Spis treści
Dzień Polskiej Żywności. Tej produkujemy najwięcej w UE
15 marca przypada Światowy Dzień Praw Konsumenta, z kolei 25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności. To świetny pretekst, by uważniej robić zakupy. Sierpniowe święto zostało ustanowione w 2013 r. z inicjatywy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Jak podaje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, zajmujemy pierwsze miejsce w UE w produkcji:
- mięsa drobiowego,
- jabłek,
- buraka ćwikłowego,
- kapusty,
- niektórych owoców miękkich (tj.: porzeczek, wiśni i malin).
Polska jest także drugim co do wielkości producentem pieczarek, truskawek i borówek, trzecim – zbóż, rzepaku, mleka, ziemniaków, ogórków, buraka cukrowego i cukru (dane za 2021 r.).
Szukaj na etykiecie lub opakowaniu informacji o pochodzeniu produktu
Na barwnym opakowaniu i etykiecie nie zawsze dostrzeżemy w pierwszej chwili informację o tym, czy produkt jest polski. Producenci, osiedlowe sklepy i markety coraz częściej wybierają jasne komunikaty w tej sprawie, bo takiej żywności szukają klienci.
Schabowy z Belgii? Ziemniaki z Cypru? Coraz więcej z nas świadomie rezygnuje z takich zakupów. Dlatego biało-czerwona flaga coraz częściej pojawia się na etykietach przy owocach, warzywach, pakowanym mięsie. Świadomie czy przypadkowo, konsumenci są niekiedy wprowadzani w błąd, co po zgłoszeniach kontroluje Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Jak rozpoznać polską żywność?
„Podawanie informacji na temat żywności na etykiecie czy opakowaniu służy ochronie zdrowia konsumentów i umożliwia konsumentom dokonywanie świadomych wyborów spośród szerokiego asortymentu produktów znajdujących się na rynku” – wyjaśnia Główny Inspektorat Sanitarny. Podstawowe wymagania dotyczące znakowania żywności wynikają z prawa unijnego i krajowego.
Są 3 proste sposoby na potwierdzenie pochodzenia żywności:
- sprawdź kod kreskowy,
- szukaj oznaczeń graficznych,
- skanuj kod w aplikacji.
Kod kreskowy. Pod szeregiem kresek znajduje się ciąg liczb. Jeśli zaczyna się od "590", oznacza to, że produkt jest dystrybuowany przez firmę zarejestrowaną w Polsce, wyprodukowany na terenie Polski lub poza jej granicami. Dla przykładu, jeśli prefiks zaczyna się od "400" do "440" oznacza to, że towar jest dystrybuowany przez firmę zarejestrowaną w Niemczech.
Prefiks "590" wszystkiego jednak nie załatwia. Nie gwarantuje klientom, że każdy oznaczony nim produkt został wytworzony w Polsce i zarobi na nim polska firma. Warto sprawdzić na etykiecie dane adresowe firmy. Na opakowaniu może pojawić się także miejsce produkcji (dodatkowo). Pamiętajcie, że zagraniczna firma może mieć fabrykę w Polsce.
Szukaj oznaczeń. Szukajmy na opakowaniach lub etykietach napisów, np.:
- „Made in Poland”,
- „Wyprodukowano w Polsce”,
- „Produkt polski”,
- „Jestem z Polski”.
- „Polska Marka”.
Czasem są to symbole graficzne bez hasła, np. polska flaga, mapa naszego kraju.
Korzystaj z aplikacji w smartfonie i skanuj kody
Wystarczy za pomocą smartfona zeskanować kod kreskowy, by dostać szereg informacji o danym produkcie. Są do tego aplikacje, np.:
- Pola,
- Polskie Marki – tu wpisujemy nazwę produktu lub firmy.
Pomocne podczas zakupów mogą być też aplikacje:
- Wiesz, co jesz,
- Zdrowe Zakupy.
Oznaczenie „Produkt polski”
Od 1 stycznia 2017 roku ustawa wprowadza możliwość stosowania oznakowania „Produkt polski”. Trzeba jednak spełniać jednolite kryteria dotyczące dobrowolnego umieszczania tej informacji na opakowaniu.
Warunki są następujące: logo może znaleźć się na produktach, w których surowce rolne pochodzą z polskiej produkcji. W produktach przetworzonych dopuszczono użycie importowanych składników (np. przypraw, bakalii) w ilości do 25 proc. masy tych produktów, ale tylko wtedy, gdy składniki takie nie są wytwarzane w kraju.
Jakie informacje muszą znajdować się na opakowaniu żywności?
Żywność produkowana i sprzedawana na terytorium Polski musi być oznakowana w języku polskim. Czasem jest to dodatkowa naklejka, jeśli produkt pochodzi zza granicy. Żywność może być dodatkowo oznakowana również w innych językach. Jeśli produkowana jest na eksport, nie musi mieć oznakowania po polsku.
Rozporządzenie UE nr 1169/2011 określa, że w oznakowaniu żywności – na etykietach, opakowaniach – obowiązkowe jest podanie m.in. takich informacji, jak:
- nazwa żywności,
- wykaz składników,
- ilość żywności netto,
- data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
- wartość odżywcza,
- nazwa lub firma i adres podmiotu, który wprowadza produkt do obrotu.
To jeszcze nie koniec obowiązków producenta. Musi on podać informacje o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, które zostały użyte przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności, i nadal są obecne w produkcie gotowym (nawet w zmienionej formie). Większość środków spożywczych jest objęta obowiązkiem podawania informacji o wartości odżywczej, podaje GIS.