słomki do napojów. Wystarczy umieścić słomkę w miejscu oderwanego ogonka i mocno nacisnąć. Pestka powinna łatwo dać się wypchnąć. Pestki można też usunąć, nacinając każdy owoc ostrym nożykiem.

Najlepszy przepis na konfiturę i nalewkę z wiśni.
Smakowitą konfiturę, wiśnie w syropie i wiśniówkę możemy wykorzystać w kuchni i raczyć nimi gości. Sprawdź najlepsze receptury. Tcykina/Getty Images

Zanim zaczniemy przygotowywać domowe przetwory z wiśni, koniecznie przetestujmy ich smak. Owoce umyjmy bezpośrednio przed wykorzystaniem ich do przetworów. Ogonki usuńmy już po umyciu owoców, ponieważ ich obecność zapobiega wypływaniu soku z wiśni podczas ich mycia.

Wiśnie w syropie. Najlepszy przepis na owoce do zimowych ciast i deserów

Wiśnie w półsłodkim syropie świetnie nadają się m.in. do pysznych gofrów, lodów i ciast. Podsuwamy sprawdzony i prosty przepis na zachowanie smaku tych lipcowych owoców na dłużej.

Składniki:

  • 2 kg wiśni,
  • 500 g cukru,
  • 100-150 ml wody.

Wiśnie w syropie krok po kroku:

  1. Dokładnie umyte, pozbawione ogonków, wydrylowane wiśnie włóżmy do dużego naczynia i zasypmy cukrem.
  2. Następnego dnia odlejmy do garnka sok z wiśni, który zgromadził się w naczyniu.
  3. Owoce delikatnie przełóżmy do dokładnie umytych i wyparzonych słoików.
  4. Nie ugniatajmy wiśni, żeby nie straciły pierwotnego kształtu, zostawmy też w słoikach trochę wolnej przestrzeni.
  5. Następnie zagotujmy sok pozyskany z wiśni.
  6. Jeśli soku nie jest zbyt dużo, dolejmy do niego filtrowana wodę, wymieszajmy i doprowadźmy do wrzenia.
  7. Zalejmy wrzątkiem owoce, zostawiając na górze słoika ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni.
  8. W kolejnym kroku mocno zamknijmy wszystkie słoiki.
  9. Czas na pasteryzację. Dno szerokiego garnka wyłóżmy bawełnianą ściereczką i ustawmy na niej słoiki w małej odległości od siebie, ale tak, żeby się nie stykały.
  10. Wlejmy wodę do garnka, aby sięgała do ok. 3/5 wysokości słoików.
  11. Ustawmy palnik na średnią moc i doprowadźmy wodę do wrzenia.
  12. Następnie zmniejszmy moc grzania i pasteryzujmy słoiki z kompotem przez 15-20 minut.
  13. Wyłączmy kuchenkę i delikatnie wyjmijmy słoiki z garnka. Po pasteryzacji denka powinny być wklęsłe.
  14. Słoiki ustawmy zakrętkami do dołu na stole czy kuchennym blacie.
  15. Po ostygnięciu umieśćmy gotowe przetwory w suchym i zacienionym miejscu. Smacznego!

Wykorzystaj prosty przepis na domową konfiturę z wiśni

Aromatyczna konfitura wiśniowa idealnie sprawdzi się w deszczowe i mroźne popołudnia. Doskonale komponuje się z lodami, goframi, świeżym pieczywem oraz jako dodatek do ciast. Podsuwamy prosty i niezawodny przepis na pyszną domową konfiturę z wiśni.

Składniki:

  • 2 kg wiśni,
  • 1,4 kg cukru,
  • 130 ml wody.

Przygotowanie: umyte, pozbawione szypułek i wydrylowane wiśnie wkładamy do dużego naczynia i zasypujemy dwoma szklankami cukru. Następnego dnia gotujemy w garnku pozostały cukier, dokładnie wymieszany z wodą. Na powierzchni może pojawić się piana, której trzeba się pozbyć. Do gotującego się syropu dodajemy wiśnie z cukrem i sokiem, który powstał w naczyniu. Wiśnie podgotowujemy i delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna garnka. Po ok. godzinie woda powinna odparować. W kolejnym kroku gorącą konfiturę przekładamy do dokładnie umytych i wyparzonych słoików o pojemności 200-300 ml. Konsystencja konfitury powinna być bardzo gęsta. W kolejnym kroku pasteryzujemy słoiki w garnku przez ok. 15 minut, w taki sam sposób, jak owoce w syropie. Na pasteryzacji denka powinny być wklęsłe. Słoiki ustawiamy zakrętkami do dołu na stole czy kuchennym blacie. Po ostygnięciu umieszczamy gotową konfiturę w suchym i zacienionym miejscu.

Polecjaka Google News - RegioDom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom