Jak przechowywać orzechy włoskie – w skorupce czy łuskane? Co robić, żeby bakalie nie pleśniały? Zobacz, czy można zamrażać orzechy włoskie

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Wideo
od 16 lat
Przechowywanie orzechów włoskich w odpowiednich warunkach jest istotne, żeby nie pleśniały i zachowały cenne wartości odżywcze. Ciasta i przekąski przygotowane z pełnowartościowych bakalii smakują najlepiej, chronią przed chorobami i są zdrowe. Podpowiadamy, jak prawidłowo przechowywać orzechy włoskie. Zobacz, jak zadbać o to, żeby bakalie się nie psuły i długo zachowały świeżość.

Spis treści

Orzechy włoskie: jak je najlepiej przechowywać? Te domowe sposoby warto znać

Gdy tylko miejsce nam na to pozwala, to najlepiej przechowywać orzechy włoskie w łupinach. Twarda skorupa chroni miąższ przed wilgocią i przesuszeniem, dzięki czemu długo zachowają świeżość. Najlepszym schowkiem na orzechy będzie półka w przewiewnym, suchym i chłodnym miejscu. W ten sposób możemy je przechowywać przez ok. 3 miesiące.

Zobacz, jak zadbać o orzechy włoskie nie psuły i długo zachowały świeżość.
Poznaj triki, żeby orzechy długo były świeże. Sprawdź, jak je najlepiej przechowywać. Unsplash.com

Niełuskane orzechy włoskie najlepiej przechowywać m.in. w:

  • przewiewnym worku, który jest uszyty z lnu lub bawełny;
  • plecionym koszyku z rattanu lub wikliny.

Pamiętajmy, żeby przed umieszczeniem orzechów włoskich w worku czy koszu sprawdzić, czy ich zewnętrzna skorupka jest sucha. Jeśli orzechy są wilgotne, powinniśmy je wysuszyć. Najlepiej rozłożyć je w suchym i przewiewnym miejscu na bawełnianej ścierce lub papierze. Już po kilku dniach problem wilgoci powinien bezpowrotnie zniknąć. Nigdy nie suszmy orzechów włoskich w piekarniku, na grzejniku czy w kuchence mikrofalowej, bo wysoka temperatura sprawi, że zrobią się gorzkie i zjełczeją.

Zobacz, jak przechowywać łuskane orzechy włoskie. O tym musisz wiedzieć przechowując obrane orzechy

Utrzymanie świeżości oraz walorów zdrowotnych i smakowych łuskanych orzechów włoskich wymaga od nas szczególnej staranności. Sprawdzonym babcinym sposobem na ich przechowanie jest m.in. szczelny słoik typu twist lub z klipsem i gumową uszczelką, który powinien być umieszczony w ciemnym oraz suchym miejscu. Łuskane orzechy włoskie możemy przechowywać w temperaturze pokojowej przez ok. 90 dni. Jeśli temperatura będzie zbyt wysoka, to orzechy mogą zjełczeć, a w przypadku zbyt niskiej może zacząć rozwijać się szara pleśń. Świetnie sprawdzi się w roli miejsca do przechowywania zamykana kuchenna szafka.

Czy orzechy włoskie można trzymać w lodówce? Ten trik warto przetestować w domu

Sprawdzonym sposobem przechowywania obranych lub niełuskanych orzechów włoskich jest włożenie ich do lodówki. Wystarczy zamknąć je w szczelnym pojemniku i umieścić na dolnej półce urządzenia. Pamiętajmy, żeby w ich sąsiedztwie nie umieszczać aromatycznych produktów spożywczych i potraw, bo orzechy włoskie łatwo chłoną zapachy. Możemy je przechowywać w ten sposób przez ok. 9-12 miesięcy.

Sprawdź, czy orzechy włoskie można zamrażać. Najlepszy domowy sposób na długie przechowywanie orzechów włoskich

Mrożenie orzechów włoskich to sprawdzony sposobów na ich konserwację. Po rozmrożeniu te smakowite bakalie będą stanowiły idealny dodatek do potraw i deserów, bo nie stracą pod wpływem niskich temperatur zarówno walorów smakowych, jak i odżywczych. Przed umieszczeniem łuskanych i niełuskanych orzechów włoskich w zamrażalniku powinniśmy je włożyć do szczelnie zamykanych pojemników lub torebek strunowych. W takiej formie możemy je przechowywać nawet przez ok. 24 miesiące.

Polecjaka Google News - RegioDom

Kupuj artykuły do sprzątania taniej

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na regiodom.pl RegioDom