Łatwy przepis na konfiturę i nalewkę z agrestu. Te babcine receptury są najlepsze
Agrest to trochę zapomniany owoc, który znowu wraca do łask. Jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Można z niego zrobić wiele domowych...
Najlepsza konfitura z czereśni. Wykorzystaj ten genialny przepis
Domowa konfitura z czereśni jest w tym roku prawdziwym hitem latem. Zobacz, jak łatwo możesz przygotować ten wyśmienity smakołyk samodzielnie. Nawet jeśli...
Sezon na kurki trwa, ale uważaj – nie pomyl ich z fałszywą „kurką jadowitą”
Kurki to niezwykle smaczne grzyby, które w lasach pojawiają się już w czerwcu i rosną przez całe lato oraz sporą część jesieni. Pieprznik jadalny, jak brzmi...
Domowy dżem wiśniowy zrobisz sam. Ten przepis to hit lata 2024
Dżem z wiśni to jeden z najbardziej ulubionych smakołyków w polskich domach, a lipiec to idealny czas, żeby go przygotować. To pomysł na tani i wyśmienity...
Pasteryzowanie przetworów w zmywarce. Poznaj ten domowy sposób na weki na zimę
Pasteryzowanie słoików z przetworami to element obowiązkowy, gdy zależy nam, żeby nasze weki bezpieczne dotrwały w spiżarni do zimy. Jeśli nie chcemy marnować...
Przetwory z cukinii: sałatka, sos i dżem. Sprawdź babcine przepisy na pyszności
Lato to idealny czas na przygotowywanie przetworów z cukinii. Właśnie teraz jest najsmaczniejsza, najłatwiej dostępna i można ją kupić w atrakcyjnej cenie....
Polecam najprostszy sposób na obranie porzeczek z łodyżek. Zobacz, jakie to łatwe!
Sezon na porzeczki w pełni. Te owoce doskonale nadają się na przeróżne przetwory. Najlepsze są oczywiście z ogrodu, ale można je również kupić. Niezależnie od...
Proste sposoby na drylowanie czereśni i wiśni. Zobacz, jak to zrobić bez bałaganu!
Sezon na czereśnie i wiśnie trwa w najlepsze, więc chętnie sięgamy po te sezonowe owoce. Wykorzystujemy je w kuchni do ciast, placków, gofrów i kompotów. Z...
Domowa herbata earl grey lepsza niż ze sklepu. Zrobisz ją z pięknej ogrodowej rośliny
Herbata earl grey należy do wyjątkowo popularnych. Łatwo ją kupić, nie jest też specjalnie droga, ale można mieć własną. Odkąd spróbowałam tej wersji, nie...
Kwiaty liliowca zdobią ogród, ale są też jadalne! Sprawdź, co z nich zrobić
Liliowce to popularne kwiaty ogrodowe. Traktujemy je przede wszystkim jako ozdobę, ale warto wiedzieć, że ich kwiaty i pąki są jadalne! Masz rabatę liliowców i...
Bób z piekarnika, mikrofali czy z wody? Wyjątkowe przepisy na pyszne letnie danie
Ja ugotować bób, żeby był aromatyczny, smaczny, chrupiący lub miękki? Jak go nie rozgotować, żeby stanowił pyszną przekąską lub dodatek do sałatki i zachował...
Jak rozmrażać mięso, żeby się nie zatruć? Te triki uchronią cię przed bakteriami!
Rozmrażanie mięsa wydaje się dosyć banalną czynnością. Niestety wiele osób, chce szybko przygotować obiad z zamrożonego schabu, szynki czy indyka i popełnia...
Triki na obieranie pomidorów. Sposób babci jest znowu najlepszy!
Obieranie pomidorów ze skórki jest karkołomnym i niewdzięcznym zadaniem. To wyśmienite i zdrowe warzywo jest bardzo popularnym składnikiem wielu dań, ale...
Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Poznaj najlepszy babciny przepis na młodą kapustę
Młoda kapusta to kulinarny symbol wiosny. Świetni smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków czy też z dobrym pieczywem lub sadzonymi jajkami i tradycyjnym...
Ściąłeś pąki czosnku? Nie wyrzucaj ich! Są pyszne. Sprawdź, co z nich zrobić
Pędy kwiatowe czosnku, które pojawiają się w czerwcu, to niedoceniane warzywo. Tak zwane strzałki czosnku są jadalne i bardzo smaczne, a można je przygotować na...
Jak obrać młode ziemniaki w kilka chwil? Przyda się szczotka do WC, sól i druciak
Młode ziemniaki są w sezonie letnim prawdziwym przysmakiem w kuchni. Wyśmienicie komponują się ze świeżym koperkiem, stanowiąc pożądany dodatek do wielu...
Kuchnia ogrodowa to hit 2024. Pomysł na kuchnię letnią, której pozazdroszczą sąsiedzi
Marzysz o własnej kuchni ogrodowej? Lubisz latem przygotowywać posiłki na świeżym powietrzu? Niezależnie od tego, czy preferujesz kameralne spotkania przy...
Jak szybko rozpalić grilla za pomocą naturalnej podpałki? Oto sposoby
Bez wątpienia użycie gotowej podpałki, czy to w płynie, czy w postaci kostki na bazie drewna, to najłatwiejsza i najbardziej popularna opcja. Może się jednak...
Planujesz grilla w weekend? Zobacz, jak ułatwić sobie grillowanie i zostać mistrzem
Długi majowy weekend już lada moment. Uwielbiamy grillować na wolnym powietrzu i dlatego już nie możemy się doczekać majówki 2024. Warto wyposażyć się w...
Jak przechowywać szparagi, żeby były chrupiące? Tak przedłużysz ich świeżość!
Rozpoczął się już sezon na szparagi. Co zrobić, żeby warzywo po przyniesieniu do domu było jędrne przez kilka dni? Jeśli jesteś fanem szparagów, koniecznie to...
Ziemniaki polskie czy greckie? Na młode trzeba poczekać, najpierw wczesne
Młode ziemniaki, jajko sadzone i kefir. Brzmi jak idealny obiad, prawda? Ten zestaw będzie obowiązkowym daniem wschodzącego lata. Wielu z nas gubi się jednak w...
Wiosna sprzyja grzybom. Na te gatunki trafisz w kwietniu, rosną m.in. smardze
Choć wiosna nie sprzyja grzybom, ich wybór nie jest duży i trzeba się natrudzić, by jakieś znaleźć, wielu pasjonatów próbuje swoich sił i wyrusza z koszykiem w...