Najlepsze przetwory z cukinii na zimę. Te przepisy warto znać! Cukinia w słoikach: sałatka, sos słodko-kwaśny, dżem i marynata na ostro

Marianna Leśniewicz
Marianna Leśniewicz
Cukinia świetnie nadaje się do przygotowania przetworów na zimę. Poznaj najlepsze przepisy z cukinią w roli głównej.
Cukinia świetnie nadaje się do przygotowania przetworów na zimę. Poznaj najlepsze przepisy z cukinią w roli głównej. kabVisio/Getty Images
Udostępnij:
Lato to idealny czas na przygotowywanie przetworów z cukinii. Właśnie teraz jest najsmaczniejsza, najłatwiej dostępna i można ją kupić w niskiej cenie. Przepisów na przetwory z kabaczka jest mnóstwo, my podajemy kilka prostych i sprawdzonych receptur w wersji na słodko i wytrawnie. Sprawdź, co warto zrobić z cukinii.

Spis treści

Cukinia: co warto o niej wiedzieć?

Słowo cukinia wywodzi się od włoskiego słowa „zucchini", co znaczy „mała dynia". Cukinia jest więc warzywem z rodziny dyniowatych, zawierającym dużo błonnika, witaminy C, kwasu foliowego, magnezu oraz potasu. W niektórych regionach Polski nazywana jest kabaczkiem. Cukinia to niskokaloryczne i lekkostrawne warzywo, zwłaszcza po ugotowaniu. Warto więc korzystać z jej dostępności w sezonie, a gdy skończą nam się pomysły na obiady z cukinią, zróbmy z niej przetwory na zimę do słoików. Poniżej podajemy przepisy oraz przypominamy zasady pasteryzacji przetworów „na mokro".

Jak pasteryzować cukinię w garnku z wodą?

Pasteryzacja cukinii krok po kroku:

  1. Wyparz słoiki i zakrętki (wcześniej sprawdź, czy nie są uszkodzone).
  2. Przełóż przetwory do słoików, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi.
  3. Zakręć słoiki (nie za mocno!).
  4. Umieść słoiki w garnku na bawełnianej ściereczce. Uważając, by nie dotykały ścianek naczynia ani innych słoików.
  5. Wlej wodę do garnka do ¾ wysokości słoików.
  6. Od momentu zagotowania pasteryzuj tak długo, jak zaleca przepis.
  7. Wyjmij słoiki, odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia (w ten sposób sprawdza się szczelność zamknięcia).

Przepis na cytrynowy dżem z cukinii

Dżem z warzywa? Czemu nie! Jest delikatny, niezbyt słodki, z lekką cytrynową nutą. Chociaż nie każdemu przypadnie do gustu specyficzny smak dżemu z cukinii, to warto pokusić się o jego przygotowanie.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii bez skórki i pestek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego.

Przygotowanie: obraną i wydrążoną cukinię zetrzyj na tarce i przełóż do garnka. Następnie zalej wodą, zagotuj i duś na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. pół godziny, aż warzywo całkowicie zmięknie. Dodaj cukier, sok z cytryny i galaretkę (sam proszek). Całość zmiksuj blenderem na gładki mus. Tak przygotowany dżem gotuj jeszcze przez około pół godziny, aż do zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając. Gorący dżem przelej do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Na koniec pasteryzuj przez 15 minut w garnku z wodą.

Przepis na słodko-kwaśny sos z cukinii

To świetny dodatek do makaronów, zapiekanek oraz mięs i sposób na błyskawiczny obiad. Ma ciekawy słodko-kwaśny aromat i jest bardzo odżywczy. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik kupnych sosów wątpliwej jakości.

Składniki:

  • 1,5kg cukinii,
  • 1,5kg pomidorów,
  • 1 kg czerwonej papryki,
  • 500g koncentratu pomidorowego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki octu 10%,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 cebule,
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej,
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki.

Przygotowanie: cukinię umyj, obierz, pokrój na średnie kawałki i przełóż do garnka. Pokrój też pomidory (bez skórki), cebulę, czosnek i paprykę w niewielką kostkę i dodaj do cukinii, następnie zasyp solą i odstaw na 2 godziny. Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 40 min., aż zmięknie. Całość zblenduj. Do sosu dodaj resztę składników, takich jak: mielona paprykę, cukier, ocet oraz koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze przez ok. 10 min. Przelej sos do słoików, pasteryzuj przez 15 minut w garnku i gotowe!

Przepis na sałatkę z cukinii i papryki

Sałatka z cukinią i papryką w roli głównej to pyszny dodatek do zimowego obiadu, pasuje zarówno do dań mięsnych jak i jarskich. Ten przepis jest bardzo popularny, a do tego prosty do przygotowania.

Składniki:

  • 2 kg cukinii,
  • 0,5 kilograma papryki,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 4 łyżki soli,
  • 4 łyżki oleju.

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 6%,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka ziaren gorczycy.

Przygotowanie: cukinie wraz ze skórą zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w pióra i dodaj do cukinii. Całość posól, zamieszaj i odstaw na 2 godziny. Warzywa odciśnij z nadmiaru wody, a następnie wymieszaj ze startą marchewką i pokrojoną w cienkie paseczki papryką. Wymieszaj składniki na zalewę i gotuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gorącą zalewę wymieszaj z warzywami i odstaw na 2 godziny. Sałatkę przełóż do słoików, na wierzch każdego wlej łyżeczkę oleju i zakręć. Pasteryzuj w garnku przez 15 minut.

Przepis na cukinię z czosnkiem i chilli w oliwie

To przepis na prawdziwy rarytas! Cukinia na ostro sprawdzi się jako dodatek do obiadu i na kanapki. Najpewniej jednak będziecie wyjadać ją prosto ze słoika.

Składniki:

  • 5 małych cukinii (dł. ok 25–30 cm),
  • 3/4 szklanki dobrej oliwy,
  • 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej lub sosu chilli,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • sok z 1/4 cytryny,
  • 5 ząbków polskiego czosnku.

Przygotowanie: cukinię umyj, osusz i pokrój na cienkie plasterki. Następnie upraż na suchej patelni. Pozostałe składniki połącz ze sobą i wymieszaj. W słoikach umieść plastry cukinii i wypełnij zalewą. Przetworu nie trzeba pasteryzować, gdyż oliwa i czosnek są silnymi konserwantami.

Przepis na cukinię w curry z octem

Cukinia marynowana z curry to idealna propozycja na zimę. To pyszne danie dostarczy organizmowi cennych witamin, a w dodatku działa rozgrzewająco.

Składniki:

  • 2 kg cukinii,
  • 6 szklanek wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka gorczycy białej.

Przygotowanie: do garnka wlej wszystkie składniki (poza cukinią i gorczycą) i gotuj przez 1 minutę. Cukinie pokrój w plastry o grubość ok. 0,5 cm. Na dno słoików wsyp kilka ziaren gorczycy, ułóż plastry cukinii i zalej zalewą (można ją odcedzić lub nie). Pasteryzuj przez ok. 30 minut. Smacznego!

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Zaproś najbliższych do kuchni

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Chcesz pobalować? Nie w mieszkaniach od Airbnb

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej RegioDom
Dodaj ogłoszenie