Spis treści
Kiedy zbierać orzechy włoskie? Na co warto zwrócić uwagę?
Sezon na orzechy włoskie trwa w najlepsze, a okres między wrześniem a październikiem to najlepszy moment na ich zbiory. Idealne do zebrania są mocno dojrzałe owoce, które same spadły z drzew, a ich mięsista otoczka zaczyna pękać.

Najlepsze do zbioru są orzechy włoskie, których nasiono wraz ze skorupką bez problemu można oddzielić od mocno zielonej łupiny, a wręcz sama od niej odchodzi.
Zanim zaplanujemy wyprawę do ogrodu czy na działkę, przygotujmy akcesoria, które będą nam niezbędne. Zastanówmy się, w co będzie nam najwygodniej zbierać orzechy włoskie. Dobrym wyborem jest m.in. pleciony kosz z rączką, przewiewny worek lub drewniana skrzynka. Wiele osób zbiera orzechy do toreb zakupowych z tworzywa sztucznego, ale to nie jest dobry pomysł.
Zobacz, jak przygotować orzechy włoskie do przechowywania. O tym musisz pamiętać!
Świeżo orzechy włoskie powinniśmy dokładnie wyczyścić już w czasie ich zbierania. Nie ma sensu wkładać do kosza owoców mocno zabrudzonych ziemią i oblepionych trawą oraz suchymi liśćmi. Już po przyniesieniu orzechów do domu w pierwszej kolejności powinniśmy obrać je z zielonej skórki i sprawdzić, czy ich skorupka nie jest wilgotna. Jeśli o tym zapomnimy, owoce może zaatakować pleśń.
Sprawdź, jak sprytnie wysuszyć orzechy włoskie w piekarniku. Kilka domowych trików, które warto znać
Jak się zabrać za suszenie orzechów włoskich? Najważniejsze, żeby robić to bardzo ostrożnie i unikać wysokich temperatur, bo bakalie stracą cenne właściwości zdrowotne i wyśmienity smak.
Domowe sposoby na suszenie orzechów włoskich:
- piekarnik – orzechy włoskie możemy też podsuszyć w piekarniku. Wystarczy równomiernie je rozłożyć na blaszce i umieścić w urządzeniu nagrzanym do temperatury 50 stopni Celsjusza w trybie termoobiegu, z lekko uchylonymi drzwiczkami. Już po ok. 10 minutach wyjmijmy orzechy z piekarnika i gotowe;
- grzejnik – wystarczy umieścić orzechy w przewiewnej torbie lub worku z naturalnej tkaniny. Następnie umieszczamy je na półce, blacie czy parapecie w dobrze wentylowanym, suchym i ciepłym pomieszczeniu tuż obok włączonego kaloryfera. Jeśli w pomieszczeniu nim nie dysponujemy, do podniesienia temperatury możemy wykorzystać mobilny grzejnik elektryczny;
- słońce – najlepiej ułożyć orzechy w szerokim koszu, na dużej tacy lub gazecie w miejscu, w którym będą mogły się wysuszyć w promieniach słonecznych. Ta metoda sprawdzi się, gdy jesienna aura nam dopisuje;;
- suszarka elektryczna – temperaturę w urządzeniu ustawmy na ok. 25-30 stopni Celsjusza i umieśćmy w niej warstwę orzechów włoskich. Pamiętajmy, żeby co jakiś czas obracać owoce w suszarce. Już po kilku godzinach powinniśmy bezpowrotnie pozbyć się wilgoci.
To też może Cię zainteresować: Najmodniejsze jesienne dekoracje z wrzosów