Spis treści
Dowiedź się, dlaczego skorupka jaj często pęka podczas gotowania
Główną przyczyną pękania skorupek jaj i wydostawaniem się na zewnątrz białka podczas gotowania jest duża różnica temperatur. Wkładanie zimnych jajek do wrzącej wody sprawia, że skorupka łatwo ulega uszkodzeniu podczas gotowania. Skorupki jaj pękają również wtedy, gdy gotujemy je w za małym naczyniu lub w zbyt wysokiej temperaturze.
Sprawdź, jak zabezpieczyć jajka przed pękaniem w czasie gotowania
Co robić, żeby skorupki jajek nie pękały? Oto domowe triki:
- wyjmij jajka z lodówki 2 godziny przed planowanym gotowaniem;
- dodatkowo nakłuj skorupki igłą na obłym fragmencie, żeby powietrze, które znajduje się w środku, mogło swobodnie wydostawać się na zewnątrz;
- do wody dodaj łyżkę soli, octu lub soku z cytryny;
- jajka gotuj w dużym garnku, żeby nie uderzały o siebie podczas obróbki termicznej;
- optymalna temperatura wody podczas gotowania jaj to ok. 70 stopni Celsjusza.
Zobacz, jak prawidłowo gotować jajka na twardo
Jajka ugotowane na twardo mają wiele zastosowań. Wkładamy je w Wielką Sobotę do wielkanocnego koszyczka, dodajemy do sałatek, żurku, zupy szczawiowej czy białego barszczu. Trzeba je jednak umiejętnie ugotować, żeby zachowały swój smak, białko nie straciło sprężystości, a żółtko nie zrobiło się zielone.
Zasady gotowania jajek na twardo:
- Wkładaj jajka do obszernego garna z zimną wodą z dodatkiem soli, octu lub soku z cytryny.
- Delikatnie nakłuwaj skorupki ostrą szpilką krawiecką w miejscu wyoblenia.
- Włącz płytę kuchenną i czekaj, aż woda się zagotuje.
- Kiedy woda zaczynie wrzeć, zmniejsz moc palnika, żeby jajka nie podskakiwały, i gotuj je jeszcze przez 6-8 minut (w zależności od rozmiaru).
- Po ugotowaniu dodaj do garnka z wrzątkiem zimną wodę, a po kilku chwilach ją wylej.
- Następnie zalej jajka zimną wodą i pozostaw na kilka minut, aż jajka wystygną.
- Wyjmij jajka z wody, osusz – i gotowe!
Zbyt długie gotowanie jajek sprawia, że ich żółtka stają się zielonkawe, a białko traci sprężystość. Za zielony kolor odpowiada siarkowodór, gaz, który się wydziela, gdy jajko zbyt długo przebywa we wrzątku i wchodzi w reakcję z żółtkiem. Przegotowane jajka wyglądają więc nieestetycznie i nieapetycznie.
Czy wiesz, jak sprawdzić świeżość surowych jajek?
Jeśli przed obróbką termiczną chcesz sprawdzić świeżość jaj, możesz wykonać prosty domowy test. Wystarczy, że przygotujesz w dużej misce roztwór 50 g soli w 500 ml wody. W kolejnym kroku zanurz w nim jajko, którego świeżość chcesz przetestować.
Wynik testu na świeżość jaj:
- jajko unosi się na powierzchni wody i nie tonie – to znak, że jest nieświeże i trzeba je wyrzucić;
- jajko utrzymuje się lekko nad dnem miski i nie opada – to dla ciebie informacja, że jajko nie jest już pierwszej świeżości, bo ma ok. 14 dni;
- jajko po zanurzeniu w wodzie opada na dno – możesz mieć pewność, że jajko jest bardzo świeże.
Poznaj sposoby na prawidłowe przechowywanie jajek
Jajka zawsze przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, w specjalnych przegródkach. Jeśli chcesz przygotować potrawę na bazie jaj, wyjmij je z chłodziarki na 1-2 godziny przed gotowaniem. Żeby żółtko prawidłowo się układało, spiczasty koniec jajka powinien być zawsze na dole, a szersza podstaw na górze. Jajka łatwo przejmują zapachy innych produktów spożywczych, dlatego przechowuj je osobno.
