Każdego roku przychodzi sezon na dynię, która kojarzy się nam najczęściej z jesienią, Halloween i rozgrzewającymi zupami w postaci kremu. Tymczasem z dyni można przygotować także inne, oryginalnie smaczne potrawy i desery. Warto mieć dynię w jadłospisie, bo jest ona bogata w witaminy A i E oraz witaminy z grupy B, witaminę C i PP. Dynia zawiera również wiele minerałów: magnez, potas, wapń, fosfor i żelazo, sód i cynk. To również źródło białka i błonnika.
Przeczytaj więcej: Dynia – właściwości i wartości odżywcze. Rodzaje dyni: piżmowa, makaronowa i hokkaido
Dynia – właściwości. Dlaczego warto jeść dynię?
Źródło: Agencja TVN/x-news
Dynia – przepisy
Dynię można wykorzystać do przygotowania wielu dań i deserów. Od wielu lat bardzo modne są zupy z dyni. Robi się z niej również ciasta, placki, ciasteczka oraz pure.
Zupa dyniowa
Składniki:
- 1 dynia
- 1,5 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki masła
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- ziele angielskie do smaku
Obrać dynię i usunąć z niej pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki też obrać i pokroić w kostkę. Na stopionym maśle, w dosyć wysokim garnku, podsmażyć cebulę aż do zeszklenia. Dodać dynię i ziemniaki. Przyprawić solą, pieprzem i zielem angielskim, przez cały czas mieszając. Dolać bulion i nadal mieszać, gotując jeszcze przez około 10 minut. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i rozgnieść lub drobno pokroić, dodać do zupy. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki oraz zaciągnąć zupę mlekiem. Można podawać z grzankami.
Poczytaj także: Dynia z własnej uprawy – do jedzenia i dekoracji
Zupa krem z dyni
Składniki:
- 1 dynia
- 1 szklanka bulionu
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- pół cytryny
- śmietanka (najlepiej 30-procentowa, 400 ml)
- sól i pieprz do smaku
- przyprawy: oregano, chilli, imbir, kurkuma do smaku
Obrać dynię, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Obrane pozostałe warzywa też pokroić w kostkę. Na patelni, na oleju, podsmażyć wszystkie warzywa, łącznie z dynią, aż się zarumienią. Dodać bulion i wszystko wymieszać. Dosypać przyprawy i miód. Całość gotować kilkanaście minut. Zupę zmiksować w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji. Po zblendowaniu dolać śmietankę, sok z wyciśniętej połówki cytryny i wymieszać całość.
Dowiedz się: Czym są ujemne kalorie i w jakich produktach je znajdziemy
Leczo z dyni
Składniki:
- 1 dynia
- 2 laski kiełbasy (np. śląskiej)
- 2 papryki (mogą być różne kolory)
- 2 pomidory
- 3 marchewki
- 2 łyżki papryki w proszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- pół szklanki wody
- sól, pieprz i majeranek do smaku
Obraną dynię, już bez pestek, pokroić w kostkę. Kiełbasę też pokroić w kostkę, a cebulę – w plasterki. Podsmażyć cebulę na oleju. Pokroić paprykę i pomidory (bez skórki) w kostkę, a marchew – w plasterki. Czosnek zetrzeć na tarce albo drobno posiekać. Do dyni dodać kiełbasę i cebulę, całość wymieszać, gotując i stopniowo dolewając wody. Po około 15 minutach dodać paprykę, pomidory, marchew, czosnek, paprykę w proszku i pozostałe przyprawy. Gotować na małym ogniu około 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
Polecamy również: Przepis na sycąca i rozgrzewającą zupę ziemniaczaną
Placki z dyni
Składniki:
- 1 dynia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki śmietanki 30-procentowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Obraną dynię oczyścić z pestek i rozmiksować w mikserze albo blenderze. Do dyni dodać jedną i drugą mąkę, śmietankę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać całość. Smażyć na oleju nakładając ciasto łyżką (musi ono być dość gęste). Smażymy aż placki się zarumienią. Po zdjęciu placków z patelni należy odsączyć je na papierowym ręczniku.
Sorbet z dyni, czyli dynia na słodko
Składniki:
- pół dyni
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cukru pudru
- cynamon i imbir w proszku do smaku
- listki mięty do ozdoby
Obrać dynię i usunąć z niej pestki. Wszystkie składniki umieścić w mikserze lub blenderze, dodać przyprawy i wodę. Całość zmiksować albo zblendować. Masę przelać do foremek albo pojemniczków na lody. Wstawić na 2,5 godziny do zamrażarki. Przed podaniem przyozdobić miętą.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?