Spis treści
- Przepis na tradycyjną młodą kapustę z kiełbasą, cebulą i koperkiem. Jej przyrządzenie jest łatwiejsze, niż myślisz
- Jak pokroić młodą kapustę krok po kroku?
- Jak zrobić młodą kapustę na ciepło? Sprawdzony i błyskawiczny sposób na pyszny bigos z młodej kapusty
- Młoda kapusta po wegańsku. Podsuwamy najlepszy przepis na bezmięsne danie w kilka chwil
Przepis na tradycyjną młodą kapustę z kiełbasą, cebulą i koperkiem. Jej przyrządzenie jest łatwiejsze, niż myślisz
Ugotowanie bigosu z młodej kapusty jest banalnie proste i zajmie nam zaledwie ok. 30 minut.
Przydadzą nam się następujące akcesoria:
- deska do krojenia,
- ostry nóż,
- duża miska,
- 3 litrowy garnek,
- patelnia,
- drewniana łyżka.
Niezbędne składniki na bigos z młodej kapusty:
- główka młodej kapusty,
- duża cebula biała,
- pęczek koperku,
- 300 gram kiełbasy,
- kilka łyżek oleju do smażenia,
- 1-2 marchewki,
- 1 łyżeczka kminku,
- 3 listki laurowe,
- 4-5 ziaren ziela angielskiego,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 600 ml wody,
- 0,5-1 łyżeczka soli
Wskazówka: jeśli nie mamy w lodówce kiełbasy lub nie jesteśmy jej miłośnikami, możemy z powodzeniem zastąpić ją wędzonym boczkiem. Aby wzbogacić smak młodej kapusty, można do niej dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1 pomidor, żeby lekko przełamać słodkawy smak bigosu.
Jak pokroić młodą kapustę krok po kroku?
Podpowiadamy, jak przygotować i pokroić młodą kapustę do gotowania:
- Zewnętrzne zwiędnięte i poszarpane liście zdejmujemy.
- Kapustę płuczemy w wodzie i kładziemy na desce do krojenia.
- Kroimy warzywo wzdłuż na pół i znowu na pół. Powinniśmy uzyskać cztery ćwiartki.
- Wycinamy i wyrzucamy twardy głąb ze środka.
- Szatkujemy każdą z ćwiartek nożem na drobne kawałki.
- Pokrojoną kapustę wrzucamy do miski.
Jak zrobić młodą kapustę na ciepło? Sprawdzony i błyskawiczny sposób na pyszny bigos z młodej kapusty
Pokrojoną kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy dwoma szklankami wrzącej wody. Szatkujemy marchew i dodajemy ją do młodej kapusty. Dosypujemy sól oraz pozostałe przyprawy i całość gotujemy ok. 5 minut pod przykryciem. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, a kiełbasę na pół plasterki.
Następnie na patelni podsmażamy na oleju kiełbasę i cebulę na złoty kolor. Całość po usmażeniu dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Bigos z młodej kapusty dusimy na niedużej mocy palnika przez ok. 10-15 minut do momentu aż kapusta będzie miękka. Międzyczasie możemy przygotować koperek. Wystarczy drobno go posiekać na desce do krojenia.
Na koniec gotowania dorzucamy do bigosu z młodej kapusty posiekany koperek, dokładnie mieszamy, chwilę gotujemy i gotowe. Smaczego!
Żeby uzyskać tradycyjną babciną młodą kapustę zasmażaną można dodać do bigosu zasmażkę. Wystarczy roztopić na maśle łyżkę mąki i dolać trochę płynu z kapusty. Całość dokładnie mieszamy, żeby zniwelować grudki, dodajemy do bigosu i zagotowujemy.
Młoda kapusta po wegańsku. Podsuwamy najlepszy przepis na bezmięsne danie w kilka chwil
Młoda kapusta w wersji wege to lekkie i smaczne danie, które wykonamy w kilkanaście minut. Wystarczy wykorzystać tradycyjny przepis opisany powyżej, rezygnując z dodatku mięsa i zasmażki na maśle. Dodatkowo, aby wzbogacić smak wegańskiego bigosu z młodej kapusty, warto dodać do młodej kapusty podczas gotowania puszkę dobrej jakości pomidorów krojonych. Ten składnik sprawi, że subtelnie przełamiemy słodkawy smak kapusty.
Stoły na miarę Twojej rodziny
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?