Słoiki na przetwory – jak je przygotować? Te sposoby musisz znać! Sprawdź, jak skutecznie wyparzać słoiki typu twist i weki w kilka chwil

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Odpowiednie przygotowanie słoików do przetworów gwarantuje, że długo będziemy cieszyć się smakiem konfitur, kompotów, kiszonek i marynat. Poznaj najlepsze triki na sterylizację naczyń domowym sposobem. Wystarczy uruchomić piekarnik, mikrofalówkę czy zmywarkę!
Odpowiednie przygotowanie słoików do przetworów gwarantuje, że długo będziemy cieszyć się smakiem konfitur, kompotów, kiszonek i marynat. Poznaj najlepsze triki na sterylizację naczyń domowym sposobem. Wystarczy uruchomić piekarnik, mikrofalówkę czy zmywarkę! Leon Woods/Pixabay.com
Słoiki na przetwory to element obowiązkowy, by móc zachować w spiżarni smaki lata na dłużej. Wakacje to przy tym najlepszy czas na zrobienie smakowitych domowych przetworów na zimę. Zanim jednak się za to zabierzemy, musimy przygotować naczynia, w których bezpiecznie zamkniemy aromatyczne konfitury, dżemy, marynaty i kiszonki. Podsuwamy pięć sprawdzonych sposobów na wyparzenie słoików. Te domowe triki wypróbuj już teraz. Do dzieła!

Spis treści

Wrzątek. Sprawdź, jak wyparzać słoiki w garnku

Skutecznym i niezawodnym sposobem sterylizacji słoików na przetwory jest wykorzystanie wrzątku. Nie zapomnijmy jednak założyć kuchennych rękawic, które ochronią nas przed ewentualnym poparzeniem.

Wyparzać można na dwa sposoby:

  1. Wystarczy do każdego słoika wlać kroplę płynu do naczyń, zalać je wrzątkiem i szczelnie zamknąć. W kolejnym kroku mocno potrząśnijmy każdym z nich, żeby detergent się spienił i dobrze wymieszał z wodą. Po kilku minutach każde z naczyń dokładnie wypłuczmy. Nie powinniśmy oczywiście zapomnieć o pokrywkach, które najlepiej zanurzyć w garnku z wrzątkiem i przez kilka minut zagotować.
  2. Możemy też słoiki oraz pokrywki od razu włożyć do dużego garnka z wodą i doprowadzić do wrzenia. Po kilku minutach wyłączamy kuchenkę i gotowe. Do wyjmowania gorących słoików z garnka warto wykorzystać specjalny chwytak do tego typu naczyń.

Pamiętajmy: naczynia na przetwory powinny być dokładnie umyte i wyparzone. Musimy też sprawdzić, czy pokrywki dobrze się zamykają, nie są pokryte rdzą, a szkło w słoikach nie jest wyszczerbione.

Zmywarka – pomysłowe przygotowanie słoików na przetwory

Wszystkie słoiki z pokrywkami musimy najpierw dokładnie umyć. W kolejnym kroku układamy je w zmywarce i uruchamiamy program, w którym możemy uzyskać najwyższą temperaturę. W większości urządzeń oscyluje ona między 70 a 80 stopni Celsjusza. Podczas mycia słoików w zmywarce nie dodajemy do pojemnika na detergenty tabletek do zmywarki ani innych środków myjących. Po zakończeniu cyklu i wyjęciu słoików z urządzenia możemy je dodatkowo przelać wrzątkiem.

Kuchenka mikrofalowa – najszybszy sposób na sterylizację

Jeśli mamy w domu mikrofalówkę, warto wykorzystać ją do sterylizacji słoików. Wystarczy wlać do każdego naczynia wodę na wysokość kilku centymetrów i umieścić słoiki w urządzeniu. Kuchenkę mikrofalową ustawiamy na maksymalną moc na ok. 3 minuty. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy słoiki z urządzenia, pozbywamy się resztek wody i dokładnie osuszamy. To najszybszy, a przy tym skuteczny sposób na sterylizację naczyń.

Pamiętajmy: nie wolno wkładać do kuchenki mikrofalowej metalowych zakrętek i pokrywek typu twist z metalowymi elementami, ani tym bardziej zamkniętych słoików. Pokrywki wyparzamy w sposób tradycyjny – umieszczając je we wrzątku.

Piekarnik: niezawodny trik na wyprażanie naczyń do przetworów

Sprawdzonym domowym sposobem sterylizacji słoików na przetwory jest podgrzanie ich na sucho w piekarniku. Urządzenie nagrzewamy do temperatury ok. 110°C w trybie dolnej i górnej grzałki. Następnie umieszczamy naczynia bez nakrętek na blaszce do pieczenia i wyparzamy je w urządzeniu przez ok. pół godziny. Szkło słoików nie może być zimne, żeby sterylizowane naczynia nie popękały w piekarniku pod wpływem wysokiej temperatury.

Spirytus: babciny sposób na sterylizację słoików

Ten stary sposób na przygotowanie słoików do przetworów ze spirytusem w roli głównej często stosowały nasze prababcie i babcie. Wystarczy do miski nalać alkoholu o mocy 70% i nasączyć nim bawełnianą miękką ściereczkę lub gazę. W kolejnym kroku delikatnie przemywamy każdy słoik i pokrywkę za pomocą wilgotnej tkaniny. Możemy też każdy z elementów zanurzyć na moment w spirytusie, wyjąć, osuszyć – i gotowe!

Dodaj firmę Autopromocja

Idealne na upały, do domu lub biura!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

i Politycznie - J. Wiech - Czy KE może zablokować polski atom?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom
Dodaj ogłoszenie