Czy trzeba obierać pomidory?
Pomidorowa skórka to prawdziwa bomba witaminowa. Warto więc na co dzień mieć w kuchni to smaczne i wartościowe warzywo. Pomidory idealnie smakują zawłaszcza latem nie tylko na kanapce, ale również w sałatce greckiej, z mozzarellą i bazylią, z makaronem czy w zapiekance.

W skórce pomidora, której często się pochopnie pozbywasz, znajdziesz m.in.:
cenny błonnik, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga utrzymać prawidłową wagę;
wartościowe antyoksydanty, takie jak likopen, który świetnie się sprawdza w profilaktyce zwłaszcza chorób serca i nowotworów;
witaminę C, która wspiera układ odpornościowy i przyspiesza gojenie się ran;
witaminy A, K i kilka witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na skórę, wzrok i funkcjonowaniu układu nerwowego czy metabolizm;
minerały – m.in. potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi i jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek
Po co obierać pomidory? Kto powinien pozbywać się skórki?
Obierasz pomidory ze skórki przed ich spożyciem? Pewnie obawiasz się, że łupa przyklei ci się do ściany gardła, przełyku czy żołądka i będzie męczyć cię niestrawność, wymioty, biegunka czy mdłości. A może po prostu nie przepadasz za jej smakiem, zwłaszcza gdy skórka pomidora jest twarda? Jeśli cierpisz na co dzień na problemy żołądkowe-jelitowe i często miewasz niestrawność, lepiej obierz pomidora, którego chcesz położyć na kanapce czy dodać do sałatki.
W niektórych przepisach kulinarnych, szczególnie tych wymagających gładkiej konsystencji, obecność skórki może dyskwalifikować danie. Usunięcie jej sprawia, że potrawa jest bardziej jednorodna, lepiej się prezentuje i smakuje.
Jak szybko obrać pomidora ze skórki?
Chcesz szybko pozbyć się z pomidorów skórki? Wykorzystaj wrzątek! Zanim jednak zabierzesz się za parzenie warzywa, przygotuj niewielki nóż z ostrym końcem, deskę do krojenia, średnie wielkości miskę lub nieduży garnek, czajnik i kostki lodu.
Obieranie pomidora ze skórki – krok po kroku:
Najpierw dokładnie umyj warzywa, które chcesz obrać, połóż je na kuchennej desce i pozbądź się zielonych szypułek.
W kolejnym kroku na każdym z pomidorów wykonaj niezbyt głębokie nacięcia, tak aby na skórce od góry powstały małe krzyże.
Teraz włóż pomidory do przygotowanego naczynia i zagotuj w czajniku ok. 1,5 litra wody.
Następnie ostrożnie polej każdy z pomidorów wrzątkiem.
Po kilkunastu sekundach włóż garnek czy miskę z warzywami do zlewu i pozbądź się gorącej wody.
Teraz wlej do pomidorów zimną wodę, tak aby się w niej zanurzyły i dodaj do naczynia kostki lodu.
W miejscach nacięć w kształcie krzyżyków skórka powinna już sama odchodzić od miąższu.
W kolejnym kroku wylej wodę do zlewu, a następnie za pomocą noża po kolei zdejmij skórę z każdego pomidora i gotowe!
Zamiast wrzątku możesz do obierania pomidorów wykorzystać kuchenkę mikrofalową. Wystarczy, że nacięte warzywa włożysz do urządzenia na ok. 30-60 sekund na dużą moc, a po wyjęciu pomidorów z mikrofalówki skórka powinna łatwo odchodzić.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Regiodom codziennie. Obserwuj Regiodom!
