Spis treści
Jak przechowywać szparagi? Czy szparagi można trzymać w lodówce?
Jeśli chcesz, żeby szparagi dłużej zachowały świeżość, zadbaj o nie tuż po przyniesieniu do domu. Warzywa dłużej będą smakować nienagannie i nie zwiędną, gdy umieścisz je w zacienionym i chłodnym miejscu. Najpopularniejszą metodą przechowywania świeżych szparagów jest trzymanie ich w lodówce.

Zanim umieścisz pęczek warzyw w chłodziarce, pozbądź się zdrewniałych końcówek (odłam ok. 1/3 końcówki pędu). Następnie umieść szparagi w smukłym naczyniu z wodą w pozycji pionowej. Łodygi szparagów powinny być w niej zanurzone na głębokość ok. 2-3 cm. Dodatkowo nałóż na ich główki torebkę plastikową lub folią spożywczą, co pomoże zwiększyć wilgotność warzyw i przedłuży ich trwałość. Jeśli nie chcesz używać nieekologicznej folii, przed włożeniem szparagów do lodówki delikatnie skrop je wodą. Pamiętaj, żeby codziennie wymieniać wodę w naczyniu na świeżą.
Innym sposobem na przechowywanie szparagów, jest owinięcie ich wilgotną ściereczką z bawełny lub lnu i umieszczenia pęczka w drzwiach czy na półce lodówki. Możemy też wykorzystać zamiast tkaniny arkusze ręcznika papierowego, które po owinięciu szparagów musisz dobrze skropić wodą. Dwa razy dziennie warto sprawdzić, czy ściereczka lub papier są nadal wilgotne. Jeśli już wyschły, ponownie spryskaj je wodą za pomocą butelki z atomizerem.
Jak długo przechowywać szparagi w lodówce?
Szparagi trzymane w lodówce powinny zachować świeżość od 3 do 7 dni, wszystko zależy od tego, w jakiej kondycji było warzywo w dniu zakupu. Oczywiście pod warunkiem, że wykorzystasz jeden z domowych sposobów. Jeśli zdecydujesz się na trzymanie szparagów w naczyniu z wodą, musisz pamiętać o jej regularnej wymianie. Gdy szparagi przed włożeniem do lodówki owinąłeś ściereczką lub ręcznikiem papierowym, zadbaj, aby cały czas były wilgotne.
Czy szparagi można mrozić?
Jeśli chcesz przechowywać szparagi dłużej, możesz je zamrozić. Najpierw dokładnie umyj warzywa i obetnij zdrewniałe końcówki. Białe szparagi dodatkowo należy cienko obrać ze skórki. Następnie, blanszuj szparagi przez 1-2 minuty we wrzątku, po czym zanurz je w zimnej wodzie. Osusz łodygi, a następnie umieść warzywa w szczelnych torebkach strunowych czy pojemnikach i włóż do zamrażalnika. Wiele osób wkłada nadmiar szparagów do szuflady zamrażalki bez ich uprzedniego blanszowania. Szparagi możesz przechowywać w tej formie przez ok. 90 dni.