Spis treści
- Przepis na tradycyjną młodą kapustę z kiełbasą, cebulą i koperkiem. Jej przyrządzenie jest łatwiejsze, niż myślisz
- Jak pokroić młodą kapustę krok po kroku?
- Jak zrobić młodą kapustę na ciepło? Sprawdzony i błyskawiczny sposób na pyszny bigos z młodej kapusty
- Młoda kapusta po wegańsku. Podsuwamy najlepszy przepis na bezmięsne danie w kilka chwil
Przepis na tradycyjną młodą kapustę z kiełbasą, cebulą i koperkiem. Jej przyrządzenie jest łatwiejsze, niż myślisz
Ugotowanie bigosu z młodej kapusty jest banalnie proste i zajmie nam zaledwie ok. 30 minut.
Przydadzą nam się następujące akcesoria:
- deska do krojenia,
- ostry nóż,
- duża miska,
- 3 litrowy garnek,
- patelnia,
- drewniana łyżka.
Niezbędne składniki na bigos z młodej kapusty:
- główka młodej kapusty,
- duża cebula biała,
- pęczek koperku,
- 300 gram kiełbasy,
- kilka łyżek oleju do smażenia,
- 1-2 marchewki,
- 1 łyżeczka kminku,
- 3 listki laurowe,
- 4-5 ziaren ziela angielskiego,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 600 ml wody,
- 0,5-1 łyżeczka soli
Wskazówka: jeśli nie mamy w lodówce kiełbasy lub nie jesteśmy jej miłośnikami, możemy z powodzeniem zastąpić ją wędzonym boczkiem. Aby wzbogacić smak młodej kapusty, można do niej dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1 pomidor, żeby lekko przełamać słodkawy smak bigosu.
Jak pokroić młodą kapustę krok po kroku?
Podpowiadamy, jak przygotować i pokroić młodą kapustę do gotowania:
- Zewnętrzne zwiędnięte i poszarpane liście zdejmujemy.
- Kapustę płuczemy w wodzie i kładziemy na desce do krojenia.
- Kroimy warzywo wzdłuż na pół i znowu na pół. Powinniśmy uzyskać cztery ćwiartki.
- Wycinamy i wyrzucamy twardy głąb ze środka.
- Szatkujemy każdą z ćwiartek nożem na drobne kawałki.
- Pokrojoną kapustę wrzucamy do miski.
Jak zrobić młodą kapustę na ciepło? Sprawdzony i błyskawiczny sposób na pyszny bigos z młodej kapusty
Pokrojoną kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy dwoma szklankami wrzącej wody. Szatkujemy marchew i dodajemy ją do młodej kapusty. Dosypujemy sól oraz pozostałe przyprawy i całość gotujemy ok. 5 minut pod przykryciem. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, a kiełbasę na pół plasterki.
Następnie na patelni podsmażamy na oleju kiełbasę i cebulę na złoty kolor. Całość po usmażeniu dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Bigos z młodej kapusty dusimy na niedużej mocy palnika przez ok. 10-15 minut do momentu aż kapusta będzie miękka. Międzyczasie możemy przygotować koperek. Wystarczy drobno go posiekać na desce do krojenia.
Na koniec gotowania dorzucamy do bigosu z młodej kapusty posiekany koperek, dokładnie mieszamy, chwilę gotujemy i gotowe. Smaczego!
Żeby uzyskać tradycyjną babciną młodą kapustę zasmażaną można dodać do bigosu zasmażkę. Wystarczy roztopić na maśle łyżkę mąki i dolać trochę płynu z kapusty. Całość dokładnie mieszamy, żeby zniwelować grudki, dodajemy do bigosu i zagotowujemy.
Młoda kapusta po wegańsku. Podsuwamy najlepszy przepis na bezmięsne danie w kilka chwil
Młoda kapusta w wersji wege to lekkie i smaczne danie, które wykonamy w kilkanaście minut. Wystarczy wykorzystać tradycyjny przepis opisany powyżej, rezygnując z dodatku mięsa i zasmażki na maśle. Dodatkowo, aby wzbogacić smak wegańskiego bigosu z młodej kapusty, warto dodać do młodej kapusty podczas gotowania puszkę dobrej jakości pomidorów krojonych. Ten składnik sprawi, że subtelnie przełamiemy słodkawy smak kapusty.
Stoły na miarę Twojej rodziny
