Spis treści
Najszybszy trik na rozmrażanie mięsa. Wykorzystaj mikrofalówkę!
Chcesz szybko zrobić obiad, a mięso zapomniałeś wyjąć wcześniej z zamrażalnika? Jeśli masz w kuchni mikrofalówkę z opcją rozmrażania(defrost) jesteś uratowany. Zanim jednak włożysz zamrożone mięso do kuchenki mikrofalowej zapoznaj się z instrukcją obsługi urządzenia, żeby nie uszkodzić struktury mrożonki. Kiedy czas naprawdę cię goni, mikrofalówka może okazać się zbawieniem. Jednak ta metoda wymaga ostrożności, aby nie uszkodzić struktury mięsa.

Zanim umieścić je we wnętrzu urządzenia, włóż mięso do pojemnika, które jest dedykowane do mikrofalówki. Po wybraniu programu "rozmrażanie" wybierz wagę wsadu, a w trakcie procesu regularnie sprawdzaj stan mięsa, aby nie doszło do jego częściowego ugotowania. W razie potrzeby przerwij proces rozmrażania i obróć mięso w pudełku. Już po kilku minutach schab, indyk czy wołowina powinny nadawać się do przyprawienia.
Jeśli masz urządzenie budżetowe bez funkcji defrost, możesz spróbować rozmrozić mięso, ustawiając standardowy program podgrzewania potraw na najmniejszej mocy urządzenia.
Najbezpieczniejszy sposób rozmrażania mięsa, czyli lodówka
Chcesz bezpiecznie rozmrozić mięso? Najlepszym domowym sposobem jest włożenie mrożonki mięsnej do lodówki. Ta metoda jest najlepsza, bo mięso powoli się rozmraża w niskiej temperaturze, co ogranicza do minimum ryzyku rozwoju w pożywieniu bakterii i innych patogenów. Szynka, schab, kiełbasa czy indyk rozmrażane we wnętrzu lodówki zachowują swoje walory smakowe i strukturę, a ty masz pewność, że przygotowane z nich danie obiadowe nie zaszkodzi domownikom i gościom. Najlepiej więc umieścić mięso w pojemniku na dolnej półce lodówki, aby uniknąć kapania wody na inne produkty spożywcze, które są w chłodziarce. Rozmrażanie mięsa może zająć od kilku do nawet 24 godzin, w zależności od wielkości i rodzaju mięsa. Dlatego najlepiej wyjmij je z zamrażarki dzień przed planowanym przygotowywaniem posiłku.
Jak rozmrozić mięso w wodzie?
Rozmrażanie mięsa w wodzie to sprawdzony sposób, gdy zależy ci na czasie, a nie chcesz wkładać mrożonki do kuchenki mikrofalowej. Musisz jednak wiedzieć, że nie możesz tego robić nigdy we wrzątku czy gorącej wodzie, bo będziesz miał problem z bakteriami.
Rozmrażanie mięsa w zimnej wodzie - krok po kroku:
Najpierw umieść zamrożone mięso w szczelnie zamykanej torebce strunowej, żeby do środka podczas procesu rozmrażania nie dostała się woda.
Następnie przygotuj średniej wielkości garnek lub miskę i napełnij je zimną wodą.
W kolejnym kroku zanurz zamrożone mięso w naczyniu z wodą.
Po ok. 25-30 minutach wymień wodę na świeżą i zimną. To zapewni utrzymanie niskiej temperatury, co jest kluczowe dla twojego zdrowia i działa prewencyjne na patogeny.
Czas, gdy mięso będzie można obrabiać zależy od jego rodzaju i wielkości kawałka, który chcesz rozmrozić.
Pamiętaj, że zamrożonego mięsa nie powinieneś rozmrażać na blacie w temperaturze pokojowej, a . Tuż po rozmrożeniu (potrwa to ok. godzinę) należy mięso od razu zużyć.