Zazwyczaj sięgamy po sprawdzone kiełbaski, skrzydełka, czy też karkówkę. Czas wprowadzić pewne i pyszne zmiany w naszym grillowym menu. Spróbujcie 5 oryginalnych przepisów, których z pewnością wcześniej nie próbowaliście!
Zobacz również: Węglowy, elektryczny i gazowy - który grill wybrać? (WIDEO, ZDJĘCIA)
Ogniste Szaszłyki mięsno-warzywne
Składniki:
• 300g mięsa wieprzowego (łopatka, karczek)
• 3 średnie cebule
• 2 świeże papryki
• 10 średnich pieczarek
• 150 g boczku wędzonego
• 1/4 szklanki oleju
• 3-4 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki sosu piri-piri
• majeranek
• czosnek granulowany do smaku
Dowiedz się: Jak grillować, by nie przytyć
Wykonanie:
Mięso, boczek i paprykę pokroić na kawałki, cebulę na ósemki, a pieczarki pozostawić w całości. Wszystkie składniki nadziać na przemian na szpatułki. Z oleju, sosu sojowego, sosu piri-piri np. marki Tarsmak i przypraw zrobić zawiesinę, dokładnie wysmarować nią szaszłyki, a następnie odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Piec na grillu ok. 20 minut, co jakiś czas obracając.
Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim
Składniki:
• 5 średnich ziemniaków
• 150 g boczku wędzonego parzonego
• 1 średnia cebula
• 2 ząbki czosnku
• majeranek
• sos tatarski
• szczypior
• pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni, doprawić pieprzem i majerankiem. Do podsmażonego boczku dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i całość wymieszać. Wydrążone ziemniaki wypełnić nadzieniem, złożyć razem i dokładnie zawinąć w podwójną folię aluminiową. Piec w żarze do miękkości (około 45 - 50 minut). Podawać z sosem tatarskim np. marki Tarsmak, posypane obficie szczypiorkiem.
Łosoś z rusztu z sosem czosnkowym
Składniki:
• 4 dzwonka świeżego łososia (ok. 2 cm)
• sok z jednej cytryny
• sos czosnkowy
• olej
• sól
• grubo mielony pieprz
Wykonanie:
Łososia doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wysmarować olejem folię aluminiową i zawinąć w nią każde dzwonko. Tak przygotowanego łososia piec na ruszcie na średnim ogniu po ok. 6-7 minut z każdej strony. Podawać z sosem czosnkowym np. marki Tarsmak.
Wątróbka drobiowa z grilla
Składniki:
• ½ kg wątróbki drobiowej
• 3-4 ząbki czosnku
• 3 łyżki oleju
• 100 ml czerwonego wytrawnego wina
• sos chrzanowy
• zioła prowansalskie
• słodka papryka
• sól
• pieprz
Wykonanie:
Do miski włożyć wątróbkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dolać wino, olej i doprawić do smaku przyprawami. Całość delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki na parę godzin. Następnie każdą wątróbkę zawinąć w folię aluminiową i grillować na średnim ogniu ok. 8-10 minut. Gotową wątróbkę wyjąć z foli i podawać polaną sosem chrzanowym np. marki Tarsmak.
To też cię zainteresuje: Grill do ogrodu - wybierz najlepszy! (ZDJĘCIA)
Grillowane gruszki z sosem serowym
Składniki:
• 4 duże dojrzałe gruszki
• 3 łyżki miodu
• 2 łyżeczki masła
• sok z jednej pomarańczy
• 50 ml rumu
• sos serowy
Wykonanie:
Gruszki przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie ułożyć miejscem przecięcia do góry na tacce do grillowania. Stopione w rondelku masło połączyć z miodem, rumem i sokiem pomarańczowym. Powstałym sosem polewamy gruszki tak, aby wypełnić wydrążone miejsca. Tackę stawiamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy do momentu, aż gruszki będą miękkie. Podajemy polane sosem serowym np. marki Tarsmak.
