Przepis na pączki smażone i z piekarnika. Tak zrobisz pączki serowe i ziemniaczane
Przepis na pączki to niezbędnik każdego miłośnika gotowania i słodkości. W czasie karnawału i tłustego czwartku warto wykonać nie tylko klasyczne pączki, ale...
Galette des rois to tradycyjne ciasto na święto Trzech Króli. Polecamy przepis
Objawienie Pańskie, zwane potocznie świętem Trzech Króli, jest uroczystością obchodzoną 6 stycznia w kościele katolickim. Hucznie obchodzi się je we Francji....
Jakiego szampana wybrać na sylwestra? Sprawdź, jak podawać i pić szampana
Szampan to nietuzinkowy trunek, więc wyjątkowo trzeba się też z nim obchodzić. Zwyczajowo witamy Nowy Rok toastem szampanem. Ten musujący trunek niezmiennie od...
Jak moczyć suszone grzyby do wigilijnych dań? Genialne triki na borowiki i podgrzybki
W jakiej wodzie moczyć suszone grzyby do bigosu? Zobacz, jak przygotować borowiki i podgrzybki do kapusty wigilijnej i farszu do wigilijnych krokietów czy...
Barszcz z uszkami w eleganckiej oprawie. Pomysł na modną aranżację wigilijnego stołu
Wigilijny barszcz to jedno z najważniejszych dań, które podajemy podczas uroczystej kolacji 24 grudnia. Warto więc zadbać o jego uroczystą oprawę. Podpowiadamy,...
Po świątecznym obżarstwie poprawia trawienie i pomaga na niestrawność
Kompot z suszu to tradycyjny napój pity głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych...
Ty też robisz tak z kiszoną kapustą? Popełniasz wielki błąd!
Dobra kiszona kapusta nie jest za kwaśna ani za słona, gdy jednak tak się zdarzy, często jest za późno na zakup nowego produktu. Co wtedy robić? Jak pozbyć się...
Jarzębina wciąż na drzewach. Owoce pomogą ptakom przetrwać zimę
Jarzębinę można zacząć zbierać jesienią. Czerwone kuleczki barwią krajobraz dość długo, można je podziwiać jeszcze w listopadzie, a nawet w grudniu. W okresie...
Ogromny wysyp grzybów. Nie możesz tego przegapić! Sprawdź, jak zebrać kosz borowików
Wielu internautów chwali się dorodnymi zbiorami borowików, maślaków i innych grzybów jadalnych. W tym roku pogoda sprzyja grzybiarzom, dlatego warto wybrać się...
Opieńki to smaczne grzyby, ale nie pomyl ich z trującymi gatunkami
Opieńki to grzyby późnej jesieni. W tym roku ich wysyp przypadł na listopad. Świetnie nadają się na różne przetwory, m.in. do marynowania. Jednak, jeśli chcemy...
Mnóstwo grzybów w lasach! Sprawdź na mapie grzybów, gdzie rosną teraz borowiki
Rekordowy wysyp grzybów w lasach. Ciepły i wilgotny listopad to najlepsza pora na zbieranie grzybów. W lasach obrodziły teraz m.in. kanie, rydze, borowiki i...
Wybieramy dziadka do orzechów. Zobacz na zdjęciach, czym najlepiej rozłupać orzechy
Dziadek do orzechów to urządzenie przydatne w każdym domu. Znacznie ułatwia i przyspiesza wyłuskanie smakowitego miąższu do deserów, przekąsek i potraw. W...
Wysyp kani w listopadzie. Te grzyby rosną na potęgę, ale łatwo o pomyłki
Czubajki kanie to bardzo smaczne grzyby, które właśnie masowo rosną. Można je spotkać głównie na łąkach i obrzeżach lasów. Trzeba jednak zbierać je uważnie, bo...
Borowiki też mogą być trujące lub niejadalne! Sprawdź, jakie zbierać, a jakich unikać
Borowiki to nie tylko prawdziwki, czyli borowiki szlachetne. Te grzyby mają znacznie więcej gatunków. Istnieje też kilka innych, które są do nich podobne....
Orzechy włoskie rozłupiesz bez dziadka do orzechów. Tak sprytnie obierzesz je w mig
Orzechy włoskie chętnie wykorzystujemy do przygotowania dań i deserów, szczególnie w okresie świątecznym. To również smaczna i zdrowa przekąska. Niestety...
Jak suszyć grzyby? Zobacz, które grzyby najlepiej nadają się do suszenia
Suszenie grzybów to sposób na zachowanie ich cennych składników odżywczych i intensywnego smaku. Jest to sztuka kulinarna, która wymaga wiedzy, cierpliwości...
Niezbędne aplikacje na grzyby. Programy, które pomogą ci podczas grzybobrania
Gdy za oknem opady deszczu i wilgoć, to znak, że rozpoczyna się sezon na grzyby. Polacy chętnie ruszają całymi rodzinami do lasów, aby zapełniać koszyki i...
„Palce diabła” to grzyb jak z horroru, a pojawia się coraz częściej
Okratek australijski to niezwykły grzyb, który wygląda jak z horroru lub innej planety. Na pierwszy rzut oka nie zawsze można się domyślić, co to w ogóle jest....
Gdzie na grzyby? Uważaj, tu możesz dostać wysoką grzywnę, a nawet trafić do więzienia
Dla niektórych grzybobranie może skończyć się wysokim mandatem, a w skrajnych przypadkach nawet więzieniem. Wystarczy, że podczas wyjścia do lasu nie będziemy...
Ta dynia jest pyszna i nie musisz obierać jej ze skórki. Polecamy dynię hokkaido
Dynia hokkaido to prawdziwy hit jesieni. Jest bardzo smaczna i wygodna w obróbce, bo nie trzeba jej obierać ze skórki. Ma też znacznie bardziej „poręczne”...
Wysyp amerykańskich grzybów w polskich lasach! Sprawdź, gdzie rosną
Borowik amerykański, a właściwie złotoborowik wysmukły, to grzyb, który stosunkowo niedawno zagościł w polskich lasach. Jest ceniony przez grzybiarzy, choć bywa...
Ten grzyb wygląda dziwnie, ale jest jadalny. Sprawdź, jak go zbierać
Czernidłak kołpakowaty to grzyb, który rośnie w nietypowych miejscach i wygląda dziwnie. Może kojarzyć się z muchomorem, a najłatwiej znaleźć go... na trawniku....
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 7 godzin temu w kategorii Biuro tłumaczeń
Dodano 7 godzin temu w kategorii Biuro tłumaczeń
Dodano 7 godzin temu w kategorii Trener osobisty
Dodano 8 godzin temu w kategorii Warsztat samochodowy