Grzaniec był znany już w Średniowieczu. Trunek popijali królowie, biskupi, szlachta i tzw. urodzeni w wyższych sferach. W XVI wieku pewien zielarz, ksiądz i lekarz, Marcin z Urzędowa, polecał grzańca chorym na górne drogi oddechowe. Jakieś 100 lat temu, gdy kończył się kulig albo rozpoczynało się zimowe ognisko w lesie, grzaniec należał do niemal obowiązkowych trunków dla zmarzniętych biesiadników. Dzisiaj grzane piwo i wino nadal mają zwolenników.
Grzaniec pełen dodatków
Grzaniec to grzane piwo lub wino z dodatkami. Mogą to być miód, cukier, goździki, imbir, skórki od cytryny lub pomarańczy, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa albo przyprawa do pierników (ewentualnie przyprawa typowa do grzańca). To składniki, które nie tylko dodają smaku grzańcowi, ale także wzbogacają jego smak. Niektórzy dodają też rodzynki, suszoną żurawinę, śliwki albo morele czy anyż. Ile ludzi, tyle kompozycji można stworzyć.
Polecamy: Jak uzyskać ciekawe połączenia smakowe z wykorzystaniem przypraw kuchennych
Grzaniec niekoniecznie musi być napojem alkoholowym. Kto zamierza wypić grzańca bez procentów, niech wybierze piwo bezalkoholowe i wzbogaci je dodatkami.
Grzaniec dobry na przeziębienie
Jak nazwa wskazuje, grzaniec ma właściwości rozgrzewające. Wypita w minutę lub dwie szklanka grzańca powoduje, że po chwili zaczynamy odczuwać ciepło. Zaczynamy się też pocić, a z potem wychodzi z nas przeziębienie. Grzaniec działa napotnie, a więc na zasadzie podobnej do aspiryny czy polopiryny. Kogo boli gardło, też może sobie zaserwować grzańca. Wpływa on również dobrze na nerwy, zmęczenie i senność. Zresztą: poprawia nie tylko samopoczucie, ale i humor.
Przepis na grzańca
Robi się go prawie tak szybko, jak herbatę czy kawę. Po prostu dosypujesz wybrane składniki do piwa lub wina, które wcześniej wlałeś do garnka i podgrzewasz na kuchence.
Poczytaj także: Z tymi przetworami wygrasz z przeziębieniem
Oto nasza propozycja na grzańca domowej roboty
- pół litra piwa (alkoholowego lub bezalkoholowego),
- łyżka stołowa miodu,
- przyprawa do pierników,
- kawałek laski cynamonu,
- kawałek imbiru,
- szczypta pieprzu,
- goździki,
- plasterek z cytryny.
Trzeba wszystko wsypać do garnka z piwem i wymieszać. Piwo można zastąpić również winem. Podgrzać, np. do około 50 stopni, ale nie gotować, ponieważ zbyt wysoka temperatura pozbawi składniki ich właściwości, smaku i zapachu.

