Najlepsze przepisy na domowe przetwory z wiśni. Babcina receptura na pyszną konfiturę i wyśmienite wiśnie w syropie

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Wideo
od 16 lat
Wiśnie kojarzą nam się z lipcem i wakacjami. Ich niepowtarzalny smak i cenne właściwości zdrowotne sprawiają, że chętnie wykorzystujemy je w kuchni. Wiśnie zawierają bogactwo antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia, działają przeciwzapalnie i wydłużają naszą sprawność. Niestety, sezon na te owoce jest bardzo krótki, warto więc już teraz pomyśleć o zimowych przetworach z wiśni. Podsuwamy babciny przepis na pyszną konfiturę, owoce w syropie i wyśmienitą wiśniówkę. Do dzieła!

Spis treści

Jak przygotować wiśnie na domowe przetwory?

Wiśnie należy dokładnie oczyścić przed przetwarzaniem. Najlepiej umieścić owoce w dużym naczyniu z zimną wodą z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej. Po umyciu wiśni w tym roztworze dokładnie wypłuczmy je pod kranem. Nie można trzymać wiśni długo w wodzie, żeby nią nie nasiąkły. Następnie pozbądźmy się listków oraz ogonków. Teraz warto je wydrylować, jeśli taka informacja pojawia się w przepisie. Możemy to zrobić przy pomocy drylownicy lub słomki do napojów. Wystarczy umieścić słomkę w miejscu oderwanego ogonka i mocno nacisnąć. Pestka powinna łatwo dać się wypchnąć. Pestki można też usunąć, nacinając każdy owoc ostrym nożykiem.

Najlepszy przepis na konfiturę i nalewkę z wiśni.
Smakowitą konfiturę, wiśnie w syropie i wiśniówkę możemy wykorzystać w kuchni i raczyć nimi gości. Sprawdź najlepsze receptury. Tcykina/Getty Images

Zanim zaczniemy przygotowywać domowe przetwory z wiśni, koniecznie przetestujmy ich smak. Owoce umyjmy bezpośrednio przed wykorzystaniem ich do przetworów. Ogonki usuńmy już po umyciu owoców, ponieważ ich obecność zapobiega wypływaniu soku z wiśni podczas ich mycia.

Wiśnie w syropie. Najlepszy przepis na owoce do zimowych ciast i deserów

Wiśnie w półsłodkim syropie świetnie nadają się m.in. do pysznych gofrów, lodów i ciast. Podsuwamy sprawdzony i prosty przepis na zachowanie smaku tych lipcowych owoców na dłużej.

Składniki:

  • 2 kg wiśni,
  • 500 g cukru,
  • 100-150 ml wody.

Wiśnie w syropie krok po kroku:

  1. Dokładnie umyte, pozbawione ogonków, wydrylowane wiśnie włóżmy do dużego naczynia i zasypmy cukrem.
  2. Następnego dnia odlejmy do garnka sok z wiśni, który zgromadził się w naczyniu.
  3. Owoce delikatnie przełóżmy do dokładnie umytych i wyparzonych słoików.
  4. Nie ugniatajmy wiśni, żeby nie straciły pierwotnego kształtu, zostawmy też w słoikach trochę wolnej przestrzeni.
  5. Następnie zagotujmy sok pozyskany z wiśni.
  6. Jeśli soku nie jest zbyt dużo, dolejmy do niego filtrowana wodę, wymieszajmy i doprowadźmy do wrzenia.
  7. Zalejmy wrzątkiem owoce, zostawiając na górze słoika ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni.
  8. W kolejnym kroku mocno zamknijmy wszystkie słoiki.
  9. Czas na pasteryzację. Dno szerokiego garnka wyłóżmy bawełnianą ściereczką i ustawmy na niej słoiki w małej odległości od siebie, ale tak, żeby się nie stykały.
  10. Wlejmy wodę do garnka, aby sięgała do ok. 3/5 wysokości słoików.
  11. Ustawmy palnik na średnią moc i doprowadźmy wodę do wrzenia.
  12. Następnie zmniejszmy moc grzania i pasteryzujmy słoiki z kompotem przez 15-20 minut.
  13. Wyłączmy kuchenkę i delikatnie wyjmijmy słoiki z garnka. Po pasteryzacji denka powinny być wklęsłe.
  14. Słoiki ustawmy zakrętkami do dołu na stole czy kuchennym blacie.
  15. Po ostygnięciu umieśćmy gotowe przetwory w suchym i zacienionym miejscu. Smacznego!

Wykorzystaj prosty przepis na domową konfiturę z wiśni

Aromatyczna konfitura wiśniowa idealnie sprawdzi się w deszczowe i mroźne popołudnia. Doskonale komponuje się z lodami, goframi, świeżym pieczywem oraz jako dodatek do ciast. Podsuwamy prosty i niezawodny przepis na pyszną domową konfiturę z wiśni.

Składniki:

  • 2 kg wiśni,
  • 1,4 kg cukru,
  • 130 ml wody.

Przygotowanie: umyte, pozbawione szypułek i wydrylowane wiśnie wkładamy do dużego naczynia i zasypujemy dwoma szklankami cukru. Następnego dnia gotujemy w garnku pozostały cukier, dokładnie wymieszany z wodą. Na powierzchni może pojawić się piana, której trzeba się pozbyć. Do gotującego się syropu dodajemy wiśnie z cukrem i sokiem, który powstał w naczyniu. Wiśnie podgotowujemy i delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna garnka. Po ok. godzinie woda powinna odparować. W kolejnym kroku gorącą konfiturę przekładamy do dokładnie umytych i wyparzonych słoików o pojemności 200-300 ml. Konsystencja konfitury powinna być bardzo gęsta. W kolejnym kroku pasteryzujemy słoiki w garnku przez ok. 15 minut, w taki sam sposób, jak owoce w syropie. Na pasteryzacji denka powinny być wklęsłe. Słoiki ustawiamy zakrętkami do dołu na stole czy kuchennym blacie. Po ostygnięciu umieszczamy gotową konfiturę w suchym i zacienionym miejscu.

Polecjaka Google News - RegioDom

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom