Spis treści
Sprawdzony przepis na domową konfiturę z agrestu
Konfitura agrestowa to nieoceniony smakołyk w kuchennych zapasach. Jej niepowtarzalny słodko-kwaśny smak świetnie komponuje się z wieloma daniami. Podsuwamy najlepszy przepis na konfiturę z agrestu.

Składniki:
- 2 kg agrestu,
- 1,8 kg cukru,
- 0,5 l filtrowanej wody.
Przygotowanie konfitury z agrestu krok po kroku:
- Najpierw dokładnie płuczemy owoce i usuwamy ogonki oraz gałązki.
- Agrest lekko nakłuwamy i wkładamy do dużego naczynia.
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i zagotowujemy do momentu, aż mieszanka zgęstnieje.
- Do gorącego syropu dodajemy agrest i całość ponownie podgrzewamy, do momentu aż owoce zaczną delikatnie wrzeć.
- Wyłączamy płytę grzewczą i odstawiamy owoce do wystygnięcia.
- Po 10-12 godzinach ponownie podgrzewamy konfiturę, tak, żeby się nie zagotowała i nie przypaliła.
- W czasie podgrzewania na bieżąco usuwamy szum i pianę z garnka.
- W momencie, gdy owoce zrobią się miękkie i szkliste wyłączamy płytę grzewczą.
- Gorącą konfiturę przekładamy do dokładnie umytych i wyparzonych słoików o poj. ok. 200-300 ml słojów i mocno zamykamy. Czas na pasteryzację.
- Na dnie szerokiego garnka rozkładamy bawełnianą ścierką, a na niej ustawiamy słoiki w niewielkiej odległości od siebie. Naczynia nie powinny się stykać. Do garnka wlewamy wodę do ok. 3/5 wysokości słoików.
- Włączamy palnik na średnią moc i doprowadzamy wodę do wrzenia.
- W kolejnym kroku zmniejszamy moc pola grzewczego i pasteryzujmy słoiki przez ok. 10-15 minut.
- Następnie ostrożnie wyjmujmy konfiturę z garnka, obracamy każdy słoik do góry dnem i ustawiamy na kuchennym blacie.
Po pasteryzacji denka powinny być wklęśnięte. - Po ostygnięciu przenosimy gotową konfiturę do suchego i zacienionego miejsca. Smacznego!
Nalewka z agrestu: tę recepturę warto znać
Rozgrzewająca nalewka z agrestu to dobry pomysł na aperitif dla gości. Podsuwamy prosty i niezawodny przepis na ten domowy trunek.
Składniki:
- 2 kg dojrzałego agrestu,
- 700 ml spirytusu,
- 700 ml wódki
- 1 kg cukru.
Przygotowanie: umyty i pozbawiony ogonków agrest zalewamy spirytusem wymieszanym z wódką, dokładnie zamykamy naczynie i pozostawiamy na kilka tygodni w temperaturze pokojowej, w zacienionym miejscu. Co parę dni warto pokołysać słojem, żeby owoce dobrze wymieszały się z alkoholem. Po 4-5 tygodniach przecedzamy i wyławiamy agrest, a alkohol dokładnie zamykamy w słoju. W drugim szklanym naczyniu lekko rozgniatamy nasączone alkoholem owoce, zasypujemy je cukrem i całość solidnie mieszamy. Co kilka dni musimy wstrząsnąć słojem. Po ok. 3 tygodniach, gdy cukier rozpuści się do końca, przefiltrujmy i zlejmy uzyskany syrop, a następnie wymieszajmy go z alkoholem. Pozbądźmy się owoców, a uzyskaną nalewkę kilka razy przefiltrujmy przez bibułę lub gazę i szczelnie zakorkujmy w butelkach. Nalewkę z agrestu przechowujmy w suchym i ciemnym miejscu. Już po ok. 8 tygodniach rozgrzewający napój można serwować pełnoletnim domownikom i gościom.
To też może cię zainteresować: Jak kisić ogórki na zimę? To proste. Najlepszy przepis na ogórki kiszone domowym sposobem