Rozgrzewające herbaty domowej roboty. Przepisy

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Rozgrzewająca herbata z cytryn i goździkamiHerbata rozgrzewająca postawi cię w mig na nogi. Można ją pić nawet codziennie, a pomoże uodpornić się na przeziębienie.
Rozgrzewająca herbata z cytryn i goździkamiHerbata rozgrzewająca postawi cię w mig na nogi. Można ją pić nawet codziennie, a pomoże uodpornić się na przeziębienie. aedrozda (Pixabay.com)
W sprzedaży pojawiły się już herbaty rozgrzewające na nadchodzący sezon jesienno-zimowy. Tymczasem można samemu je sporządzić. Podajemy sprawdzone przepisy na rozgrzewające herbaty.

Imbir, cynamon oraz cytryny i pomarańcze mają nie tylko piękny, intensywny zapach, ale także cudowną moc. Dodane do herbaty potrafią bowiem rozgrzać nawet największego zmarzlucha, i to bez dodatku alkoholu. Oto wybrane przez nas przepisy na domowe herbatki rozgrzewające (jeden przepis to jedna szklanka herbaty). W kilka minut napary będą gotowe do wypicia. Nie tylko powodują, że robi się niemal od razu cieplej, lecz również korzystnie wpływają na układ odpornościowy, bo wzmacniają organizm, przeciwdziałają infekcjom i zwalczają objawy przeziębienia.

PrzeczytajGatunki i właściwości miodów

Herbata z imbirem

Składniki:

  • herbata czarna (jedna torebka, lub jeżeli liściasta albo granulowana – jedna łyżeczka),
  • korzeń imbiru.

Umyty imbir kroimy w plastry. Gotujemy wodę. Do wrzątku dosypujemy herbatę, wkładamy plastry imbiru, mieszamy całość i przykrywamy szklankę talerzykiem. Po 3–4 minutach herbata jest gotowa.

Herbata z cytryną i miodem

Składniki:

  • czarna herbata (jedna torebka, albo jeżeli liściasta czy granulowana, to jedna łyżeczka),
  • 1 cytryna,
  • łyżeczka miodu (najlepiej naturalnego).

Do wrzątku dodajemy herbatę, dodajemy 2 plastry cytryny razem ze skórką i po paru minutach (już nie do wrzątku) miód. Po 2–3 minutach można wypić herbatę rozgrzewającą.

Polecamy poradnik: Domowe sposoby na przeziębienie 

Herbata z cytrusami

  • czarna herbata (jedna torebka, albo jeśli liściasta/granulowana, to jedna łyżeczka),
  • pół pomarańczy,
  • pół cytryny,
  • korzeń imbiru,
  • kilka ziaren goździków.

Zaparzamy herbatę. Wyciskamy sok z połówki pomarańczy i cytryny. Dodajemy sok do herbaty i dosypujemy goździki. Całość mieszamy. Smacznego!

Herbata z malinami

  • czarna herbata (jedna torebka lub łyżeczka herbaty liściastej/granulowanej )
  • garść malin (mogą być mrożone)
  • laska cynamonu lub pół łyżeczki cynamonu w proszku
  • parę ziaren goździków

Do zaparzonej herbaty dodajemy utarte maliny i sproszkowany cynamon, a jeżeli mamy laskę cynamonu, to najpierw trzeba go zetrzeć na tarce i wtedy dodać do herbaty. Dosypujemy goździki i całość mieszamy.

Warto poznać:Lecznicze właściwości lipy

Herbata z lipy

  • łyżeczka suszonych kwiatów lipy (lipę zbiera się w czerwcu, ale kwiaty lipy można kupić też w sklepie zielarskim).

Kwiaty lipy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Gdy zioła nieco ostygną, odcedzamy przez sitko i mamy gotowy do spożycia napój. Do naparu z kwiatów lipy można dodać na przykład sok z malin lub miód (pamiętając, by nie dodawać go do wrzątku).

Warto przeczytać: Grzaniec, czyli trunek na rozgrzewkę 

Herbata z kardamonem

  • czarna herbata (jedna torebka, albo jeżeli liściasta/granulowana, to jedna łyżeczka),
  • 1/3 szklanki mleka,
  • pół łyżeczki startego kardamonu.

Zaparz herbatę, ale wodę wlej tylko do połowy szklanki. Zagotuj mleko i dodaj je od razu do herbaty. Dosyp kardamon, a całość wymieszaj. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom