Każdego roku przychodzi sezon na dynię, która kojarzy się nam najczęściej z jesienią, Halloween i rozgrzewającymi zupami w postaci kremu. Tymczasem z dyni można przygotować także inne, oryginalnie smaczne potrawy i desery. Warto mieć dynię w jadłospisie, bo jest ona bogata w witaminy A i E oraz witaminy z grupy B, witaminę C i PP. Dynia zawiera również wiele minerałów: magnez, potas, wapń, fosfor i żelazo, sód i cynk. To również źródło białka i błonnika.
Przeczytaj więcej: Dynia – właściwości i wartości odżywcze. Rodzaje dyni: piżmowa, makaronowa i hokkaido
Dynia – właściwości. Dlaczego warto jeść dynię?
Źródło: Agencja TVN/x-news
Dynia – przepisy
Dynię można wykorzystać do przygotowania wielu dań i deserów. Od wielu lat bardzo modne są zupy z dyni. Robi się z niej również ciasta, placki, ciasteczka oraz pure.
Zupa dyniowa
Składniki:
- 1 dynia
- 1,5 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki masła
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- ziele angielskie do smaku
Obrać dynię i usunąć z niej pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki też obrać i pokroić w kostkę. Na stopionym maśle, w dosyć wysokim garnku, podsmażyć cebulę aż do zeszklenia. Dodać dynię i ziemniaki. Przyprawić solą, pieprzem i zielem angielskim, przez cały czas mieszając. Dolać bulion i nadal mieszać, gotując jeszcze przez około 10 minut. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i rozgnieść lub drobno pokroić, dodać do zupy. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki oraz zaciągnąć zupę mlekiem. Można podawać z grzankami.
Poczytaj także: Dynia z własnej uprawy – do jedzenia i dekoracji
Zupa krem z dyni
Składniki:
- 1 dynia
- 1 szklanka bulionu
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- pół cytryny
- śmietanka (najlepiej 30-procentowa, 400 ml)
- sól i pieprz do smaku
- przyprawy: oregano, chilli, imbir, kurkuma do smaku
Obrać dynię, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Obrane pozostałe warzywa też pokroić w kostkę. Na patelni, na oleju, podsmażyć wszystkie warzywa, łącznie z dynią, aż się zarumienią. Dodać bulion i wszystko wymieszać. Dosypać przyprawy i miód. Całość gotować kilkanaście minut. Zupę zmiksować w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji. Po zblendowaniu dolać śmietankę, sok z wyciśniętej połówki cytryny i wymieszać całość.
Dowiedz się: Czym są ujemne kalorie i w jakich produktach je znajdziemy

Leczo z dyni
Składniki:
- 1 dynia
- 2 laski kiełbasy (np. śląskiej)
- 2 papryki (mogą być różne kolory)
- 2 pomidory
- 3 marchewki
- 2 łyżki papryki w proszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- pół szklanki wody
- sól, pieprz i majeranek do smaku
Obraną dynię, już bez pestek, pokroić w kostkę. Kiełbasę też pokroić w kostkę, a cebulę – w plasterki. Podsmażyć cebulę na oleju. Pokroić paprykę i pomidory (bez skórki) w kostkę, a marchew – w plasterki. Czosnek zetrzeć na tarce albo drobno posiekać. Do dyni dodać kiełbasę i cebulę, całość wymieszać, gotując i stopniowo dolewając wody. Po około 15 minutach dodać paprykę, pomidory, marchew, czosnek, paprykę w proszku i pozostałe przyprawy. Gotować na małym ogniu około 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
Polecamy również: Przepis na sycąca i rozgrzewającą zupę ziemniaczaną
Placki z dyni
Składniki:
- 1 dynia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki śmietanki 30-procentowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Obraną dynię oczyścić z pestek i rozmiksować w mikserze albo blenderze. Do dyni dodać jedną i drugą mąkę, śmietankę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać całość. Smażyć na oleju nakładając ciasto łyżką (musi ono być dość gęste). Smażymy aż placki się zarumienią. Po zdjęciu placków z patelni należy odsączyć je na papierowym ręczniku.

Sorbet z dyni, czyli dynia na słodko
Składniki:
- pół dyni
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cukru pudru
- cynamon i imbir w proszku do smaku
- listki mięty do ozdoby
Obrać dynię i usunąć z niej pestki. Wszystkie składniki umieścić w mikserze lub blenderze, dodać przyprawy i wodę. Całość zmiksować albo zblendować. Masę przelać do foremek albo pojemniczków na lody. Wstawić na 2,5 godziny do zamrażarki. Przed podaniem przyozdobić miętą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Prestiżowe nagrody dla polskich domów