Imbir, cynamon oraz cytryny i pomarańcze mają nie tylko piękny, intensywny zapach, ale także cudowną moc. Dodane do herbaty potrafią bowiem rozgrzać nawet największego zmarzlucha, i to bez dodatku alkoholu. Oto wybrane przez nas przepisy na domowe herbatki rozgrzewające (jeden przepis to jedna szklanka herbaty). W kilka minut napary będą gotowe do wypicia. Nie tylko powodują, że robi się niemal od razu cieplej, lecz również korzystnie wpływają na układ odpornościowy, bo wzmacniają organizm, przeciwdziałają infekcjom i zwalczają objawy przeziębienia.
Przeczytaj: Gatunki i właściwości miodów
Herbata z imbirem
Składniki:
- herbata czarna (jedna torebka, lub jeżeli liściasta albo granulowana – jedna łyżeczka),
- korzeń imbiru.
Umyty imbir kroimy w plastry. Gotujemy wodę. Do wrzątku dosypujemy herbatę, wkładamy plastry imbiru, mieszamy całość i przykrywamy szklankę talerzykiem. Po 3–4 minutach herbata jest gotowa.
Herbata z cytryną i miodem
Składniki:
- czarna herbata (jedna torebka, albo jeżeli liściasta czy granulowana, to jedna łyżeczka),
- 1 cytryna,
- łyżeczka miodu (najlepiej naturalnego).
Do wrzątku dodajemy herbatę, dodajemy 2 plastry cytryny razem ze skórką i po paru minutach (już nie do wrzątku) miód. Po 2–3 minutach można wypić herbatę rozgrzewającą.
Polecamy poradnik: Domowe sposoby na przeziębienie
Herbata z cytrusami
- czarna herbata (jedna torebka, albo jeśli liściasta/granulowana, to jedna łyżeczka),
- pół pomarańczy,
- pół cytryny,
- korzeń imbiru,
- kilka ziaren goździków.
Zaparzamy herbatę. Wyciskamy sok z połówki pomarańczy i cytryny. Dodajemy sok do herbaty i dosypujemy goździki. Całość mieszamy. Smacznego!
Herbata z malinami
- czarna herbata (jedna torebka lub łyżeczka herbaty liściastej/granulowanej )
- garść malin (mogą być mrożone)
- laska cynamonu lub pół łyżeczki cynamonu w proszku
- parę ziaren goździków
Do zaparzonej herbaty dodajemy utarte maliny i sproszkowany cynamon, a jeżeli mamy laskę cynamonu, to najpierw trzeba go zetrzeć na tarce i wtedy dodać do herbaty. Dosypujemy goździki i całość mieszamy.
Warto poznać:Lecznicze właściwości lipy
Herbata z lipy
- łyżeczka suszonych kwiatów lipy (lipę zbiera się w czerwcu, ale kwiaty lipy można kupić też w sklepie zielarskim).
Kwiaty lipy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Gdy zioła nieco ostygną, odcedzamy przez sitko i mamy gotowy do spożycia napój. Do naparu z kwiatów lipy można dodać na przykład sok z malin lub miód (pamiętając, by nie dodawać go do wrzątku).
Warto przeczytać: Grzaniec, czyli trunek na rozgrzewkę
Herbata z kardamonem
- czarna herbata (jedna torebka, albo jeżeli liściasta/granulowana, to jedna łyżeczka),
- 1/3 szklanki mleka,
- pół łyżeczki startego kardamonu.
Zaparz herbatę, ale wodę wlej tylko do połowy szklanki. Zagotuj mleko i dodaj je od razu do herbaty. Dosyp kardamon, a całość wymieszaj.
