Dania z dynią w roli głównej, czyli przepisy na dynię

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Zupa krem z dyniDynia smakuje przede wszystkim jesienią, bo rozgrzewa. Większość z nas je dynie w postaci zupy lub kremu, tymczasem można z niej przygotować dużo więcej pysznych dań.
Zupa krem z dyniDynia smakuje przede wszystkim jesienią, bo rozgrzewa. Większość z nas je dynie w postaci zupy lub kremu, tymczasem można z niej przygotować dużo więcej pysznych dań. 123RF
Dynia jest bogata w witaminy i składniki mineralne. Obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Ma też zastosowanie w kosmetyce, bo dobrze wpływa na naszą skórę. My jednak serwujemy dania z dynią w roli głównej.

Każdego roku przychodzi sezon na dynię, która kojarzy się nam najczęściej z jesienią, Halloween i rozgrzewającymi zupami w postaci kremu. Tymczasem z dyni można przygotować także inne, oryginalnie smaczne potrawy i desery. Warto mieć dynię w jadłospisie, bo jest ona bogata w witaminy A i E oraz witaminy z grupy B, witaminę C i PP. Dynia zawiera również wiele minerałów: magnez, potas, wapń, fosfor i żelazo, sód i cynk. To również źródło białka i błonnika.

Przeczytaj więcejDynia – właściwości i wartości odżywcze. Rodzaje dyni: piżmowa, makaronowa i hokkaido 

Dynia – właściwości. Dlaczego warto jeść dynię?

Źródło: Agencja TVN/x-news

Dynia – przepisy

Dynię można wykorzystać do przygotowania wielu dań i deserów. Od wielu lat bardzo modne są zupy z dyni. Robi się z niej również ciasta, placki, ciasteczka oraz pure.

Zupa dyniowa

Składniki:

  • 1 dynia
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • ziele angielskie do smaku

Obrać dynię i usunąć z niej pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki też obrać i pokroić w kostkę. Na stopionym maśle, w dosyć wysokim garnku, podsmażyć cebulę aż do zeszklenia. Dodać dynię i ziemniaki. Przyprawić solą, pieprzem i zielem angielskim, przez cały czas mieszając. Dolać bulion i nadal mieszać, gotując jeszcze przez około 10 minut. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i rozgnieść lub drobno pokroić, dodać do zupy. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki oraz zaciągnąć zupę mlekiem. Można podawać z grzankami.

Zupa krem z dyni

Składniki:

  • 1 dynia
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • pół cytryny
  • śmietanka (najlepiej 30-procentowa, 400 ml)
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawy: oregano, chilli, imbir, kurkuma do smaku

Obrać dynię, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Obrane pozostałe warzywa też pokroić w kostkę. Na patelni, na oleju, podsmażyć wszystkie warzywa, łącznie z dynią, aż się zarumienią. Dodać bulion i wszystko wymieszać. Dosypać przyprawy i miód. Całość gotować kilkanaście minut. Zupę zmiksować w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji. Po zblendowaniu dolać śmietankę, sok z wyciśniętej połówki cytryny i wymieszać całość.

Dowiedz się: Czym są ujemne kalorie i w jakich produktach je znajdziemy

Krem z dyni, podobnie jak zupę dyniową można serwować z grzankami.
Krem z dyni, podobnie jak zupę dyniową można serwować z grzankami. Fot. Tomasz_Mikolajczyk (Pixabay.com)

Leczo z dyni

Składniki:

  • 1 dynia
  • 2 laski kiełbasy (np. śląskiej)
  • 2 papryki (mogą być różne kolory)
  • 2 pomidory
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki papryki w proszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki wody
  • sól, pieprz i majeranek do smaku

Obraną dynię, już bez pestek, pokroić w kostkę. Kiełbasę też pokroić w kostkę, a cebulę – w plasterki. Podsmażyć cebulę na oleju. Pokroić paprykę i pomidory (bez skórki) w kostkę, a marchew – w plasterki. Czosnek zetrzeć na tarce albo drobno posiekać. Do dyni dodać kiełbasę i cebulę, całość wymieszać, gotując i stopniowo dolewając wody. Po około 15 minutach dodać paprykę, pomidory, marchew, czosnek, paprykę w proszku i pozostałe przyprawy. Gotować na małym ogniu około 25 minut, od czasu do czasu mieszając.

Placki z dyni

Składniki:

  • 1 dynia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki śmietanki 30-procentowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Obraną dynię oczyścić z pestek i rozmiksować w mikserze albo blenderze. Do dyni dodać jedną i drugą mąkę, śmietankę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać całość. Smażyć na oleju nakładając ciasto łyżką (musi ono być dość gęste). Smażymy aż placki się zarumienią. Po zdjęciu placków z patelni należy odsączyć je na papierowym ręczniku.

Placki z dyni można podać polane kwaśną śmietaną.
Placki z dyni można podać polane kwaśną śmietaną. Fot. rawlik/123RF 

Sorbet z dyni, czyli dynia na słodko

Składniki:

  • pół dyni
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • cynamon i imbir w proszku do smaku
  • listki mięty do ozdoby

Obrać dynię i usunąć z niej pestki. Wszystkie składniki umieścić w mikserze lub blenderze, dodać przyprawy i wodę. Całość zmiksować albo zblendować. Masę przelać do foremek albo pojemniczków na lody. Wstawić na 2,5 godziny do zamrażarki. Przed podaniem przyozdobić miętą. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomorskie Targi Mieszkaniowe "Dom Mieszkanie Wnętrze" w Gdyni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom